Tøybleieoppdatering

Ikke før vi hadde full kontroll på nyfødtbleiene så er de jaggu for små og vi må starte med de store! Haha, jeg som akkurat har mottatt nye bleier og flere innlegg til de små… Jeg burde jo ha forstått det selv, for vi begynte på det ytterste hakket, men jeg var overbevist om at one size bleiene kom til å være aaalt for store, de er jo tross alt veldig mye større enn nyfødtbleiene.

ingridingrid
Nyfødtbleie til venstre og one size bleie til høyre

Etter at jeg syns Mr. F fikk vel mye merker av nyfødtbleiene prøvde vi de på, og selv om de føltes store i starten innså jeg etterhvert at det faktisk ikke var så gale. Og nå har vi brukt de siden. Mor er superfornøyd, for med større bleier kan man bruke større innlegg, og man slipper å skifte så ofte. I tillegg kan jeg med god samvittighet kjøpe flere bleier i denne størrelsen, for disse skal han bruke resten av bleieperioden! Mr. F var forøvrig nesten 6 kg og 7,5 uke når vi startet med one size bleiene.

Nyfødtbleiene er nå pakket bort for denne gang og klare til bruk for nestemann som kommer, når enn det kommer til å bli :)

Sjekk ut kategorien Tøybleier for å lese mer om tøybleier og hvilke bleier jeg bruker.


Hvordan komme i gang med tøybleier til nyfødt

Ja, hvordan har det gått med disse tøybleiene? Etter en litt humpete start er vi endelig i gang med tøybleier på fulltid, og jeg er sååå happy :)

IMG_4662
Sjekk denne snasne stumpen a, sååå mye finere enn papirbleier!

Vi bruker kun én type bleie nå, nemlig newborn one size fra alvababy. Den har fått mye skryt fra andre, og er veldig billig å kjøpe inn. De har også gratis frakt, så én bleie koster under 40 kr. Man kan velge mellom snaps eller velcro (borrelås), etter litt research har vårt valg falt på snaps og det fungerer veldig bra. Man kan også velge mellom en lodden versjon og en glatt versjon. Den loddne ser du avbildet over, og er den jeg liker best, men de glatte bleiene fungerer også helt fint. Nettsiden til Alvababy er både treig og veldig forvirrende, så bruk lenkene i teksten over for å finne frem :)

tøybleier alvababy ecoable
Glatte bleier til venstre og loddne bleier til høyre

Av innlegg kan man velge mellom tre forskjellige typer; 3-lags bambus, 3-lags mikrofiber eller 4-lags bambus og mikrofiber mix. Man kan også kjøpe innlegg løst i 1, 10, 20, 30, 50 eller 100-pakk, jeg har lenket til 10-pakningene over her. Jeg har kjøpt en 10-pakk av hver av de tre innleggene ekstra og vi driver fortsatt og tester hvilke kombinasjoner som fungerer best. På natten bruker jeg nå ett lag mikrofiber og ett lag bambus, med mikrofiber nærmest huden. Så fremt jeg skifter ved hver amming (som regel to ganger på natten ca. 02 og 05), så holder det tørt.

På dagen så eksperimenterer vi fortsatt litt og varierer mellom å bruke ett lag mikrofiber eller et lag mix. Sistnevnte har jeg hatt mest lekkasjer med, men det er ikke lenge siden jeg fikk innleggene så de er ikke vasket like mange ganger. Bambus skal gjerne vaskes en 4-5 ganger for optimal sugeevne; enn så lenge får vi passe på å skifte litt oftere. Jeg vil tro at disse kommer til å bli veldig bra etterhvert, så da vil vi kun bruke disse på dagen og den doble kombinasjonen på natten. Noen foretrekker formsydde på natta, men så lenge jeg klarer meg med alvableiene så kommer jeg til å holde meg til det. Prøver å unngå å kjøpe for mye greier :)

