Den Store Utstyrsguiden hytte til hytte-tur 2009/10

Etter å ha jobbet mange år i sportsbutikk og jobbet som guide i Turistforeningen har jeg opparbeidet meg en god oversikt over turytstyr. Jeg har prøvd mye selv, men også delt erfaringer med erfarne fjellrever og de som sverger til det mer tekniske utstyret. Det er en gyllen linje, veldig mye av det tekniske fungerer bra, men det er ikke alltid det nyeste er det beste. Jeg har laget en utstyrsliste for en hytte til hytte tur, som altså innebærer at man sover inne på nettene. Det betyr at man kan legge igjen de aller varmeste klærne i tillegg til at man slipper utstyr som telt, liggeunderlag, kokeutstyr, mat osv. Du må likevel se ann værmeldingen og det hender ofte at jeg bytter en ekstra langermet mot en kortermet og omvendt.

Kom gjerne med spørsmål eller kommentarer under innlegget. Du kan også sende en mail til ingridthj(at)yahoo.no

Lista er godt egnet for både damer og herrer, og alle produktene jeg har med finnes i både dame- og herremodell. Jeg har plukket bilder fra begge kjønn.

Nederst følger pakkelisten jeg bruker når jeg skal ut på tur.

Bekledning

Ytterbekledning

Skalljakke

Norrøna Lofoten Gore-Tex Pro_shell dame

En skalljakke skal alltid være med i sekken. Selv om det er meldt pent vær hele turen, kan det fort endre seg når man er i fjellet. En skalljakke skal være lett, samtidig som at den skal være vanntett, vindtett og puste godt. Det er også viktig at den har en god stormhette.

Min favorittjakke er Norrøna Lofoten Gore-Tex Pro Shell jakke. Dette er opprinnelig en vinterjakke, men jeg syns den er mer anvennelig og har bedre passform enn sommerjakken (falketind). Den har god lengde og en stor stormhette med mange justeringsmuligheter i tillegg til at snøstopperen som kommer med er avtagbar. Den har også pulsvarmere som hjelper med å holde inne varmen. Selv om Pack-lite jakker er noen gram lettere og skal puste bedre i lab-en, har Pro-shell en teknologi som hjelper fuktigheten ut av jakken uten at du like lett blir våt på innsiden av jakken når du svetter. Pro-shell er også litt kraftigere og tåler mer slitasje. Lofoten-jakken er helt vanntett og jeg er svært fornøyd med pusteegenskapene. Husk å velge en størrelse hvor du får plass til en tykk fleece, tynn dunjakke under.
Jakken ligger på 4999,- noe som er en stiv pris for mange, men etter å ha vært igjennom min del dårlige jakker blir det faktisk billig i lengden når du får en jakke du kan ha de neste 10-15 årene om du tar vare på den.

Vekt: 520gr dame – 580gr herre
Pris: 4999,-

Jeg har også Bergans sin Sirdal-jakke og møter flere som bruker denne i fjellet uten pels og snøstopper, men syns personlig den blir litt for tung å drasse med seg. Jeg har også flere bekjente som ikke er like fornøyd med vanntettheten til dermizax, selv har jeg kun brukt den under snøforhold og har vært fornøyd.

Norrøna Falketind Gore-Tex Pro-Shell

Skallbukse

Skallbuksen skal ha de samme funksjonene som skalljakken. Jeg har her som favoritt Norrøna Falketind Gore-tex Pro-shell bukse. Buksa er meget komfortabel å gå i, ikke det vanlige posete regnbukse-snittet, men snitt som en vanlig turbukse. Den puster godt og er slitesterk. Den har også reguleringsmuligheter i livet og gamasjekroker nederst så du får festet den til skoene. Det jeg liker best ved buksa er de lange glidelåsene. De kan du enten dra nesten helt opp, så du får dratt buksa over de skitne fjellstøvlene, eller godt ned om du trenger lufting mens du går. Jeg anbefaler å kjøpe en størrelse hvor du får plass til en turbukse under, men som er komfrtabel å bare gå i tights med. Om buksa blir litt lang er ikke så nøye. Buksa er smal og legger seg pent over støvlene uten å gå i bakken, i tillegg til at du kan snøre den nede.

