Perfekt søndag

På søndag tok vi turen ut i en ny ukjent skog ovenfor Drammen. Kjæresten ville jakte, og jeg ville fiske, så vi kjørte opp til Rustadveien og delte på oss der. Samboern gikk inn i skogen for å lete fugl, og jeg og Akka trakk opp til et lite vann hvor vi tenkte å lage bål og fiske. Planen var å gjenforenes til lunsj hvor pølser sto på menyen.

En skikkelig fin søndag var det, og en veldig flott skog, men jeg stusset litt når jeg ble forbikjørt av flere litauere på den avstengte grusveien. Vel fremme forsto jeg hvorfor, de holdt på å bygge ved demningen av det lille vannet, og ikke bare det, i vannet var det knapt noe vann! Vannet sto kanskje 15 meter lavere enn hva som så ut til å være normalt, så dette lignet mer på en ørken enn et koselig lite fiskevann, haha. Så fiske ble det ikke, men det ble bål og det kan jo være like koselig det :) Jeg fant masse tørr «driv-ved» langs den gamle vannkanten, så jeg fikk fin fart i bålet etterhvert. Godt å ligge i sola og lese bok og, mens Akka kunne springe rundt å prøvesmake all veden jeg hadde funnet, viktig med kvalitetskontroll!

jakt og fiske

jakt og fiske

Etterhvert kom også kjæresten, og pølsegrillingen kunne starte. Pølser, bål, sol og kakao, ikke en søndag å forakte dere :)

jakt og fiskejakt og fiske
Tror jeg faktisk blei litt solbrent gitt!

Etterpå ble det sofakos og vafler til middag (ny oppskrift kommer). En helt perfekt søndag altså :)

Savner du snøen eller nyter du mildværet her på østlandet?


Jaktcamp i Kongsvinger – Dag 2

Les dag 1 her!

Etter alt for mye taco og litt dårlig søvn, var jeg klar for frisk luft. I dag skulle vi starte med skogsfugljakt for å å jakte hare etter lunsj, noe som passet meg fint. Vi gikk med en annen ledsager og hund i dag, en kjempeflott lita engelsk setter. Det ble heller ikke like krevende å gå da denne hunden ikke holdt så stor avstand til oss. Når man går på storfugljakt med hund så skal man heller ikke gå mer enn 1 km i timen, hvilket er ganske sakte, så man kan si det ble en rolig tur. Dessverre så vi ikke noe fugl før lunsj, så vi kom tomhendte hjem, men været og utsikten var fantastisk så jeg klager ikke :)

jaktcamp hedmark

jaktcamp hedmark

jaktcamp hedmark

jaktcamp hedmarkjaktcamp hedmark

jaktcamp hedmark

Etter pølselunsj på bålet ble det harejakt. Denne dagen hadde vi en støver som er regnet som en av de beste harehundene, så håpet var stort. Han hadde hatt en skikkelig los før lunsj, men det hadde dessverre ikke blitt noe hare.

jaktcamp hedmarkjaktcamp hedmark

jaktcamp hedmark
Finn en som skiller seg ut, haha

Etter en times tid uten napp flyttet vi oss lenger ned. Flere av oss var ivrige på å se om det var noe storfugl i skogen, så vi tok børsa fatt og gikk hver vår retning inn i skogen alene. Skikkelig deilig å rusle rundt alene altså, stille, vakkert og man kan gå i sitt eget tempo. Det vanskeligste var å gå stille, for det lå greiner over alt. Det å gå stille et er virkelig en kunst, og man må nok øve en hel del før man klarer å gå lydløst gjennom skogen. Men bråkinga mi skremte nok ikke vekk noen tiurer, for de var det få av. Jeg ikke mer enn en hakkespett på turen, og den lot jeg få sitte i fred :) Det var derimot flere smell rundt meg, så det var tydelig noen som hadde støtt på noe. Dessverre var det bommer, men det var ihvertfall fugl i skogen! Når jeg kom tilbake var det bare å pakke sammen og reise tilbake til hytta for å vaske ut. Harehunden hadde ikke funnet noe her heller, så lykken var vist ikke med oss i dag. Men sånn er det på jakt, og det er jo det som gjør det så spennende :)

Det var en herlig helg, vi ble kjent med mange nye jegere, og lærte veldig mye, så det blir definitivt mer jakting fremover! Jeg håper også at det dukker opp flere slike camper, kanskje vår egen forening i Asker kunne blitt inspirert? For det er alt for mange som tar jegerprøven som aldri jakter, og en stor del av grunnen til det er nok at de ikke har familie eller venner som jakter, og dermed ikke vet hvor eller hvordan de skal begynne.

