Test av mammatøy fra Stormberg

Det å være gravid byr som mange vet på en del utfordringer. Sammen med morgenkvalme, trøtthet og hodepine blir man jo også faktisk større! Graviditeten i seg selv kan være en god unnskyldning til å holde seg innendørs, men det blir ikke bedre av at fjellbuksa ikke går igjen eller at skalljakka er blitt både for kort og for trang.

«Det finnes ikke dårlig vær, det finnes bare dårlige klær» er et ordspill mange kjenner godt, og det ligger noe i dette altså. Om man har litt mindre lyst til å gå ut til vanlig, så får man ikke mer lyst av å måtte gå ut med mammajeans og kjærestens enorme regnjakke. Men løsningen er her! Stormberg har laget en helt egen serie for kommende mødre, og jeg er så heldig at jeg har fått testet – nesten alt sammen. I tillegg til å få muligheten til å teste supre klær, så må jeg si at jeg også har fått et incentiv til å komme meg ut. Jeg kunne nesten ikke vente med å løpe ut i regnet med min helt egne skalljakke og skallbukse – og samboern får beholde sine klær selv ;)

stormberg mammaklærstormberg mammaklær

For å få riktig størrelser bestilte jeg klærne fra Stormbergs nettside selv. Jeg ble veldig positivt overrasket over modellene Stormberg har valgt. Jeg tror det er første gang jeg ser naturlige, gravide kvinner modellere for gravideklær, og ikke en utstillingsdukke med pute på magen – jej! Jeg er veldig for alle former altså, både tynne og tykke, men når man selger klær til gravide så er det jo lurt å ta utgangspunkt i en modell som flest mulig kan kjenne seg igjen i. Her finner du hele mammakolleksjonen.

Klær som er testet

For å hjelpe deg med å bestemme størrelse starter jeg med å si at jeg er 165 cm høy og veier ca. 74 kg på bildene. Jeg er her 25 1/2 uker på vei.

Mobu MOM skalljakke

Denne har jeg blitt kjempeglad i, og jeg bruker den hele tiden. Jeg var litt redd for at den skulle være litt for kald nå som gradestokken kryper nedover, men den var mye varmere enn jeg trodde. Den er vind og vanntett og har også et lite lag med mesh inni som skaper et varmende luftlag. Denne bruker jeg mye til hverdags og når jeg skal ut å gå med hunden. Der lommene sitter på sidene er det smale glidelåser man kan åpne som gjør at jakken vokser med magen. Hetta er romslig og sitter veldig fint på hodet uten å falle ned i ansiktet. Jakken har lange ermer, og er lang i kroppen, så denne passer fint til høye personer.

Selv om jeg er veldig fornøyd med denne, så er det et par ting jeg savner. Det ene er reflekser. Det er en sportsjakke med sportspreg, og da vil ikke noen små refleksstriper forringe utseende betydelig. Det hadde derimot vært veldig praktisk denne mørke tiden av året, spesielt nå som man vil være litt ekstra nøye med å passe på seg selv. Det andre jeg savner er muligheten til å åpne glidelåsen nedenifra. Dette behovet stiller seg spesielt sterkt når jeg kjører bil, men også når jeg sitter på toget og trenger litt mer plass. I øvrig er jeg som sagt veldig fornøyd. Foreløpig kan jeg ha jakka hengende over rumpa, men jeg vil tro at jeg må snurpe den i livet når magen blir større (da tror jeg rett og slett ikke det er plass til stumpen lenger). Jeg valgte strl M og er veldig fornøyd med den størrelsen.

stormberg mammaklærstormberg mammaklær

stormberg mammaklærstormberg mammaklær

Mobu MOM skallbukse

For å ha plass til noe under så valgte jeg strl M og er det er jeg veldig fornøyd med. Dette er vanntette turbukser som kan brukes hele året. De har en god benlengde og er relativt vide i beina, men de kan strammes nede. Jeg vil tro at disse buksene går over alpintstøvler om man skulle få for seg å drive med det som gravid :)

Jeg syns disse er veldig deilig å ha utenpå turbuksene, men utenpå ulltights så var de ikke like komfortable. De har en netting/mesh på innsiden som ikke glir så lett utenpå en ulltights og da kan det fort føles litt klumpete, spesielt om du skal være aktiv. Om du bare skal ut en tur med ungene tror jeg ikke du vil bry deg så mye om dette, men skal du gå en mil på ski så kan det bli litt plagsomt. Fordelen er at de fint kan brukes uten noe under, og det er kanskje det som er meningen :) Har du tights under som er litt glattere går det nok helt fint. Strikken i livet er veldig komfortabelt og sitter godt selv om jeg ikke er enorm enda.

stormberg mammaklærstormberg mammaklær

Tuva MOM fleecejakke

Denne bare elsker jeg! Den er superkomfortabel på, den har en deilig lengde som dekker hele magen, og er laget i tykk og god fleece med masse strech. Fleecen har også glidelås på hver sin side som man kan åpne opp når magen blir større. Det er strikk nederst, men på grunn av disse glidelåsene kan man kun stramme forran, noe jeg syns fungerer fint (har ikke hatt behov for dette enda). Jeg valgte strl M og er veldig fornøyd med den størrelsen.

stormberg mammaklærstormberg mammaklær

stormberg mammaklærstormberg mammaklær

stormberg mammaklærstormberg mammaklær

Mobu MOM turbukse

Denne har jeg brukt MYE allerede og den kommer tilå bli brukt mye fremover. Denne buksen føler jeg meg skikkelig fin i, og har virkelig motivert meg til å komme meg ut på tur. Buksen er relativt tynn, men superbehagelig å ha på. Stoffet som går over magen er mykt og behagelig og holder seg fint oppe. Buksen har veldig praktiske lommer på sidene, og jeg liker godt de små rosa detaljene. Den er lang, så den passer høye folk, men har strikk nederst så vi litt kortere kan snurpe igjen :) Det er flere som har kommentert at denne er romslig i størrelsen. Jeg valgte (under noe tvil) derfor strl S og den sitter som et smekk. Jeg kunne nok hatt strl M og, men da hadde den blitt fryktelig lang på meg, så jeg er fornøyd med valget.