Vekt: 380gr
Pris: 3499,-

Impregnering

For at Gore-Teks bekledningen din skal holde lenge er det viktig at den vaskes ofte. Om det sitter møkk og salt fra svette i plagget over lengere tid vil ikke dette bare tette igjen porene som forhindrer Gore-Texen i å puste, men det kan også skade membranen. Vask tøyet på 40 grader med spesialvaskemiddel eller milo (IKKE bruk skyllemiddel!!) og tørk i tørketrommel om du har. Etterpå må du impregnere tøyet på utsiden, gjerne med Villmark sin pumpeflaske for tekniske materialer, for så å tørke tøyet i trommel igjen evt stryke det på lav varme for å få impregneringen til å sette seg i tøyet. Ja, du kan faktisk stryke det uten å ødelegge det. Du skal helst unngå impregnering som du vasker inn da dette vil impregnere tøyet på begge sider.

Bergans Microlight Dame

Vindjakke

Etter at jeg fikk meg vindjakke, drar jeg aldri på tur uten. Så lenge det ikke regner for mye og man er i aktivitet, blir skalljakka fort varm og klam. En vindjakke skal være vindtett og gjerne vannavstøtende, i tillegg til liten og lett. Det er også et stort pluss med en god hette. Min favoritt er Bergans Microlight jakke. Den veier kun 340 gr og har en kjempebra passform. Den er vindtett, svært vannavstøtende og puster veldig bra. Det jeg liker best ved den e alle justeringsmulighetene. Både hette, nakke, ermer og liv kan justeres. Fantastisk å gå i på topptur når man er varm, men det blåser mye. Jakken kan også pakkes inn i høyre frontlomme om man vil komprimere den. Velg en størrelse hvor du har plass til en fleece under.

Vindjakken er også kåret til «Best i Test» i bladet Fjell og Vidde

Vekt: 340gr
Pris: 999,-

Norrøna Lyngen

Dunjakke

Det er ikke alltid jeg har med meg dunjakka på tur. Jeg tar den som regel med når jeg vet vi skal være mye ute med lav aktivitet eller det er meldt veldig kaldt, men for frysepinner kan det være smart å ha den med uansett. På vår/sommer/høst anbefaler jeg en lett dunjakke som får plass under skalljakken/vindjakken og en sterk kandidat er den nye Lyngen-jakken fra Norrøna. Den svært lett, puster godt og blir knøttliten når du pakker den sammen i pakkelommen.

Vekt: 420gr
Pris: 2499,-

Lue

Boms Beanies Espen

Hodet er stedet du taper mest varme, derfor er hodeplagg en fin måte å regulere varmen på. Jeg anbefaler å ha med to buff og en varmere lue. Buff er en syntetisk strømpe i materiale som tørker fort og transporterer vekk svette. Den er fin å bruke som svettebånd, pannebånd, lue og hals. Blåser det mye er det deilig å ha en både på hodet og en i halsen. Den originale buffen er ganske dyr (179,-), men det er mange som selger disse som reklamemateriale til halve prisen (turistforeningen hytter, klubber osv), det er også morsomt å ha litt spesielle buffer fra steder du har vært.

Når du stopper er det smart med noe varmere på hodet. Jeg anbefaler da en lue av ull som går godt nedover ørene, gjerne med en buff under. Favoritt her er luer i 100% rent ull fra Boms Beanies

Votter

På sommerstid er det sjelden poeng i å ha med store varme votter, men hansker ville jeg hatt med meg. Det holder som regel med tynne vindtette hansker, gjerne med skinn på innsiden. Langrennshansker fra f.eks Swix gjør seg bra. Hansker er dessuten et must om du skal gå på bre.

Crispi Skarven Herre

Fjellstøvler

Fjellstøvler er det viktigste du har på deg. Fungerer ikke fjellstøvlene slik de skal, kan hele turen gå i vasken, så det er viktig at du har testet fjellstøvlene på forhånd. Jeg har sett litt for mange blodige gnagsår til å sette ut på tur med nye fjellstøvler selv. Skal du på langtur kan det være vanskelig å unngå gnagsår, men mye kan gjøres; gode sokker (se under) og teiping med sportsteip. Mange sverger til compeed, men er selv en skeptiker. Ikke puster det spesielt godt og det setter seg så fast til huden at det er vanskelig å få av på kvelden når man burde lufte det utsatte området (svært mange meninger her, dette er bare min og jeg er ingen lege). Men, det viktigste er å unngå gnagsår, og med riktige sko skal ikke det være for vanskelig. Fjellstøvlene skal ha god ankelhøyde og en stiv såle for å avlaste føttene når du går mye på stein. Det er også viktig at de er vanntette og puster, gjerne med gore-tex og helst i skinn som er svært slitesterkt. Det er også et pluss med en gummikant på de mest utsatte stedene på støvelen. En god såle med god demping og godt grep er også et must.