IMG_3991

Siden jeg var såpass dårlig når vi kom hjem fra sykehuset så var ikke tøybleier førstepri, men vi prøvde å bruke noen tøybleier hver dag. Hver eneste papirbleie du ikke trenger er jo en seier, alle monner drar! Vi hadde kun ett bambusinnlegg per bleie, men for at disse skulle holde måtte vi ha doble innlegg i bleiene. Så selv om vi hadde 13 nyfødtbleier hadde vi plutselig bare innlegg nok til seks før vi måtte vaske. Jeg innser jo i ettertid at vi kunne ha brettet innleggene til de store bleiene i to, men flere innlegg trengte vi uansett. Jeg bestilte to pakker til med ekstra innlegg, og etter ca. en uke kom de, og vi var klare for å gå all in. Nå som vi kjører tøy 100% så må vi vaske hver dag med 13 bleier, så jeg har bestilt 8 til. Da holder det nok med å vaske annenhver dag. Så nå har vi 21 nyfødtbleier, tre 10-pakninger med ekstra innlegg og fire våtposer.

tøybleier alvababy ecoable
One size lommebleie til venstre og newborn one size lommebleie til venstre. Begge har et 3-lags bambusinnlegg på toppen.

Disse nyfødtbleiene regner vi med å kunne bruke til han er 4-5 måneder gammel. Vi har de på det ytterste hakket i livet (men de sitter relativt løst her), og på det innerste hakket i «høyden». Det er viktig at de sitter tight i låret og helt oppe i lysken for å forhindre tisselekkasjer. Vi har som nevnt hatt litt lekkasje av tiss, men aldri noe bæsjelekkasje, sånn oppover ryggen jeg hører man kan få med papirbleier. Det viktigste er å sette de på riktig, denne videoen viser veldig godt hvordan man setter de på i forhold til vanlige papirbleier:

Sjekk ut kategorien Tøybleier for å lese mer og for å finne lenker til de større bleiene.

Vask av bleiene

Jeg samler opp bleier i en våtpose som henger ved siden av stellebenken. Jeg fjerner alltid innleggene fra bleiene før jeg legger de i posen, og de værste bæsjebleiene skyller jeg litt i vasken først, men det er egentlig ikke nødvendig. For å slippe ammoniakklukt som tiss kan gi så skyller jeg alltid bleiene i maskinen i kaldt vann først. Jeg kan velge et program som heter skylling + sentrifuge, og om jeg trykker bort sentrifugen så tar dette programmet 6 minutter. Når dette programmet er ferdig hiver jeg i en kapsel økologisk vaskemiddel og øvrige håndkler, kluter og undertøy og vasker på 60 grader bomullsvask. Innleggene tørkletomler jeg mens pul-trekkene (altså selve bleiene) og våtmposene henger jeg opp til tørk (disse tørker fort). Bambusinnleggene må som regel tørke litt ekstra etter en runde i tørketrommelen.

tøybleier alvababy ecoableTøybleier til tørk :) Innleggene har vært en runde i tørketrommelen først

Har du testet tøybleier? Fikk du lyst til å prøve?

Se min tøybleie!

I jula kom ALLE tøybleiene jeg har kjøpt på nett, og det var morro å pakke opp! Se så fine de her, så mange flotte mønster og farger!

tøybleier alvababy ecoable

De over her er fra Alva Baby, bleier fra Kina. De to lengst til høyre har et fleece-aktig ytterstoff, mens de andre er glatte. Ellers er de like. Jeg bestilte noen med innlegg og noen uten, så bestilte jeg også to bunker med innlegg løst. Her er det jeg kjøpte fra Alva Baby. For full oversikt kan du lese dette innlegget:

  • Jeg kjøpte ni lommebleier med forskjellige farger som du finner her. Eneste forskjell på disse er mønstert, foruten de som heter «minky», de er pusete på utsiden og jeg må si jeg liker de aller best. Disse finner du her.
  • I tillegg til skallene kjøpte jeg to 10-pakninger med ekstra innlegg; en 15-pakning med 3-lags bambus og en 10-pakning med 5-lags bambus med mikrofiberkjerne.
  • Jeg kjøpte også en ai1-bleie mest for morro (den grønne med elefanter). Alle ai1-bleiene finner du her.
  • I tillegg til bleier så har jeg skjønt at man trenger våtposer (som man har bleiene i før man vasker de – så de ikke stinker), så jeg kjøpte to av disse og. Nå mangler jeg vel bare rispapir og baby, så er vi i gang ;)

tøybleier alvababy ecoable

Jeg bestilte også fire nyfødtbleier i etterkant, det er de fire søte små under. De er skikkelig mye mindre, så får se hvor lenge man har behov for de, men jeg syns igjen at bleiene som skal passe alle aldre så veldig store ut. Siden de er såpass billige så kommer jeg nok til å bestille minst fire til, i værste fall får jeg vel selge dem om jeg ikke får behov for dem. Alle nyfødtbleiene finner du her! Disse finnes også med borrelås, men etter å ha spurt litt rundt såvirker det som at de fleste foretrekker knapper, da borrelåsen fester seg i absolutt alt. Ønsker du derimot nyfødtbleier med borrelås så finner du de her.