stormberg mammaklærstormberg mammaklær

Jeg har også testet treningstøyet til Stormberg, men har ikke fått tatt bilder av disse enda. Jeg skal få gjort det snart tenker jeg :)

Mirakel MOM treningstights

Disse er utrolig deilige å ha på! Stoffet har en veldig behagelig tykkelse; det er ikke for tykt slik at tightsen blir veldig varm, men heller ikke så tynt at alle celulitter og slikt synes igjennom. Det er god strech, og stoffet som går over magen er mykt og godt og sitter bra. Jeg har et par tights fra før som er såpass stretchy at jeg fortsatt kan bruke dem. Problemet er at livhøyden blir feil; de ruller ned om jeg prøver å dra de over magen, eller klumper seg om jeg prøver å ha de under, så jeg har virkelig savnet en tights tilpasset gravide. Denne er helt perfekt og holder seg oppe under hele økta.

De er romslige i størrelsen og lange i beina. Jeg klarer meg fint i strl S og hadde sikkert kunne brukt XS og.

Mirakel MOM t-skjorte

En kjempeflott topp som er deilig å ha på. Nå er ikke topper det mest utfordrende for oss gravide, men det er ganske mye av treningstopper jeg har som er blitt aaalt for korte. Jeg valgte strl M og er fornøyd med det.

Har du prøvd noen av mammaklærne fra Stormberg? Viste du at de fantes? Hva syns du om dem?

Produktene er sponset


Gaveidé til friluftsentusiasten: Ekspedisjonshåndboka av Børge Ousland

Børge Ousland er en av nåtidens største polfarere. Jeg fikk øynene opp for han da jeg var på hans foredrag på Fjellfilmfestivalen for tre år siden. Han har mange bragder bak seg, blant annet er han den første som har gått til nordpolen på vinterhalvåret, en tur han fortalte om på foredraget. Dette gjorde han sammen med sveitseren Mike Horn. Mike hadde ikke noe særlig erfaring fra å gå til og fra poler, men har derimot gått hele ekvator rundt. Han satt derfor på en helt annen form for kompetanse enn den Ousland har fra før, og var derfor en perfekt kandidat til turen – i følge Ousland. For hvorfor skulle han ha med seg noen som var god på akkurat det samme som seg selv? Han fortalte om de store utfordringene denne turen bar på, blant annet var det ikke enkelt å gå på toalettet. For å ikke fryse av seg ballene hadde de en pose oppi et opptent trangiakjøkken som de skeit i – inne i teltet!

Nå er det ikke helt slike tips Ousland har å by på i sin nye bok Ekspedisjonshåndboka, men det er faktisk ikke langt unna. Boka er svært nyttig for oss «normale» men den har også en hel haug med nyttig info til de som faktisk skal ut på større ekspedisjoner.

børge ousland ekspedisjonshåndboka

«Den ultimate turboka» i følge forlaget, og de har nok rett i det. Børge Ousland er vår tids største polfarer. Her deler han sine viktigste råd fra A til Å. Ekspedisjonshåndboka er uunnværlig for deg som er glad i friluftsliv eller drømmer om en tur utenom det vanlige. En ekspedisjon er mer enn å klare seg i ekstreme strøk, mer enn å komme frem i god behold. For å realisere drømmen må du trene effektivt, finne riktig utstyr, ha kunnskap om mat, klær og kulde, og ikke minst kunne holde ut når det røyner på. Børge Ousland tar deg med helt fra de livsviktige forberedelsene til etterarbeidet. For første gang finnes all denne kunnskapen samlet i én bok. De unike tipsene fra Norges mest erfarne friluftsmann er like verdifulle om du skal på kortere turer. Gjør din drøm til virkelighet! Eller kanskje du kjenner noen som drømmer om akkurat dette?

børge ousland ekspedisjonshåndboka
Hvordan få opp teltet i orkan? Ousland viser deg hvordan!

børge ousland ekspedisjonshåndboka
Hva skal du ha i førstehjelpsskrinet?

børge ousland ekspedisjonshåndboka
Hvordan skal man behandle de vanligste turskadene når man er borte over lengere tid?

børge ousland ekspedisjonshåndboka
Og mat? hva bør man ha med i sekken på langtur?

børge ousland ekspedisjonshåndboka
Og om du faktisk skal på ekspedisjon, så må man trene! Her viser Ousland hvordan han setter sammen dekk til å dra etter seg på løpetur. For den spesielt interesserte kanksje ;)

Boka koster 399,- men du får den til 349,- her :)

Annonselenke

5 julegaver mannen din vil elske

Har du ikke peeeeiling på hva du skal gi til mannen/kjæresten eller kanskje faren din i år? Har han et snev av friluftsinteresse? Da har jeg noen gode dingse-tips til deg :)

1. Sporstklokke

Jeg er en veldig stor fan av Suunto. Vi har testet både Suunto, Polar, Garmin og et par billigmerker, og Suunto skiller seg ut med både høy kvalitet, god brukervennlighet og veldig flott design. Øverst på pallen troner Suunto ambit3 Peak Sapphire. Denne har absolutt alt en friluftsentusiast kan be om i en klokke, inkludert GPS, pulsmåler, og en hel haug med andre funksjoner. Denne varianten har også safirglass, noe som gjør prisen relativt stiv. Om du vil ned en tusenlapp i pris så finner du samme modell uten safirglass her. Samboern min har den forrige modellen (ambit2) og er strålende fornøyd med den, ikke minst batteritiden. Selv har jeg ambit2 s white (nå ambit3 sport) og jeg elsker den! Den kan brukes til løping, sykling (monteres på sykkel), svømming, styrketrening, turgåing, klatring, skikjøring – ja alt du kan tenke deg egentlig :)

julegavetips til mannen

Om du vil enda lenger ned i pris så gå for en Suunto Core-variant. Core er en enormt populær modell fra Suunto, og jeg kan love deg han blir glad for en slik en og. Før kjæresten fikk seg en ambit, så fikk han en Suunto Core av meg som han hadde stor glede av i mange år. Disse har ikke GPS, men høydemåler, barometer, stormvarsel og MYE mer. Disse koster fra 1779,- kr og du finner alle modellene her.