Klar favoritt her er Crispi Skarven. Dette er toppmodellen til Crispi og veier kun 678gr. Den har en spesielt utviklet vibramsåle med utrolig bra grep, god demping og isolering. Den har en Gore-Tex membran og overdel i nubuk. Den har stramme ankelkroker som gjør at du kan ha forskjellig snørestramming nede over vristen og oppe ved ankelen (bra å kunne stramme ekstra over ankelen i nedoverbakker). Støvelen har også svært god støtte i ankelen og stiv såle som avlaster maks når du går mye i steinur. Jeg har aldri hatt gnagsår med disse støvlene, og det har heller ikke min bror som nettopp har kjøpt dem. Støvlene har en bred lest og kommer i dame og herre-modell. Personlig har jeg svært brede føtter, men det var ikke noe problem å få tak i herremodellen (noe bredere) i damestørrelse, så var det problemet løst.

Skoene er også kåret til «Best i Test» i bladet Villmarksliv

Pris: 2699,- (på Torshov Sport)

Sole

For å få en optimal støvel anbefaler jeg å bytte ut innersålene med Sole-såler. Disse har en god helkopp som gir ekstra støtte i helen, og ekstra høy støtte under fotbuen. De kan også formes etter foten; varm ovnen til 90 grader og legg dem inn i ca 2 min eller til det grå klistremerket blir sort (kan ta opp til 4 min). Putt sålene i støvlene (ta ut de gamle), og stram støvlene slik du vanligvis ville gått med dem. Stå oppreist med støvlene på i ca 15 min, og du har et par såler som er støpt perfekt til dine føtter. Sole-sålene med normal tykkelse tar ca like stor plass som de originale sålene. Selv bruker jeg disse sålene i fjellstøvler, alpintstøvler, fjellskistøvler, sykkelsko og hikingsko. De har reddet meg fra betennelse i akillesen som jeg tidligere har hatt problemer med på langturer.

Pris: ca 339,-

Jeg har også hatt Crispi Rondane støvler, en lettere turstøvel, og var svært fornøyd. Desverre var de ikke like slitesterke og sømmer revnet så de etterhvert trakk vann. De var heller ikke stive nok til lange turer i Jotunheimen med mye ur, men perfekt for lettere turer.

Impregnering

Når det gjelder impregnering avbefaler jeg å spraye de med Kiwi Camp Dry for gore-tex og smøre de med Collonil leather balm som er spesielt utviklet til nubuk og semsket skinn. Det er spesielt viktig at impregneringen ikke inneholder silikon da silikonen ikke har noen funksjon annet enn å gi god glans. God glans trenger man ikke på fjellsko og silikonen vil kun blokke gore-tex funksjonen så den ikke puster like godt. Det holder heller ikke å kun bruke spray på nubuk og semsket skinn. Alt lær trenger fuktighet for ikke å tørke inn og sprekke, og denne balsammen gir støvlene dine en lengere levetid. Når du kommer hjem fra en tur er det viktig at du vasker over støvlene med en fuktig klut og børster de med en skobørste når de er tørre. Deretter impregnerer du med sprayen, balsamen trenger du ikke bruke hver gang. Det er viktig at skoene er rene når de impregneres så du ikke impregnerer møkka inn i støvelen.

Velger du en støvel med glatt lær, f.eks Crispi Besseggen, kan du bruke Kiwi Bee Wax som er en voks for glatt skinn, uten silikon. Det beste er om du varmer opp læret f.eks med en føner, for så å massere inn voksen med hennene (hendene gir varme og hjelper til med å gni inn voksen). Tørk av det overflødige med en tørr klut.

Norrøna Trollveggen Dri3

Bergans Dermizax

Gamasjer

Noen syns det høres rart ut å ha med seg gamasjer på sommerturer, men det er faktisk veldig smart. Jeg har sluppet vading mange ganger, i tillegg til at gamasjene beskytter støvlene mot unødvendig slitasje i ulendt terreng. Gamasjene vil også gi varme under kaldere forhold. Skal du gå i myr eller steder med mye elver, så er det bare å slenge på seg gamasjene så holder du deg tørr under hele turen. Det er også deilig å slippe regnbukse når du ikke trenger det da det fort blir varmt å gå i. Skal du gå på bre, er også gamasjer et must.