Takk for campen NJFF Hedmark, og en spesiell takk til Kjetil og Simen :)

Kunne du tenke deg å bli med på noe slikt? Om d jakter, syns du det finnes nok tilbud i ditt nærområde?

Julegaveshopping til «de vanskelige» på eBay

De som kjenner meg vet at jeg elsker å kjøpe julegaver, og det gjør jeg helst på nett! Jeg hate å svette rundt på et trangt kjøpesenter og brenne av tusenvis av kroner, da handler jeg heller flere ting litt billigere på nettet. I tillegg er det morro å kunne gi bort noe man ikke finner over alt her i Norge, og da er eBay en kjempeflott markedsplass å boltre seg på! Jeg handler som dere vet en hel del på iHerb og, men det er ikke alt man finner her, spesielt til mannfolka kan det være vanskelig.

For de av dere som er helt nye på eBay anbefaler jeg å sjekke ut eBayguiden jeg lagde for en stund siden. Den tar deg steg for steg gjennom hvordan du setter opp både eBay og Paypalkontoer, og hva du skal tenke på når du handler. Guiden finner du her!

Det er ikke alltid lett å finne ut av hva man skal kjøpe i julegaver til alle, så jeg har satt opp noen søk som kanskje kan hjelpe deg på veien :) Søkene er satt opp slik at det kun vises varer som koster under 35$ (med dagens kurs er det kanskje litt høyt), i tillegg vises kun ting fra selgere som sender til Norge. Det er ingen auksjoner som kommer opp, kun «Buy it Now» gjenstander, som gjør det enklere å forholde seg til prisen. For å luke bort de med enorm stor frakt har jeg også sortert søkene fra «billigste inkl frakt» til dyreste, så det kan lønne seg å bla seg litt bakover for å finne de litt finere produktene :) Jeg kan selvsagt ikke røpe hva jeg har kjøpt til mine nærmeste, men jeg har plenty med gode ideer å dele, og her har dere noen:

Til den jaktinteresserte

I dette søket har jeg samlet opp de mest populære jaktmerkene i USA og fjernet sånne rene «army brands». Her finner du masse flott til den jakt-interesserte i familien, enten det er bestefar, mann eller kanskje a mor?

Gå til søket her >>

ebay shopping tips

1. Rosa jaktcaps fra Browning
2. Rosa skytehansker fra Browning

3. Lue med øreflapper fra Whitetails
4. Remington jaktcaps
5. Vintage lerduebane-skytevest
6. Vannavvisende jakthansker fra Under Armour

Til den friluftsinteresserte

Dette søket er veldig stort, for det finnes helt enorme mengder med produkter til de friluftsinteresserte. Det er mye like produkter, og like mye er billige greier fra Kina, så det kan lønne seg å bla et godt stykke bakover for å finne finere ting.

Gå til søket her >>

Her er et par utvalgte dingser jeg tror enhver friluftsinteressert person hadde likt:

ebay shopping tips

1. Multi-tool knipetang
2. Lekkert lommekompass
3. Survival-kit med multi-tool, fyrtål, sag, kompass og fløyte
4. Kaffekjele 0,8 liter
5. Sammenleggbar vannkonteiner
6. Lommelykt med 1200 lumens styrke
7. Gerber Bear Grylls Survival Kit

Handler du julegaver på eBay? Har du noen andre gode julegavetips til de det er vanskeligere å kjøpe til?

Jaktcamp i Kongsvinger – Dag 1

Ja da var vi hjemme fra enda en jakthelg, og for en helg det ble! Vi var nemlig på jaktcamp i regi av NJFF-Hedmark. Campen var fornye jegere, noe som passet oss perfekt da vi ikke har jaktet mye annet enn rype før. På jaktcampen fikk vi lære oss å jakte på både hare og storfugl med hund, og det ga en ekstra motivasjon for å se om vår egen hund kan trenes opp til noe slikt. Vi lærte utrolig mye på turen, så det er synd det ikke finnes flere slike tilbud. Dyrt var det heller ikke, kun 1500 for hele helgen inkludert bo, mat og instruktører.