2. Leatherman

Jeg ga en leatherman til kjæresten for mange år siden, og den er med på alle turer. Etter en hel del research landet jeg på Leatherman Wave som jeg syns har de funksjonene man trenger, og det virker som at det fortsatt er denne varianten som er mest populær. Leatherman Wave koster 739,- og du finner den her. For å gjøre den litt mer personlig fikk jeg også navnet hans gravert på den ene siden :)

julegavetips til mannen

3. Go-pro kamera

Enten han vil filme nedkjøringen fra Gaustatoppen eller barna deres under vann, er det nok få menn som ikke blir glad for et Go-Pro kamera. Jeg vet i hvertfall at min har hatt stort glede av sitt, både sommer som vinter. Go-Pro finnes i flere varianter, fra Hero4 Black fullspekket av funksjoner til 4149,- til Hero som kun koster 1189,-. Det er også en variant imellom som heter Hero4 Silver. Litt færre funksjoner enn Black, men en hel del mer enn Hero. Om han allerede har en Go-Pro, hvorfor ikke kjøpe en slik stang, så kan han filme seg sjæl?

julegavetips til mannen

4. GPS

Vi har faktisk ikke GPS, men vi ønsker oss en, spesielt til vinteren når det er vanskelig å navigere, men det er også veldig praktisk på sommerturer. Selv om Garmin ikke er kjent for god brukervennlighet, er det nok fortsatt de som leverer de beste håndholdte GPS-ene. Mange vil klare seg lenge med f. eks Garmin eTrex 30 som ligger på 1699,-, mens den litt mer avanserte GPSMAP 64s ligger på 3369,-. Hovedforskjellen er at den dyre har langt bedre antenne, så velg denne om kjæresten/dere liker å gå langt – så finner han hjem igjen :) Om du syns disse er for dyre så finner du faktisk eTrexen ned i 799 kr, men den syns jeg er vel simpel da :p

julegavetips til mannen

5. Solcellepanel

Med mange batterikrevende dingser så trenger man et solcellepanel! På den måten kan man lade GPSen, mobilen, klokka eller kameraet helt uten stikkontakt. Powermonkey Extreme er et godt valg, og kan lade det aller meste. Det følger med et veldig bra batteri som du kan lade opp hjemme før du drar på tur (med USB-kabel), du kan lade batteriet med solcellepanelet, eller du kan lade dingsen din direkte med solcellepanelet. Det tar ca. 15 timer å lade opp batteriet fullt når solcellepanelet ligger i sollys (som du kan henge på sekken, montere på sykkelen etc.), men så kan dette fulladede batteriet lade iPhonen din opp til 6 ganger. Man kommer altså langt med et fulladet batteri, og det er slett ikke sikkert man trenger å bruke solcellepanelet heller :) Lader du telefonen din direkte med solcellepanelet vil det ta ca. 3 timer å få fullt batteri.

julegavetips til mannen

Hva har du tenkt til å kjøpe til kjæresten i år?

Inneholder annonselenker

Min nye favorittdings: Suunto Ambit2 S White

Dere har sikkert merket at jeg har fått meg en ny favorittklokke? Siden jeg løper så mye for tiden har jeg vært så heldig å få låne en Suunto Ambit2 S White, og jeg bare ELSKER den! Samboern min har hatt en Ambit2 ganske lenge, og jeg har jo bare vært sååå misunnelig! Hans versjon har et par ekstra funksjoner (hovedsaklig friluftsfunksjoner), men så kommer heller ikke den i hvit da. S-versjonen er lettere enn originalen, noe jeg liker med tanke på at jeg først og fremst bruker denne til løping. Og angående friluftsfunksjonene så har vi jo allerede én klokke som har disse, trenger ikke to.

suunto ambit2 s white

Det beste med denne klokken, forhold til øvrige pulsklokker, er at den har GPS. Dette er perfekt med tanke på at jeg løper mye på sti. Ved stiløping er det vanskelig å vite hvor langt jeg springer, og ikke minst hvor fort. Siden jeg skal løpe 3 mil i september så er det veldig nyttig for meg å vite hvilken fremgang jeg har på både fart og lengde, ikke bare tid og puls.

Måler avstand på tredemølle

Nå har jeg brukt denne klokken i ca 1 måned. Jeg bruker den når jeg løper ute, på tredemølle og til og med til hverdags :) I motsetning til andre GPS-klokker så er jo denne rålekker! Men hvorfor bruke den inne? Vel, første gang jeg brukte den inne var for å registrere puls og tid, men klokken viste seg å ha en funksjon jeg ikke var klar over. Når jeg koblet klokken til datamaskinen så jeg at den merkelig nok hadde registrert avstanden jeg hadde løpt! Jeg så at avstanden nestenv ar identisk med det som sto på tredemøllen, og av forundring så sendte jeg en e-post til min kontakt på Suunto for å spørre hvordan den fikk til dette, var det en skritteller i klokken?

løping
Klær sponset av Helly Hansen – The Dare

Neida, ingen skritteller. Klokken har en innebygd akselerometer (gyosensor) som måler bevegelsen til armen. Den måler rett og slett kraften i bevegelsen til armen når du løper, og lærer seg din bevegelse. Defor blir den mer og mer nøyaktig desto mer du bruker den. Dette kan jeg stå inne for, hver gang jeg løper med denne på tredemølle så viser den nesten nøyaktig samme avstand som vises på displayet på båndet (+- 100 meter), rett og slett imponerende!

Hvordan fungerer den?