Gamasjene må være vanntette og puste og jeg anbefaler både Bergans Dermizax og Norrøna Trollveggen Dri3. Begge gamasjene er høye og vanntette, og enkle å ta på og av. Jeg bruker selv Bergans’ sine gamasjer og er veldig fornøyd. Så lenge jeg har hatt litt fart, har jeg gått tørr over brede elver nesten opp til knehøyde mens andre har måttet ta av seg både sko og sokker for så å balansere over glatte stener i iskaldt vann. Men husk på at stroppene som går under skoen ryker fort når man ikke går på snø, så fest de gjerne rundt ankelen når du går, og spar de til elvene når du trenger dem. Ha alltid med deg litt ekstra snor i sekken, evt litt hyssing i tilfelle de skulle ryke. Dette er forbruksvare! Impregner og vask gamasjene på same måte som skallbekledingen for å bevare funksjonaliteten.

Pris: 499 – 999,-

Mellombekledning

Lundhags Traverse pant forran

Lundhags Traverse pant bak

Turbukse

Turbuksa er din venn og gjerne plagget du har på deg hver dag uansett om det er en lang eller kort tur. Det er derfor viktig å ha en turbukse du kan bruke under alle forhold. Velg en turbukse som puster svært godt og ikke er for varm, det er lett å ta på seg en stillongs under om det blir kaldt. Det er heller ikke noe must at buksa er vanntett, du har jo tross alt med regnbukse, men kan være greit at den er litt vindtett. Det finnes mange bukser hvor du kan ta av bena, og det er en bra funksjon, likevel er min favoritt Lundhags Traverse Pant. Du kan ikke ta av bena, men buksa har lange ventilerings-glidlåser på yttersiden av lårene. Det geniale med denne buksen er at den er laget i slitesterk bommull, men har strech-områder over hele rumpa + knærne som gir optimal bevegelsesfrihet. Den har også masse lommer og perfekt passform som gir enhver en flott rumpe. Den har festekrok til støvlene med innstramingsmuligheter nederst som gjør at du fint kan dra den opp som knebukse. Kjøp en størrelse som gir deg plass til en eller to stillongs under.

Pris: 999,- (på XXL)

Norrøna Svalbard

Shorts

Om du ikke har bukse med avtagbare ben er det bra å ha med en shorts. Shortsen kan også erstatte en evt ekstra-bukse, da du kan bruke den over stillongs på hytta om turbuksa blir våt. Shortsen bør være laget i slitesterkt materiale og være lett og luftig. Min favoritt er Norrøna Svalbard shorts som er laget i lett, slitesterk bommull i et klassisk design med svært god passform.

Fleece

Norrøna /29 hood

Hvor tykk fleece du skal ha med kommer litt ann på været og litt ann på hvor kald du blir. Ofte tar jeg med meg en tynn og en tykk fleece istede for den tynne dunjakka, og det holder som regel. Jeg har også kun hatt med den tynne fleecen, og når du er ute og går trenger du som regel ikke mere, men det kan være godt med noe varmere under lengere pauser.

Av tynn fleece anbefaler jeg Norrøna /29 Hood fleece. Den er kjempelett og holder på mye varme. Den har glidelås helt opp, og hette som kan være godt å ha under vind- eller skalljakka ved sterk vind. Den puster godt selv om du svetter mye, og tørker fort. Den har også to glidelåslommer forran, og tommelhemper så den også fungerer som pulsvarmer.

Houdini Power Houdi

Pris: 999,-

Av varm fleece er jeg fullstendig forelsket i Houdini’s Power Houdi. Glatt på utsiden, fantastisk god og varm på innsiden. God hette med snøremuligheter, deilige lommer forran med glidlås og god lengde på ermene med tommelhemper. Fleecen puster også godt og tørker svært fort. Verdt hver krone!

Pris: 1599,-

Undertøy

Man skal ikke undervurdere det innerste man har på seg. Etter å ha prøvd mye forskjellig, har jeg merket stor forskjell når det gjelder både funksjonalitet og kvalitet. Har du på deg det riktige underst, kan man ofte klare seg med mindre over.

Ullundertøy

Etter å ha prøvd både Kari traa, Ulvang og Devold er det Devold som står som klar favoritt. Nå har det seg slik at Kari Traa har oppgradert sitt ullundertøy i år til 100% merinoull, men jeg har ikke fått testet dette enda. Devold sine produkter puster svært godt, transporterer fuktighet, holder godt på varmen og du får et svært bra produkt for pengene. Det er også veldig slitesterkt i forhold til hvor tynne materialer de bruker.