Men selv om det ble servert mat på turen tok jeg likevel med litt mat selv (det gjør jeg alltid), som forventet ble det servert pølser og brødskiver, og da er det fint å kunne variere litt :) Jeg tok også med havregrynsgrøt og en pose med kanel og sukrin blandet sammen, så godt til frokost!

jaktcamp hedmark

Vi kjørte opp fredag ettermiddag og kom fram til en veldig koselig hytte etter solnedgang. Det var hverken strøm eller innlagt vann, men hytta var likevel av mye bedre standard enn forventet (forventet vel ikke så mye mer enn fire vegger og et tak). Det ble pølser til kvelds og litt teori før vi kom oss tidlig i seng.

jaktcamp hedmark

jaktcamp hedmark

jaktcamp hedmark

jaktcamp hedmark
Fantastisk utsikt fra hytta

På lørdag startet vi med harejakt. Jeg følte meg litt «citygirl» der jeg satt i rosa, blått og andre farger, mens alle rundt meg gikk i brunt og camo, haha, men sånn er det. Jeg var forøvrig eneste jente og (foruten en av de lokale som var med), kanskje ikke så overraskende det heller :)

Jeg viste ikke helt hva jeg kunne forvente meg, men jeg forventet nok litt mer action enn hva det ble. Harejakt er en tålmodig sport, og i og med at bikkja ikke fant noen hare ble det fokus på båltenning, kaffekoking og pølsegrilling. Ikke at jeg klager over det, for jeg elsker jo å være ute og sitte rundt bålet, selv om det hadde vært morro om bikkja fikk los. Om bikkja hadde funnet en hare så hadde vi blitt spredt ut på poster. Vi kunne hele tiden følge med på GPS-en og se hvor hunden var, og det syns jeg var veldig artig, litt som ekkolodd når man er ute og fisker, det holder motivasjonen oppe ved å se bikkja jobbe :) Det jeg derimot lærte på harejakt er at jeg må ha andre sko! Fjellstøvlene mine var rett og slett ikke varme nok til å sitte stille i kuldegrader, og ikke fikk jeg plass til spesielt tykke sokker heller. Løsningen le å ta ut sålene og trekke på et par tykke raggsokker.

jaktcamp hedmark

jaktcamp hedmark

jaktcamp hedmark

Etter lunsj fikk vi bli med Morten og hans vorster på storfugljakt i skogen. Dette var betraktelig mer spennende og krevde langt mindre klær, så vi skiftet alt vi hadde på før vi dro ut. Tærne mine var blitt helt hvite på den ene foten, så jeg fikk sitte og varme de i armhulen til kjæresten før vi dro :)

Bikkja dro langt, og det ble mye løping da han fikk for vane å få stand 250 meter ifra oss. Men spennende var det hele tiden! Her fulgte vi også hunden på GPS, og hver gang den pep betydde det at hunden hadde stand.

jaktcamp hedmark

jaktcamp hedmark

jaktcamp hedmark

Det var mye frost og snø på bakken, så det ble tungt å gå over de halvfrosne myrene, nesten som å gå i en halvmeter snø. Bomullsbuksa mi ble også klissvåt, så jeg er glad jeg hadde ull under! Kanskje ikke så rart jeg ble blaut av å krabbe over busker og myrer :)

jaktcamp hedmark

jaktcamp hedmark

jaktcamp hedmark

jaktcamp hedmark
Vinter :)

Det er en del ulv i området der vi jaktet, og det ble faktisk observert ferske spor fra to ulver like ved hytta. Noe å tenke på når man går ut for å tisse på kvelden! Heldigvis så skyr de mennesker, men det er verre for hundene. Man skal være veldig forsiktig med å slippe hunden sin i et terreng som dette, så jeg er glad for at Akka ble hjemme!

jaktcamp hedmarkUlvebæsj

Det ble ikke noe fugl med oss hjem. Vorstern hadde funnet flere fugler for oss, men han støkka de litt for tidlig. Vi fkk ihvertfll se to tiurer og en røye i løpet av de tre timene, og det er ikke værst, spesielt når det er dårlig sesong! Den ene tiuren var skikkelig flott, jeg så den gli forbi meg på 70 meters hold (som dessverre er for langt til å skyte på), men det ga ihvertfall skikkelig mersmak!

Tilbake på camp var det ihvertfall noen som hadde fått fangst, en kjempeflott røye (røya er på bildet til høyre under) ;)

jaktcamp hedmarkjaktcamp hedmark

jaktcamp hedmark
Stolt hund med fangsten sin :)

Dag en var en super opplevelse. Alle «lokale» var veldig hyggelige og tok oss godt imot. Vi fikk lære veldig mye og ingen spørsmål var dumme, veldig ålreit å kunne gå på jakt slik med folk som er langt mer erfarne!

Dag to kommer i et eget innlegg om litt :)

Jakt i Trysil – Del 2

Les del 1 her!