Så, nå som jeg har tatt for meg den mest overraskende og imponerende funksjonen så kan det jo være greit å si litt om hvordan klokken virker øvrig :) Suunto er en av de mest brukervennlige pulsklokkene jeg har hatt, og å sette opp denne var svært enkelt, til tross for at den er langt mer avansert enn min tidligere Suunto T1. Man svarer på et par enkle spørsmål når man slår på klokken og kobler den til datamaskinen med en enkel kabel. Deretter må man sette opp en konto på movescount.com.

Klokken er forhåndsprogrammert med flere forskjellige programmer. Du kan velge mellom løping, svømming, sykling og mye mer. Inne på movescount kan du endre disse programmene eller opprette nye. Den viktigste innstillingen er om programmene skal inkludere GPS (f. eks om du setter opp et program for tredemølle trenger man ikke velge at GPS skal være på – og sparer strøm) eller pulsbelte. Du kan også endre hvilke tall som skal vises i displayet under treningsøkten. Jeg syns det var litt vanskelig å forstå hva alle de forskjellige valgene betydde, og noen var vanskelig å skille fra hverandre, men jeg bare kikket på de forhåndsprogrammerte programmene, så fant jeg ut av det. Det er egentlig bare å rpøve seg frem. Selv om du velger bort at f. eks «kalorier» ikke skal vises i displayet, betyr ikke det at klokken ikke måler kalorier. Når du kobler klokken til datamaskinen neste gang, vil den gi deg all data, uansett om du har valgt at det skal vises på displayet eller ikke :)

Når du skal trene, så trykker du bare på start, velger program (terrengløping, sykling, løping etc), venter til klokken har koblet seg til pulsbeltet og funnet GPS og så er det bare å trykke start igjen når du er klar :) Når du er ferdig med å trene, holder du inne stopp-knappen, og kobler klokka til maskinen for å sjekke ut din nylige økt. Her er en print-screen fra en av øktene mine. Her får jeg en full oversikt over tallene, inkludert kart og grafer. Klokken sier også hvor lang restitusjonstid jeg trenger. Dette står ikke inne på movescount, men i selve klokken.

suunto ambit2 s white
suunto ambit2 s white

Inne på movescount kan du også legge til trening som du ikke sporer med klokka. Jeg pleier for eksempel å legge inn yoga og annen trening, mest for å ha full oversikt over hvor mye jeg trener.

Nøyaktig GPS

Så tilbake til GPSen. Som sagt kan du velge om denne skal være på eller av, men du kan også velge hvor ofte den skal måle. På et løpeprogram anbefaler jeg å ha den på maks. Skal du derimot bruke den til å gå tur med, så kan du sette GPSen til å måle sjeldnere. På den måten sparer du masse batteri :) Ang nøyaktigheten til GPSen så er den veldig riktig. Jeg har merket at farten ikke alltid er helt riktig når det er veldig tett skog, men så lenge man er klar over dette, så har jeg ikke sett på det som noe stort problem. Kartet i movescount viser derimot at klokken registrerer rett tid og sted, selv om den noen ganger henger litt etter i skogen.

suunto ambit2 s white
GPSen sitter i den lille firkanten jeg viser her

Batteri

Batterilevetiden er helt fenomenal! Samboern har tidligere fått en Forerunner GPS-klokke av meg, og den måtte lades nesten hver dag. Etter å ha brukt denne i flere dager, inkludert en løpetur med GPS har jeg som regel rundt 75-80% batteri igjen. Jeg kan løpe tre turer uten å måtte lade den. Jeg har faktisks sjelden tenkt på at jeg må lade den. Etter at jeg har vært ute å løpt er jeg så ivrig å få løpeturen over på maskinen, så jeg kobler den til, overfører treningen, og klokken lader samtidig! Den lader også veldig fort, så den er faktisk ofte ferdig ladet når jeg er ferdig med å kikke på de siste treningsøktene :)

suunto ambit2 s white

Så konklusjonen er at det er den beste pulsklokka jeg har hatt! Nå skal det sies at jeg ikke har hatt så mange pulsklokker før da, kun et par enkle varianter, men jeg er skikkelig forelsket i denne :) Det er også en hel del funksjoner jeg ikke har skrevet om her. Jeg skal teste litt mer, så kommer det nok vurderinger av flere funksjoner etterhvert :)

Løper du med pulsklokke?

Fjällräven Grand Opening

På torsdag var jeg på åpningen av Fjällräven-butikken på Karl Johans gate i Oslo. Jeg er jo veldig glad i dette merket, så dette var selvsagt noe jeg måtte få med meg.

fjällräven grand opening

De serverte både alkohyler og tapas, og alle som kom fikk et gavekort på 250 kr. Butikken var preget av høy musikk og veldig veldig mye folk, kanskje litt for mange for min smak. Det mest overraskende var det store antallet motebloggere på åpningen. Kanskje mest fordi Fjällräven er et friluftsmerke, og jeg vil jo tro at de ønsker å nå ut til friluftsinteresserte folk. Men det er tydelig at de ønsker å nå ut til en ny og kjøpesterk målgruppe. Jeg forventet derimot å se flere fra friluftsverdenen her, og ikke minst, en høyere snittalder.

Butikken var råfin, og klærne er superlekre. Men en «brand store» midt på Karl Johan gir meg inntrykket av at de ønsker å nå ut til motemarkedet som så mange andre friluftsmerker. Jeg håper bare de ikke forsømmer sine trofaste, friluftsinteresserte kunder på veien. Trendene endrer seg hele tiden, og når «alle» har en Fjällräven-jakke eller sekk er det kanskje ikke lite hipt lenger. Funksjonelt friluftsutstyr kan man kanskje ikke selge like mye av til like mange, men det går ihvertfall aldri av moten.

fjällräven grand opening
Favorittbuksene – Keb 

Men bare motebloggere var det ikke :) Jeg fikk snakket med litt forskjellige folk, blant annet designeren til Fjällräven (til høyre i bildet), og fikk høre foredrag med bilder av tre kjente hundekjørere. En av hundekjørerne ga oss gode tips til potesokker etter foredraget, eller, hvordan man beholder de på – for det er ikke alltid like enkelt :)

fjällräven grand opening
Favorittbuksene, med selveste designeren til høyre

Jeg ønsker Fjällräven all lykke med sin nye butikk :) Verdt et besøk om du liker Fjällräven!