De to med mønster til høyre har et fleeceaktig ytterstoff, mens de to ensfargede har glatt ytterstoff – ellers er de like.

tøybleier alvababy ecoable

Her ser dere hvordan bleiene ser ut inni med 3-lags bambus innlegg. Man kan også stappe innlegget i en lomme så det sitter litt bedre, vi får se hva jeg gjør. Du ser også tydelig forksjellen på størrelsen på nyfødtbleiene og de i one size. Begge bleiene kan også justeres mindre i størrelsen med knapper:

tøybleier alvababy ecoable

Disse seks bleiene er fra nettbutikken Ecoable. De hadde en kampanje før jul så jeg fikk 20% rabatt, så da bestilte jeg to pakker med tre bleier i hver. Nå valgte denne nettbutikken å sende alle disse sammen da, selv om jeg bestilte to pakker, så det sto en verdi på $58 på pakken. Flaks for meg tror jeg tollvesenet hadde litt for mye å gjøre, så jeg slapp faktisk unna gebyr likevel! De på bildet under er ai2-bleier med fleeceinnlegg og du finner dem her.

tøybleier alvababy ecoable

Slik ser de ut inni. Av en ellerannen grunn hadde én av de en knapp man kunne feste innlegget til, de andre innleggene lå løst i.

tøybleier alvababy ecoable

Jeg bestilte også én ai1 bleie, altså all in one. Da er innlegget sydd inn. Disse finner du her!

tøybleier alvababy ecoable

Så, da er det vel bare å vente tålmodig til mars, så skal vi få testet bleier :) Jeg trenger nok litt flere bleier enn dette, men det er ikke alle bleier som passer til alle barn, så da kan det være greit å vente med å kjøpe fler til gullet kommer :)

tøybleier alvababy ecoable

tøybleier alvababy ecoable

Har du brukt/vurderer du å bruke tøybleier? Hvilke merker anbefaler du?

En liten tøybleieguide og tøybleier fra Alva Baby

Vet dere hva! Vi skal bruke tøybleier på lille! Jeg syns det er sååå gøy at kjæresten er med på det, for jeg får helt angst av å tenke på hvor mye søppel ett bleiebarn skaper. Og med moderne tøybleier er det virkelig ikke mye mer jobb heller.

Det er veldig mange forskjellige tøybleier, og jeg holdt på å bli tullerusk når jeg først prøvde å sette meg inn i det. Jeg er fortsatt på supernybegynner nivå, men jeg får hvertfall ikke høy puls av å snakke om det – også har jeg faktisk kjøpt de første bleiene :) Siden det sikkert er flere som vurderer tøybleier så tenkte jeg å dele litt av den researchen jeg har gjort til nå.

Så hvorfor tøybleier? For det første kan jeg jo vise deg et bilde av hvor mye søppel det blir av forbruket til en unge, det er nesten motbydelig mye – fra ÉN unge!

tøybleier

I tillegg så er det langt billigere enn engangsbleier – du kan faktisk komme unna med under 1000 kr! Bruker man engangsbleier så bruker man minst 5000 kr på et vanlig barn, normalt rundt 8000 – i tillegg kan jo tøybleiene brukes igjen til neste – not bad! Jeg regner med at vi kommer til å bruke et par tusen på bleier, men velger man de dyreste kommer man fort opp i 3-6000 ifølge hime (som forøvrig har laget en veldig flott guide). I noen kommuner får man også igjen 1000 kr av utgiftene mot kvittering, bla. Oslo. Jeg har akkurat funnet ut at de har startet med en prøveordning for tilskudd i min kommune Asker, så da får jeg igjen 1000 kr av våre utgifter til tøybleier – not bad! Om du bor i Asker kan du lese mer om den ordningen her.