På vei hjem fra første dag i skogen så vi faktisk også den første fuglen, rett ved veikanten. Uten å være sikker så var det nok en liten tiur, så det be et lite søk i området for å se om vi kunne finne den igjen, det gjorde vi derimot ikke. Men det var ikke så nøye, vi var fornøyde med dagen likevel :)

Vel fremme på basecamp ble det wienerpølser i lompe, og gjett hvem som liker wienerpølser (og alt annet som er spiselig forøvrig)! Bblejakka jeg har på meg er fra et tidligere Mountain Hardwear salg jeg har vært på (ja, jeg har vært på et par), og jeg kjøpte den opprinnelig til kjæresten. Den ble derimot litt for kort i armene til han, så gjett hva, da har jeg overtatt den. Win-win. Eller bare win, hehe.

småviltjakt i trysil

småviltjakt i trysil

Under har dere et bilde av lovvoen/tørkestativet vårt. Tarpe som henger på utsiden la vi i inngangspartiet natta før siden det var så vått ute. Det samler seg fort mye drit inne i lavvoen, så dette var et forsøk på å forhindre det. Det ble delvis lykket.

småviltjakt i trysil

Et godt tips er også å legge litt grankvister foran inngangen. Dette er med på å hindre at møkk og drit fra fjellstøvlene blir med inn i teltet.

småviltjakt i trysil

Etter middag var det endelig matiné-tid! Kanskje litt sent for matiné, men skit au. Jeg må si at det er fantastisk deilig å ligge i soveposen i en lavvo og se på min favoritt-TVserie (for tiden Stargate Atlantis – yes I know I’m a geek). Et tips når du skal se film med andre på taben og du har et slikt foldedeksel er å henge den over en stol eller et bord og legge noe tungt oppe på. Hjemmekino :)

småviltjakt i trysil

Og mens vi så på film var det en trøttfis om snorket under dunjakka til kjæresten :) Hun har i tillegg på seg varmedekken og sin egen sovepose, denne frøkna liker det varmt!

småviltjakt i trysil

Søndag morgen var det igjen duket for jakt, og det var noen som hadde veldig lyst å ut å tisse! Ikke lett det når soveposen er snurpa igjen :)

småviltjakt i trysil

småviltjakt i trysil

Mens jeg lager frokost på primusen tar min kjære dette kule bildet med en ny funksjon på telefonen, heftig ikkesant? Akka er blitt delt i to, men pytsann, ikke så enkelt å sitte stille når man tar surroundbilder heller!

småviltjakt i trysil

På søndagen var vi mye heldigere med været. Vi lærte fra dagen før, og holdt oss like gjerne nære grusveiene hele dagen. Det er jo kjent at storfugl er glad i sand og grus, og selv om det ikke ble noen fugl denne dagen heller så så vi faktisk et par :)

småviltjakt i trysilsmåviltjakt i trysil

småviltjakt i trysil
Pose-pose, haha

Så var det å pakke sammen lavvoen og kjøre hjemover. Det tok oss faktisk ikke mer enn 30 minutter å pakke ut og demontere lavvoen, ikke verst altså! Vi begynner vel å få litt rutine på det, og lavvoen var overraskende enkel å pakke sammen! Akka sitter med varmedekken og sauebjella og venter tålmodig (vel), hu er så fin atte :)

småviltjakt i trysil

Jakt i Trysil – Del 1

Hei kjære lesere! Da er vi hjemme fra enda en jakthelg, denne gangen like ved Trysil! Det blei ikke en eneste fugl denne gangen, men det var ikke så farlig, vi hadde en kjempeflott tur likevel, og vi SÅ ihvertfall et par fugler. Men før vi reiste på fjellet tok vi en avgjørelse som vi har tenkt på lenge, vi investerte nemlig i Lavvo! Det ble en Helsport Finnmark som kan kjøpes på XXL for 7199,-. Nope, det er ikke billig med lavvo, men ved å investere i denne får vi en lavvo med alt tilbehør en trenger, i tillegg er bunnen og innerteltet sydd sammen, noe som gjør det umulig for inntrengere som stankelbein og maur å komme inn i lavvoen. Ingen av de andre lavvoene hadde dette! Vi antar at kostnaden uansett er nedbetalt etter ganske kort tid. Istede for å bruke penger på hytter har vi nå et mobilt hjem med stue, kjøkken og soverom, og vi kan bruke den når som helst og hvor som helst (nesten). Men den er jo ganske stor da, se bare hvor mye større den er enn teltet vårt, og den veier 10 kg, så den blir forbeholdt til vinterturer med pulk eller sommerturer hvor vi kan kjøre inn til basecamp.

småviltjakt i trysil

På vei opp ble det et obligatorisk stopp på Myklegard i Elverum for å få oss en skikkelig jegerlunsj:

småviltjakt i trysil

Det tok sin lille tid å komme seg opp til vårt jaktterreng da google maps sendte oss litt på avveie. Maps mente nemlig at vi kulle følge en snarvei som var en liten skogsbilvei, problemet var bare at vi ble møtt av en stor elv, og der det var tegnet inn en bru på kartet, var det ingen bru i virkeligheten. Så vi fikk bite ihop og kjøre rundt.