Ut på tur med ny jakke

Sjekk den fine jakka jeg fikk av kjæresten til bursdagen! Dette er en jakke fra Fjällräven, og modellen heter Keb. Jeg syns fargen var kjempefin, og den passet jo helt perfekt i størrelsen! Normalt må jeg ha medium i jakker, men i denne modellen passet faktisk small. Litt merkelig syns nå jeg, for jeg må opp en del i størrelse i Keb buksene som hører til denne jakka :p

bursdag 30 årbursdag 30 år
Fjällräven Keb jakke, Norrøna Svalbard bukser og Keen Targhee Mid sko

Jeg er ihvertfall kjempeglad for å ha en ny jakke til friluftskolleksjonen. Noen tenker sikkert at «men har ikke du nok jakker fra før?» – svaret er nei! haha, eller, joda, jeg har så jeg klarer meg, for om vi snakker antall så har jeg en del jakker. Men ikke en slik jakke :) Jeg har goretex jakker, tynne vindjakker og dunjakker, men ingen mellomting! Denne jakka er perfekt til turene hvor jeg trenger noe litt mer solid enn en tynn vindjakke og det ikke er meldt noe særlig nedbør. Denne skal uansett tåle litt yr. Den er mye mer slitesterk enn gore-tex, dessuten puster den utrolig mye bedre.

Det beste med jakka er nok strechområdene på rygg, ermer og skuldre. Det verste jeg vet er jakker som hindrer bevegelsesfriheten, og det skal du slippe i denne! Den har også en veldig god hette som fungerer godt både til solskjerming og regn. Den er svært romslig uten at den detter ned i ansiktet på meg. Den har også litt lufting under armene, og lommene er plassert høyt på brystet så de ikke er i veien for hoftebeltet til ryggsekken.

Min anbefaling: løp og kjøp! En perfekt jakke til deg som trenger én jakke som passer til det meste :)

Riktig bekledning på dagstur i vinterfjellet

I forbindelse med dunjakketesten som ble sendt på TV 2 Hjelper deg i går (nå kan du se klippet her), vil jeg skrive litt om vinterutstyr generelt, og da spesielt klær. Jakka som vant testen i går er en fantastisk bra jakke, og dette vet jeg fordi jeg har eid lillebroren til Rab Neutrino+ i mange år, nemlig Rab Neutrino. Min jakke har en svakhet på vinteren, og det er gjennomgående sømmer. Det har derimot ikke + varianten, og dermed et supert valg vinterstid.

Det jeg vil ta for meg nå er hva slags utstyr jeg kan anbefale på lengre dagsturer i fjellet på vinterstid. Det er faktisk ikke mange år siden jeg selv var nybegynner på dette, og har gjort både gode og dårlige klesvalg i løpet av årene. Min første skikkelig fjelltur var i 2008 (bildet under). Jeg hadde en billig regnjakke som over hodet ikke pustet, jeg hadde en regnbukse som var alt for stor og som lakk vann i sømmene (jeg var våt fra ca midten av låret og ned), jeg hadde en alt for stor ryggsekk som overhodet ikke passet meg, og jeg hadde alt for mye i ryggsekken. Det jeg var aller dårligst på var å stoppe og skifte når jeg ble for varm eller for kald. Det gjorde at jeg blei gjennomsvett på vei opp på fjellet og iskald på vei ned. Dette var riktig nok en sommertur, men dette med å tilpasse bekledningen underveis blir desto viktigere på en vintertur.

riktig klær på vintertur
Haha, ser ut som den turisten, men det var jeg jo og!

Til en dagstur på vinterfjellet anbefaler jeg også at du har med deg en sekk. Været kan slå raskt om, og det kan være lurt å ha med seg både mat og varme klær. I tillegg har du et sted å legge klær du eventuelt må ta av deg i løpet av turen. Er det veldig kaldt ute er det fort gjort å kle på seg for mye i starten, og noe av det verste jeg vet er å gå på tur klam og svett!

Så til bekledningen!

Innerst: Ha ull innerst! Både trusa og BHen (om du har behov for slikt) burde være av ull. Vi damer har som regel mest fett på pupper og rumpe, og områder med mye fett er i større fare for å bli kjølt ned. Joda, fett isolerer det, men når det først blir kaldt så er det som å gå rundt med isklumper som kjøler ned resten av kroppen sakte men sikkert. Ha på deg en langermet ulltrøye og lange ullbukser. Du bør også ha sokker i god ull, og aller helst to par så du slipper gnagsår (en liner og en litt tykkere om du har plass). Husk å velge sokker etter hvor mye plass du har i skoene. Det hjelper ikke med tykke sokker om det blir trangt, for da er det ingen luft igjen rundt foten som varmes opp, og denne luften er med på å isolere dine føtter imot kulden.

Mellom: Om det er veldig kaldt ute eller om du skal gå i rolig tempo så anbefaler jeg en god fleece eller en ullgenser. Velg en fleece som puster godt, og ikke en fleece med windstopper eller lignende (om du ikke har denne fleecen ytterst). Noen fleecer er veldig tette, og det kan gjøre at du blir raskere klam, og dermed også raskere kald. Mine favoritter er Houdini Power Sweater fleece og Ulvang Rav ullgenser. Om dette blir for mye, men kun den ene ulla er for lite, så kan du ha på deg dobbelt opp av ullundertøy, evt en t-skjorte av ull. Ha t-skjorten over den langermede ulltrøya, så du enkelt kan ta den av om det kulle bli for varmt. Er det bikkjekaldt ute så kan du vurdere å ha en fleecebukse på deg. Personlig syns jeg det ofte kan bli litt klumpete og trangt å gå i, og som regel holder det å ha to lag med tynne ullbukser på beina (i tillegg til ullbokseren).