Bleietyper

Det finnes mange forskjellige type bleier. Denne «jukselappen» fant jeg på Facebookgruppen Tøybleiesnakk hvor jeg har fått mye hjelp.

tøybleier

Jeg har lagt min elsk på alt i to-bleier, også kalt ai2. De er nesten like enkle som en alt i ett bleie hvor innleggene er sydd inn, men i ai2-bleiene er  innleggene løse og kan byttes uten at man nødvendigvis trenger å bytte skallet, altså selve bleien. Jeg liker de også bedre enn lommebleiene av samme grunn, med lommebleier må man bytte hele bleia når man først må bytte. Ellers har jeg inntrykket at folk flest er mest glad i disse ai2-bleiene. Mange bruker brettebleier, prefolds og formsydde, men jeg tenker at jeg starter med det litt enklere i og med at jeg ikke kan noen verdens ting. I tillegg syns jeg det er helt OK å investere litt i disse bleiene, de kan jo faktisk brukes fra bebisen blir født til de slutter i treårsalderen! Og nå kom jeg på en fordel til – tøybleiebarn slutter ofte tidligere med bleie! De fleste mener at dette er fordi barna kjenner at de tisser på seg. Engangsbleier har så god sugeevne at det er vanskelig å kjenne at man har tissa på seg, og da er det ikke rart at ting tar lengre tid.

I går handla jeg skikkelig masse fint på Alva Baby som er en kinesisk tøybleieprodusent. De er veldig populære, og veldig gode i pris (bla. fri frakt), også har de et helt enormt utvalg! Første gangen jeg var inne på siden holdt jeg på å krepere. Det tok meg flere timer før jeg klarte å få en viss oversikt, men det gikk heldigvis tilslutt. Her er alt jeg fikk for 865 kr:

tøybleier

Her er det jeg kjøpte. Trykk på lenkene for å komme til de aktuelle kategoriene (tro meg, det er enklere enn å prøve å finne frem på egenhånd):

  • Jeg kjøpte ni lommebleier med forskjellige farger som du finner her. Eneste forskjell på disse er mønstert, foruten de som heter «minky», de er pusete på utsiden og jeg må si jeg liker de aller best. Disse finner du her.
  • I tillegg til skallene kjøpte jeg to 10-pakninger med ekstra innlegg; en 15-pakning med 3-lags bambus og en 10-pakning med 5-lags bambus med mikrofiberkjerne.
  • Jeg kjøpte også en ai1-bleie mest for morro (den grønne med elefanter). Alle ai1-bleiene finner du her.
  • I tillegg til bleier så har jeg skjønt at man trenger våtposer (som man har bleiene i før man vasker de – så de ikke stinker), så jeg kjøpte to av disse og. Nå mangler jeg vel bare rispapir og baby, så er vi i gang ;)

Totalt gir dette meg 10 bleier (skall), 34 innlegg og to våtposer til den nette sum av 865 kr – det er jaggu ikke dårlig! Så får vi håpe de er så gode som folk sier :) Fra før har jeg 6 bleier fra denne nettbutikken – så nå tror jeg faktisk at jeg skal sette stopp for en stund. Mulig det blir en og annen nyfødtbleie, men det får vi nå se på.

Hvor mange bleier trenger man?

Det sies at man trenger 24 bleier totalt, men det varierer selvsagt med hvilken løsning man har. Med ai2-bleiene håper jeg altså på å klare meg med færre enn 24 skall og ha ekstra mange innlegg – vi får vel se hvordan det blir :) Man trenger flere bleier til de aller minste (typ 12 om dagen) enn når de er litt eldre hvor de gjerne kan bruke samme bleia hele dagen.

Jeg skal selvsagt gi dere en oppdatering når bleiene kommer, og ikke minst når de er i bruk! Jeg har nemlig planer om å bli den nye tøybleiedronninga, hehe ;) Er lite oversiktlig informasjon på nett syns jeg, holdt som sagt på å bli gal i starten, så her skal hver erfaring deles!

Har du prøvd tøybleier? Har du noen tips? Er du fristet til å prøve, eller er det for mye styr?