Selv om instruksjonene som fulgte med lavvoen var ganske dårlige fikk vi den opp ganske raskt. Det var ganske mange spenner som skulle klikkes sammen for å sette innerteltet fast i ytterteltet, men heldigvis er dette noe vi kun trenger å gjøre en gang. Nå sitter innerteltet fast, så det er bare å regulere det litt neste gang vi reiser lavvoen.

småviltjakt i trysil

Vel inne ble det deilig kjøttgryte som vi hadde med på flaske, og ikke lenge etterpå lå vi alle i hver vår sovepose. Vi har en liten hund som er veldig glad i varme, så hun fikk låne dunjakkene våre også :)

småviltjakt i trysilsmåviltjakt i trysil

Etter en god og lang frokost vurderte vi å bli i basecamp en stund til, kanskje lese bok eller se film på taben. Været var nemlig skikkelig dårlig, og ingen av oss var så keene å gå ut i regnet. Etter en times tid roet det seg derimot, så da fikke det bære ut i regntøy. Det var fryktelig fuktig ute, nesten som å gå i flytende regn, men regntøyet gjorde jobben, og det var ikke spesielt kaldt heller. Vår førte overraskelse var hvor utrolig mye og store blåbær det var i skogen! Hadde vi vist bedre hadde vi satt av en hel dag til blåbærplukking, for her var det virkelig mye å ta av!

småviltjakt i trysil

På grunn av været så vi ingen grunn til å gå helt til toppen av fjellet. Ikke er vi noen småvilteksperter, men jeg tviler på at fuglen setter seg så høyt når det er dårlig vær. Men skogen var helt fantastisk vakker. Vi kom ned i en liten dal som var så grønn og frodig at jeg ble helt matt, ja bare se på bildene :) Skikkelig trollsk stemning var det :)

småviltjakt i trysil

Og snakker om trollsk stemning, så opplevde jeg noe rart når jeg gikk nedover denne dalen. Jeg hørte et «klunk» som om noen slo sammen et våpen, også hørte jeg «HYSSSSJ». Jeg stoppet opp og var helt stille, før jeg spurte min kjære over radioen om det var han som hadde sagt hysj. Vi går jo vanligvis med ca 100 meters avstand, så han må isåfall ha sagt det ganske høyt. Men nei, det var det ikke. Hmm, var det andre jegere som lå i buskene og lurte? Akka virket ikke å merke noe uvanlig, så vi gikk bare videre :p

småviltjakt i trysil

Her har jeg forresten på meg min nye skalljakke fra Mountain Hardwear som jeg kjøpte på det siste salget de hadde. Noen tror vel at vi er stinn av penger som kan bruke så mye på friluftsutstyr, men lang historie kort: Norrøna Lofotenjakke reklamert, fikk ny Trollveggen jakke, men etter en stund innså jeg at størrelsen var alt for stor, denne ble solgt på Finn, og ny jakke på salg ble kjøpt inn for samme penger. Tada :) Er den ikke fin? Den har vit også vunnet «Best i Test» i iForm, det er jo bra :) Modellen heter forresten Spinoza og jeg bruker størrelse M (er 165 cm høy)

småviltjakt i trysilsmåviltjakt i trysil

Det ble en liten matstopp nederst i dalen, før vi vendte snuta hjemover. Her spiser jeg en av favorittbarene mine; quest bar med kokos og cashew smak, nom! Du finner den på iHerb her!

småviltjakt i trysilsmåviltjakt i trysil

småviltjakt i trysil
Fine våpnene våre :) Tror mitt våpen er bortimot 20 år gammelt, fungerer fortsatt like bra :)

Fortsettelse følger i del 2 ;)

Rypejakt i Rondane – del 2

Les del 1 her!