Ytterst: Nøkkelordet her er vindtett! Det er mange meninger om bomull eller gore-tex er best til å ha ytterst, og min erfaring er at begge deler fungerer. Personlig er jeg mest glad i å bruke vindjakke på tur, da denne puster bedre. Du er i aktivitet og svetter, og en gore-tex jakke kan fort bli litt for tett, spesielt om den ikke har lufting. Min favorittjakke er uten tvil Bergans Microlight jacket. Denne er lett, vindtett og litt vannavstøtende. Bomull fungerer også bra, men dette varmer mer (først og fremst fordi det er tykkere), så tenk på det når du velger hva du skal ha under. Er det skikkelig ruskevær med kraftig vind, så velg gore-tex! På beina velger jeg derimot ofte gore-tex selv når været er bra, men dette er også et sted hvor jeg lett blir kald. Av erfaring blir jeg heller ikke like klam på beina som på overkroppen, men kan også anbefale å velge en høy bukse. En høy bukse som ikke er strammet inn i livet vil gi bedre lufting, og forhindre at du blir like klam. Selv bruker jeg Norrøna Trollveggen dri3 og er kjempefornøyd med denne. Den har også glidelåser bak som gjør det enkelt å tisse om man skulle måtte det :) Jeg har også gått med bomullsbukser, og syns dette fungerer bra. Fordelen med bomull er igjen at det puster bedre, men jeg blir raskere kald på stumpen. Dette er også fordi buksa strammer på oversiden av rumpa, som gjør at det ikke blir plass til luft som isolerer. Med en høy bukse får du et lag med isolerende luft hele veien fra stumpen til overkroppen, og ingen glipper hvor den iskalde lufta kan slippe inn.

Tilbehør: En vindtett lue er et must. Min favoritt er Low Mountain Cap fra Low Alpine da denne er vindtett, har et deilig fleecefor og dekker godt til ørene. Den sitter relativt tight på hodet, men hindrer også kald luft i å slippe til. Hanskene dine burde også være vindtette. Personlig blir jeg ikke så lett kald på hendene, så jeg foretrekker relativt lette hansker selv på lengre turer. Mine favoritter er Johaug Lahti Thermo. MEN! Man kan fort bli kald. Veldig fort, og veldig kald. Når man f. eks stopper for å spise eller for å ta på/av feller så kan varme fingre fort bli istapper, og da kan det være vanskelig å bli varm igjen, spesielt om hanskene er like kalde som dine fingre. Derfor har jeg alltid et par vindvotter og et par tynne ull-liners med meg i sekken. En fleece-buff til halsen er heller ikke å forakte, og husk å beskytt ansiktet med solbriller eller skibriller. Det siste tilbehøret du burde ha på er gamasjer. Både sko og bukse (spesielt bomullsbukse) kan fort bli våte når de konstant er dekket av snø. Selv med gore-tex bukse bruker jeg gamasjer, og det er for å hindre at jeg får snø imellom buksen og skoene der hvor det er dypt.

nyttårsfeiring til fjells

I sekken: Mat og drikke! Ha alltid med deg litt mat, om det er en bar, en brødskive eller litt nøtter. En liten termos med noe varmt  ikan være lurt, men ha ihvertfall med deg litt vann. Som nevnt burde du ha med deg et par ekstra hansker i sekken, men også tørre sokker og en ekstra buff (fin å dra over hodet om vinden skulle ta seg opp). Ha også med deg en eller annen form for dunjakke eller ekstra varmt plagg. Om du vrikker en ankel på vidda kan det ta lang tid før noen finner deg, og jeg kan love deg at du blir fort kald når du ikke er i bevegelse! Sekken trenger ikke være stor; 25 liter holder som regel i massevis :)

nyttårsfeiring til fjells
Her har jeg på meg det meste jeg har nevnt i teksten over. Ullbokser, ull-BH, ullbukse, ulltrøye, ull t-skjorte, trollveggen bukse, bergans microlight jakke, johaug hansker, low alpine lue, fleecehals og gamasjer :)

Og husk for all del å skift om du trenger det! Som guide stopper vi alltid gruppen etter ca 10 minutter for å sjekke om noen trenger å skifte. Dette kaller vi en teknisk stopp, da mange kler på seg enten for mye eller for lite (som regel for mye). En flott regel å ha på egne turer også :)

Noen syns kanskje at utstyret jeg anbefaler er unødvendig dyrt, men jeg har lært meg «the hard way» at riktig utstyr er viktigere enn man tror. Man får igjen mye for å ha utstyr som fungerer som det skal og som man kan stole på, dessuten varer dette utstyret som regel mye lenger. Jeg prøver så godt det går å kjøpe klær som kan brukes til flere aktiviteter, og det kan du definitivt gjøre med det jeg har anbefalt over her. Mange av plaggene jeg bruker på bildet over, bruker jeg faktisk også på sommerturer!

Nå har jeg ikke snakket noe om utstyr, kun om klær, men det får vi ta en annen gang, evt så får dere spørre om det er noe dere lurer på :)

Ullundertøy: Hva er best?

rypejakt rondane

I desembernummeret av Fjell og Vidde hadde de en test av forskjellige ullundertøy. Jeg må si at jeg ikke ble spesielt mye klokere av denne testen, da samtlige varianter hadde fått vurderingen «meget godt ullundertøy» og det virket som at vurderingen hovedsaklig var gjort basert på hvor behagelig plagget var å ha på seg. De kommenterte også om prisen var høy eller lav, men det er jo ganske enkelt å se selv når alle prisene er nevnt. Det jeg savner er hvordan ullundertøyet fungerer på tur, hvordan det håndterer fukt, og generelt hvor praktisk ullundertøyet er. Selv har jeg ullundertøy fra Devold, Icebreaker, Kari Traa, Moods of Norway, Mackinsey et par andre billigmerker. Flere av disse merkene er med i denne testen, og jeg er faktisk ikke i deres vurdering av hvilket ullundertøy som er mest behagelig.

rypejakt rondane
Icebreaker. Denne blir dessverre litt fort våt, også lukter den av en ellerannen grunn mer. Men jeg kan ha vært uheldig da jeg i en periode brukte en annen deodorant (Biotherm) som satt seg lettere i klærne. Palmolive har jeg faktisk aldri opplevd at fester lukt i klærne!