Dag to på jakta kom vi like tomhendte hjem som dag en. Vi hadde derimot fokusert på å gå i dalene, og oppdaget raskt at det var litt mer action her. I dag var det lørdag, og vi merket også at det var utrolig mange andre jegere i terrenget, noe som stresset meg en del. Det føltes som om det ble en kamp om de få rypene som var, og uten en trent fuglehund hadde vi en mye større utfordring. Etter noen timers gåing fikk jeg derimot øye på en ganske stor flokk med ryper som landet ganske høyt oppe på fjellet. Full av begeistring (og livredd for at noen av de andre jakthundene skulle oppdage dem først) nærmest sprang jeg opp fjellet. Vel fremme (med kjæresten og Akka hakk i hæl), var jeg så sliten og andpusten at det ble full forvirring når de første fuglene først lettet. Det dugget på brillene, så jeg så knapt noen ting, men fikk ihvertfall fyrt av noen skudd i riktig retning. Til lykke for fuglene så traff jeg derimot ingenting, og hele gjengen dro ned på andre siden av fjellet. 1-0 til rypene.

Dag tre derimot ble den beste dagen. Vi hadde endelig begynt å finne roen, vi tok lange pauser, lagde bål, spiste godt og nøt dagen, istede for å stresse rundt og kun tenke «fugl-fugl-fugl». Det var også langt færre jegere på søndagen, og det var ganske deilig :) I dag fikk vi også vår første (og eneste) fugl! Mens kjæresten skiftet, så jeg en liten rakker dra over en liten kant.  Jeg sprang etter, og når kjæresten hadde kommet seg opp han og så gikk vi rolig og lette etter fuglen på toppen av fjellet (gjorde ikke samme feil som dagen før ved å stresse for mye nei). Kjæresten gikk rett på, og det skulle kun et skudd til så var den nede for telling. Dette ble også det eneste skuddet han fyrte av på hele turen, ikke verst det? Et skudd, en fugl?

Her er litt flere bilder fra søndagen:

rypejakt rondane
Sjekk hva vi fant, revehi! Dette syns Akka var veldig spennende :) Vi så ikke noe rev da.

rypejakt rondaneDet brenner! Det blåste ganske mye, men etter iherdig jobbing fikk vi fyr på bålet og kunne nye en kopp kaffe og en rett i koppen i sola :)

rypejakt rondane
Nydelig utsikt

rypejakt rondane
Og en nydelig hund

rypejakt rondanePause nr 2 i le for vinden. Livet er bare herlig :)

rypejakt rondanerypejakt rondane

Den siste dagen blåste det noe enormt, og etter en 5 timers vandring i fjellet dro vi tilbake til camp. Det hadde også de fleste andre jegerne gjort, og med god grunn. Vi så ikke en eneste fugl denne dagen heller. Tilbake i campen trente vi litt med salongrifla til kjæresten. Først skjøt vi på ølbokser, men siden metallet er så tynt så dro kula rett igjennom uten at boksen engang veltet, så det ble jo umulig å se om vi traff. Når vi satte opp råtne trekubber derimot, da ble det langt morsommere. Sjekk fulltreffern jeg fikk her :)

rypejakt rondane

Den femte dagen så dro vi hjem. Det blåste enda verre, og vi så ingen grunn til å gå rundt å fryse i ett terreng med svært liten sannsynlighet for å finne noe fugl. Vi var også ganske slitne i kroppen etter all gåinga, og jeg må si at det tærer en del på rygg og armer å konstant gå å bære på 3 kilo i henda. Det er jo ikke heler som at vi går på sti, så det er ganske tung og krevende gåing når man jakter. Turen var kjempeflott og vellykket i og med at det ble minst én fugl (som var målet), så får vi se om vi har bedre lykke neste helg da vi skal på jakt igjen. Det blir kun to dager i et annet område (skal sjekke ut hvor det er, er kjæresten som har årna den turen), men jeg gleder meg allerede :)

Hvem trenger Botox…

Når man har kulde, vind, sol og forkjølelse?

Den andre dagen på jakta rømte vi inn til Eldåbu for å lage litt mat. Vi hadde nemlig gått tom for gass. Etter en dag, jeg vet.

Jeg hadde pakket med to store gassbokser, hvor den ene var ganske tom, mens den andre var helt ny. Det burde altså holdt i massevis for fem dager. Det viste seg derimot at den nye boksen jeg hadde med hadde feil ventil. Jeg trodde faktisk kjæresten min tula når han sa det, så jeg bare lo (sånn «ha-ha-ha», morsom du). Men han var dønn seriøs. Og tanke på ingen varm mat eller kaffe resten av turen var ikke akkurat en god tanke. Så ingen fugl, pissekaldt og fuktig og ingen gass. En flott start på en flott tur!

Bakgrunnen for denne gassboksen er jo ganske uskyldig da. For et år siden var vi på tur med noen venner, og de kjøpte med en gassboks til oss. Denne boksen. Men siden den hadde feil ventil så satte jeg den bare i boden. Og siden endte den opp sammen med de andre gassboksene vi har. Kjempesmart. Ellers ser de jo helt dønn like ut. Plastdingsen på toppen av boksen var også helt lik (og denne var mindre på denne typen gassbokser før), så at jeg tok feil boks var kanskje ikke så rart. Så nå står gassboksen igjen på Eldåbu, og kanskje det kan hjelpe en stakkar som selv har gått tom for gass (som har riktig ventil).

Uansett, overskriften! Botox ja. På Eldåbu finnes det speil! Jeg kjente at jeg var vanvittig hoven i ansiktet denne morgenen, og kjæresten syns jeg lignet på Kissie. Haha, ja kanskje litt, dere får dømme selv:

naturlig botox

naturlig botox

naturlig botox

naturlig botox

naturlig botox

naturlig botox

Jeg syns derimot jeg har sett denne looken før…

naturlig botoxFra jakta 2011 hvor vi også sov i telt :p

Rypejakt i Rondane – del 1

Da var vi hjemme fra jakta dere, og alle er sikkert suuuperspent på hvor mange ryper det ble? Nei? Haha, det ble ihvertfall ÉN rype. En eneste en, men det er flere enn null, og i og med at minst 1 var målet så skal vi ikke klage! Det skal dog sies at det var utrolig lite fulg i fjellet. Vi møtte på noen jegere som var kjent i området, og de sa at det var svært lite fugl i forhold til før, de dro faktisk hjem noen dager før på grunn av det.

Totalt var vi fem dager i Rondane. Vi reiste opp torsdag kveld, og kom frem ganske seint på kvelden, så turen fra bilen til vårt jaktterreng fikk bli med hodelykt. Det var ikke mer enn 4 kilometer (det skulle egentlig bare være 3, men en bru hadde rast så vi måtte kjøre en annen vei), men med 20 og nærmere 40 kg på ryggen brukte vi hele 2 timer frem. Men det var greit, bonusen var nemlig at vi kunne dra rett ut og jage dagen etter, og det var akkurat det vi gjorde.

Tidligere har jeg kun jaktet på Røros, og der er det slik at fuglene ofte sitter høyt oppe på fjellet. Etter 8 timer med uendelige høydemetere fant vi ut at dette ikke stemte i Rondane, da vi så en eneste fugl på hele turen. Ikke er vi engang sikker på om det var rype, så der har du det :p Det var en veldig fin tur altså, for vi hadde strålende vær, men med litt forkjølelse i kroppen (og ganske trøtt fra dagen før) så var jeg helt ferdig på vei hjem. Her er litt bilder fra den første dagen i Rondane:

rypejakt rondaneLunsj på toppen av Bågåskardshøgdin. Ikke en fugl å se, men flott utsikt da. Tips når man spiser Real turmat er å skjære bort den øverste delen når maten er klar, så blir man ikke så grisete på fingrene :)

rypejakt rondaneAkka i sitt flotte jaktdekken! Her har vi funnet et reisndyrskadaver, veldig spennende!

rypejakt rondane
Har du glemt å pusset tennene frøken reinsdyr?

rypejakt rondane
Reinsdyrtann

rypejakt rondane

rypejakt rondane
På vei videre ned i dalen. Vi gikk nesten bort til vannene, så begynte vi ferden hjem i dalen inn til venstre. Vi var nok ikke helt klar over at vi kom til å gå over en mil fra stedet dette bildet ble tatt!

rypejakt rondane

Når vi hadde ca 5 km igjen så var vi helt daue hele gjengen, inkludert Akka, så det fikk bli en liten pit stopp. På et tidspunkt tippet jeg over når jeg hadde satt meg på huk, og jeg var så sliten at jeg bare ble liggende til samboern min fikk halt meg opp igjen. Skulle tro en sov godt den natta, men neidu!

Sjekk fotomodelen a :) Om noen lurer så er hun ikke med å jakte (hun har ingen trening på det) hun er bare med på turen, så hun går i bånd samen med en av oss. Det fungerte ganske greit, bortsett fra at Border Collien i henne er ganske sterk, så hun ble ganske frustrert av at vi konstant gikk 60 meter fra hverandre :p

rypejakt rondane

rypejakt rondane

rypejakt rondanerypejakt rondane

rypejakt rondane
Trøttpus x 2

rypejakt rondane
Hunken min :)

rypejakt rondaneDere vet jo allerede at vi ikke så noe fugl denne dagen, men man kan jo late som ;)

rypejakt rondanerypejakt rondane
Må forresten skryte litt av Johaug-hanskene mine (dette er Thermo-verjonen). Jeg ELSKER dem og bruker de virkelig til alt (det gjør også samboern). De er vindtette, har tålt utrolig mye slitasje og sitter perfekt på hånden :)