Jeg har både tykke og tynne ullgensere, så jeg sammenligner de i disse to kategoriene. Av tynnere ulltrøyer har jeg Devold Multisport, Kari Traa, Moods of Norway og Icebreaker. Devold helt klart best av disse tre, og det er hovedsaklig av en årsak; Både Icebreaker og Kari Traa opplever jeg at blir mye mer våte når jeg svetter, mens Devold Multisport tørker raskt. Ellers er trøyene ganske like. De har godt med strech, men samtlige kunne vært litt lenger. En for kort ulltrøye er ikke spesielt behagelig. Men i fjor fikk jeg en konkurrent til Devold Multisport, nemlig en tynn ulltrøye fra Moods of Norway. Denne har like bra kvalitet som Devold, men den er mye lenger i både ermer og kropp, noe som gjør den enda mer behagelig. Det eneste jeg ikke liker med denne er prisen, for den er stiv!

rypejakt rondane
Her har jeg på en Moods of Norway ulltrøye under og en t-skjorte fra Icebreaker.

eldåbu dnt
Tynn ull bruker jeg hele året, og Moods-trøya er definitivt en favoritt blant disse

Av litt tykkere ulltrøyer har jeg Devold Active, Moods of Norway og Kari Traa. Devold vinner faktisk denne kategorien og, men av en helt annen årsak: Både Moods of Norway og Kari Traa-trøyene er så tettstrikket at det er lite stretch i materialet. Dette gjør at jeg blir litt klaustrofobisk når jeg blir varm da jeg liker å ha muligheten til å trekke opp ermene. En annen «ulempe» er at Moods og Traa er så fancy at jeg nesten ikke har lyst til å svette i dem! Devold har et enklere design, men fortsatt svært god passform (de nye Active trøyene har veldig god passform, de eldre var litt løsere). Alle trøyene har god lengde, noe som er superbra! Jeg har faktisk ikke kjøpt hverken Moods eler Traa-trøyene selv, og det er av en grunn; jeg syns det blir for dumt å betale for fancy design når jeg kan få en like god trøye til nesten halve prisen. Jeg kommer aldri, aldri, aldri til å betale 7-800 kr for en ulltrøye, ikke så fremt det finnes et like bra(om ikke bedre) alternativ! Jeg er selvsagt veldig glad for disse trøyene, for de fungerer utmerket på afterskien i Hemsedal, eller om jeg vil pynte meg litt på hytta, men om du skal ut på langtur så ville jeg lagt ullundertøyet med unødvendig mye sømmer, knapper og øvrig design igjen hjemme, og tatt med meg det som er enkelt men behagelig og funksjonelt. En ekstra positiv kommentar om Devold Active: selv om det har et lag med super innerst har jeg aldri hatt problemer med at det lukter!

jaktcamp hedmark
Denne Devold Active-trøya har jeg hatt i 4 år og den er like bra. Nå har jeg kjøpt meg enda en, og de nye har mye bedre passform enn den jeg har på bildet. Løp og kjøp!

Jeg har ovedsaklig omtalt gensere, da jeg ikke er like kresen når det gjelder bukser. Ikke svetter jeg spesielt mye på beina, og buksene er ofte ikke overdådig fancy som genserne skal være. Så på grunn av prisen ville jeg nok gått for Devold her og. Grunnen til at jeg syns Devold er en god investering er at det tåler veldig mange vask i forhold til mye annet ullundertøyet, og jeg snakker ikke kun om det billigste! Både jeg og kjæresten har kastet flere plagg fra det griesdyre merket Icebreaker da det blir stivt etter mange vask som gjør at det fort blir hull og revner. For mye eller for fin ull er faktisk ikke bare bra – da går det på holdbarheten løs! Devold har topp kvalitet uten å koste skjorta. Så om du skal kjøpe funksjonelt ullundertøy til noen til jul så anbefaler jeg Devold Active genser (389,-) og bukse (349,-) – prisene er hentet fra xxl.no.

Av ullboksere har jeg testet Devold Multisport, Kari Traa og Icebreaker. Her er komfort og passform viktig, og det er faktisk Icebreaker som går av med seieren. Materialet er mykt så det ikke gnager eller klør (jeg syns Devold Multisport kan klø litt, og Kari Traa bokseren syn jeg er litt grovere i materialet). Den har også veldig god passform, og jeg tenker knapt på at jeg har på meg noe annet enn vanlig undertøy (foruten at jeg fryser mye mindre på stumpen). Jeg har dessverre ikke funnet denne på nettet nå, det virker som de nye modellene er mye kortere og har en strikk i livet. Denne strikken syns jeg ikke så mye om. For det første kan den gnage, og for det andre så er den ikke laget i ull, noe som for meg gjør den fullstendig unødvendig. Men det du skal huske på når du kjøper ullbokser er å velge en modell med behagelig, mykt materiale, god lengde på beina så den dekker hele stumpen, og at den sitter behagelig i livet. Helst uten en syntetisk strikk i toppen, men velg isåfall en smal en, så reduserer du sannsynligheten for at denne strikken skulle gnage om man har på seg sekk.

Så værsågod ull-gründer, om det er noen som skal lage et nytt perfekt ullundertøy, så har dere her fasiten ;)

Hvilket ullundertøy liker du best, og hvorfor? hva er viktig for deg når du velger ullundertøy?