Så, hvorfor sov vi ikke godt denne natta? Jo, det var sinnsykt kaldt, og veldig fuktig, som gjorde det enda kaldere! Vi har dunposer, og effekten av dunet ikke var optimal under disse fuktige forholdene. Men det var nok verst for Akka. Vi hadde satt på henne et bånd med bjelle på, slik at vi kunne høre om hun stakk av under teltduken (vil jo ikke at hun skal begynne å løpe etter sau), men hun klarte ikke å ligge stille, så vi våknet jo av denne bjellen ca hvert femte minutt. Etter en halvtimes tid fant vi ut at det rett og slett ble for kaldt for henne. Hun har jo nettopp mistet all vinterpelsen (ja, typisk ikke sant), og selv med varmedekken og jervenhi ble det alt for kaldt for henne. Det endte opp med at kjæresten min puttet hele Akka opp i soveposen, og da fikk vi endelig sovnet alle tre. Jeg, Akka i mellom oss og kjæresten. Ganske koselig faktisk :)

Når vi våknet hadde kulda og fukten satt sine spor på omgivelsene. Det tok meg ganske lang tid å komme meg ut av soveposen denne morgenen, men når jeg hørte de første skuddene fra andre jegere så fikk jeg fart på meg; klar for en ny dag :)

rypejakt rondanerypejakt rondane

rypejakt rondanerypejakt rondane

rypejakt rondane

Jakter du rype? Isåfall hvor, og har du sett mye fugl?

Vi er på jakt!

Ja nå er vi på rypejakt i Rondane dere, så de lure av dere skjønner sikkert at dette innlegget er tidsinnstilt :) Vi bor i telt hele perioden, så jeg er glad for at det er meldt opphold! Om været skulle bli for ille så er det en DNT hytte like i nærheten da (Eldåbu), så da kan vi alltids trekke inn dit :) Det er litt synd egentlig, for om det hadde vært godt nok tilrettelagt hadde vi nok lagt igjen teltet, men Akka måtte isåfall sovet alene på utedoen, og det er helt uaktuelt. Akka er en familiehund og takler ikke bra å bli etterlatt alene i et mørkt skur hvor det kommer og går fremmede hele tiden. Jeg skjønner jo at de ikke vil ha hunder i senger med tanke på alergikere, men de kunne hatt et hundebur i rommet nærmest utgangen. Hytta vi skal til er delt i to hus, hvor det ene er en åpen sovesal og den andre hytta har tre rom med fire senger i hvert rom, to senger i stua og to senger i rommet nærmest døra. Så at to av sikkert 50 senger som ikke er allergivennlige kan vel de fleste leve med?

eldåbu dnt
Fra en tidligere tur i Rondane i år

Jaja, det blir nå telt på oss da, og mindre penger i kassa til DNT denne gangen. Litt får de da, for en av grunnene til at vi har valgt å campe nær en DNT hytte er at vi slipper å bære på så mye mat. Vi må nemlig gå 3 km inn fra parkeringen til vårt terreng, og vi har med oss ganske mye utstyr. Siden DNThytta er selvbetjent så kan vi handle boksemat og tørrvarer her+ at vi slipper å legge ned hundrevis av kroner på real turmat.

rypejakt
Fra rypejakta på Røros i 2011 

Så må jeg vise dere hva jeg har kjøpt til Akka! Haha, denne så jeg i jaktbutikken på Hvalstad i Asker og kostet kun 99 kr. Det er et oransje bånd med en stor bjelle på, og det blir perfekt å sette på Akka når vi er i basecamp! Hun pleier nemlig aldri å stikke av, men liker å gå rundt og snuse, og med denne bjellen så hører vi alltid hvor hun er (det kan nemlig hende at hun går litt lenger enn det vi er komfortable med). Det blir veldig deilig å slippe å binde henne fast, så kan hun gå og snuse og tisse når hun føler for det selv (uten at vi må følge med heeele tiden). I tillegg beskytter det henne jo for andre jegere, for jeg håper ikke de skyter en «rev» med bjelle på! Hun vil jo også gå med et stort oransje jaktdekken da, for selv om en rev er halvparten så stor som henne, så ville det vært helt grufullt om en jeger tok feil.

Her er en liten film av halsbåndet hentet fra instagram :)

http://instagram.com/p/eaFoWtrZI5/

Jakter du eller kunne du tenke deg å begynne?