 

Snart vinter

God mandag folkens :) Åh, jeg gleder meg sånn til snøen kommer! Ikke bare fordi det da blir mye lysere ute på kveldene, men jeg klarer nesten ikke vente med å spenne på meg langrennsskia mine. Og nå har jeg enda en grunn til å glede meg, for i forrige uke var vi på utsalget til Salomon og kjøpte nye ski! Vi skulle egentlig se etter et par klassiske ski til meg, da de jeg har er alt for myke, men siden vi oppdaget salget litt seint så var det ikke så mange ski igjen når vi kom. Men skøyteski hadde de, og selv om det ikke er det jeg trengte mest, så var det definitivt det jeg hadde mest lyst på! Jeg digger å skøyte, og siden jeg har kombistøvler så skøytet jeg ganske mye ifjor. Da det begynte å bli slapsete og ingen smøring satt så ga jeg bare blanke i smøringa og skøyta istede :) Vi fikk ihvertfall et kjempekupp! For 1200 kr fikk jeg Atomic World Cup skøyteski, Salomon skøytebinding og Atomic World Cup skøytesko, alt er top notch. Det var helt tilfeldig at de hadde mine størrelser igjen, så jeg tror det var destiny ;) Også sparte jeg 6700 kr i forhold til full pris, det er jo helt sinnsykt! Nå trenger jeg bare litt lengre staver, så er jeg all set (får sniklåne samboerns i mens ;) ). Skiene føles kjempekorte, men det syns jeg er bra, for da blir det mye lettere å skøyte mellom sporene der det er litt smalt (uten å ødelegge sporene selvsagt, jeg hater folk som gjør det). Så nå er det bare å vente!

ingrids bloggingrids blogg

Jeg liker høsten altså, men jeg har problemer med at det er så mørk hele tiden, da er morgenturer som denne en fantastisk opplevelse. Frost og sol er helt magisk spør du meg :) Det gjelder å komme seg ut når det enda er dagslys, så jeg prøver så godt jeg kan å legge langturene med Akka før sola har gått ned, men snart blir nok ikke det like enkelt. La oss bare krysse fingrene for at det legger seg litt snø snart, da blir det så koselig ute!

ingrids blogg

ingrids bloggingrids blogg

Men jeg koser meg også i mørket da. Det er deilig å kunne fyre i peisen og ta seg en kopp kakao, og jeg drikker gjerne flere kopper om dagen :) Her er litt kveldssnacks jeg lagde meg her for leden. Jeg fikk aldri i meg skikkelig middag, og orket ikke lage noe store greier, så da samlet jeg alt det jeg hadde lyst på på tallerkenen :)

ingrids blogg
Kakaoooo!!

ingrids blogg
Appelsin, cherrytomater, Lundberg riskaker med honningsmak og speltlomper med sjokoladeprotein blandet med naturellyoghurt. nomnom :)

Det er en siste fordel som kommer med denne kjølige tiden, vet dere hva det er? Disse er tilbake, juhuuu!!

iherb
HealthSmart Foods, Inc., ChocoRite, Milk Chocolate Bar, No Sugar Added, 5 Bars, (28 g) Each

iherb
HealthSmart Foods, Inc., ChocoRite, Milk Chocolate Crisp Bar, 5 Bars (28 g) Each

iherb
HealthSmart Foods, Inc., ChocoRite, Milk Chocolate Peanut Butter Bar, 5 Bars (28 g) Each

Til min store fortvilelse sto det før sommeren at iHerb ikke skulle selge dem lenger, men så viste det seg at det kun var på sommeren side de smeltet i posten. Men nå er det tydeligvis kaldt nok igjen :) Dette er en av de få sukkerfrie melkesjokoladenene jeg har funnet på iHerb, and I love them!

Og helt til slutt, har du fått med deg høstkonkurransen jeg kjøerer på facebooksiden til iHerb? Ikke det? Da burde du sjekke den ut her! Jeg trekker en vinner i kveld :)

iherb

Hvilken årstid er du mest glad i? Hvilke ting liker du best med høsten?

 

 

Utstyrstest: Jervenhiet – turseng til hund

Jeg har lenge lett etter en soveanordning til Akka om vi kan ha med på telttur og lignende, men syns det har vært vanskelig å finne en seng som er lett og praktisk å ha med seg. Så dukket jervenhiet opp på en nettside, og dette er jo hva jeg har lett etter hele tiden :)

Hiet er veldig praktisk og pakke sammen og veier kun 400 gram. Det blir også så lite at det enkelt får plass i kløven til Akka, så hun kan bære det selv Hiet har høye vegger som kan snurpes sammen, og gir Akka god plass i størrelse medium (hun veier 18-19 kg). Og det er også en bunnplate i hiet som isolerer godt (myk å ligge på).

Hiet kjøpte vi hos fjellsport.no i størrelse medium her til 545 kr :)

Her er noen bilder av jervenhiet hentet fra jerven.no:

jervenhiet

jervenhiet

Altså dette er ikke egentlig en fullverdig test av jervenhiet, den får komme til vinteren. Vi har nemlig en hund som ikke var så interessert i å sove i det på denne turen, men det var ikke spesielt kaldt, også hadde vi med et bamse liggehunderlag som vi la i forteltet, og hun ville heller ligge på det. Normalt hadde vi nok ikke tatt med dette nå som vi hadde med det ekstra liggeunderlaget, men vi ville at hun skull bli kjent med det.

Til vintern blir nok dette hiet veldig bra å ha med seg, og derfor prøver vi å venne henne til denne nå, så hun vet at denne er hennes når vi først skal snurpe henne igjen i denne til vintern. Da får vi se om vi kjøper fleece-foret som hører til og, for det gjør det nok mer hjemmekoselig enn den tynne duken hiet består av nå. Hun har jo ganske tykk pels, men en svett og våt hund blir også kald, spesielt når det er minusgrader ute. Det geniale med denne er at vi også kan ha henne inne i teltet om det blir skikkelig kaldt, uten å være redd for at hun skal skitne til eller klore opp de dyre dunsoveposene våre, det kommer hun nok til å like svært godt ;) (normalt sover hun i forteltet).

jervenhiet
Ganske enkelt å lure henne i med en bolle det tidligere hadde vært tomatbønner i. Akka er flink til å ta oppvasken ;)

jervenhietjervenhiet

Har du med deg hunden på telttur? Hvor og hvordan sover hunden din i telt?