Jeg har alltid med meg Devold Multisport langermet genser, t-skjorte, stillongs + to-tre boksere. Multisporten er laget i et-lags merino ull, og transporterer fuktighet svært godt. Selv om det er varmt ute velger jeg ofte multisporten da den holder godt på varmen når vi stopper selv når du er svett, og jeg går ofte med overdelene alene uten jakke. Stillongsen holder godt på varmen på kaldere dager, og er perfekt til å ha under skallbuksa i regnvær. Boxeren er et must, og er ekstremt god å gå med. Lang nok så den dekker hele rumpa og størsteparten av lårene, og sklir ikke opp noe sted. Spesielt bra for oss damer som fort blir kalde på stumpen. Devold har også kommet med en ny serie som heter Breeze som er enda tynnere. Jeg har opplevd at det har blitt hull i multisporten, men med så tynn ull er det slikt som skjer. Jeg har uansett ikke hatt problemer med å få reklamert om det har skjedd.

Jeg har også med meg en Active Polo genser som består av et lag super underst og et lag merino-ull. Denne er litt varmere og har høy hals med glidelås for de kaldeste dagene. Den er også perfekt for de med ull-«allergi».

Pris: 199 – 499,-

Craft Cool Mesh Tee herre

Superundertøy

Av superundertøy har jeg svært god erfaring med Craft. Craft Cool stillongs er perfekt på varme fuktige dager under skallbuksa, og tørker på svært kort tid. Craft Cool t-skjorte er perfekt på de varmeste dagene når svettefaktoren er høy og man har behov for så mye pusting som mulig. En ulempe med superundertøy er at lukt setter seg godt, men ha med litt vaskepulver i sekken, så fikser du det når du kommer frem på hytta.

For damene er det og viktig å ha med seg et par gode sports-bher i super eller ull. Dette er svært individuelt med tanke på bryst og byste-størrelse, men velg en sports-bh som gir god støtte og gjerne mørk i fargen som du kan bruke den på de aller varmeste dagene som en bikini.

Pris: 299,-

Sokker

Lundhags Multisport

Du trenger som regel ikke så tykke sokker som du tror på fjelltur, det viktigste er at de sitter godt. Så lenge temperaturskalaen er over 0, holder det med tynne tekniske sokker evt. tynne ullsokker. Det er også mindre sjanse for gnagsår om du har tyne sokker som sitter godt. Det kan likevel være bra å ha med seg et par tykkere ullsokker til å ha på hytta.

Av tekniske sokker har jeg en klar favoritt; Lundhags Multisport Sokk. Sokkene er ganske tighte og nesten litt vanskelige å få på, men fungerer nesten som sportsteip og forhindrer gnagsår i stor grad. Disse er også perfekte å ha som undersokker på vinterdager. Men husk at tekniske sokker lukter mere, så tenk på hvor du sitter når du tar av deg skoene.

Ulvang Active

Pris: 159,-

Av ullsokker er jeg glad i Ullvang Ultra sokk. Kjempetynne, slitesterke og holder svært godt på varmen. På hytta anbefaler jeg Ulvang Spesial-sokk som er litt tykkere.

Pris: 99 – 149,-

Utstyr

Bergans Helium 55l

Ryggsekk

Optimalt skal en sekk på hytte til hytte-tur veie mellom 8-10 kg. Veier den mer, har du rett og slett med deg for mye. Jeg anbefaler en sekk mellom 45 og 55 liter, som er lav på vekt. Når du bærer 10 kg eller mindre har du ikke behov for et tungt bæresystem. Selv går jeg med 55 liter og har mer enn nok plass, og det er også når jeg går som turleder og må ha med meg litt ekstra. Sekken bør ha et par lommer, hvertfall topplokk og sidelommer til flaske og nøtter, og gjerne en glidelås som går fra topp til bunn så det er lett å komme frem i sekken både på hytta og på tur når du skal dra frem regnjakka som kanskje ligger nederst. På sekker rundt 10 kg begynner det også å bli viktig for damene å ha en sekk tilpasset damehofter. Jeg har gått med herresekk tidligere, og har merket en klar forbedring ved å bytte til en damesekk. Damesekkene har kortere rygg i tillegg til at hoftebeltet er vinklet så det fordeler vekten godt over hoftene og du unngår gnagsår. Men det viktigste er at du finner en sekk som passer deg.

Norrøna Falketind 55l

Jeg bruker selv Bergans Helium 55l damesekk og er svært fornøyd med denne. Den veier kun 1,1 kg!! Det var en klar forbedring fra min Helsport 65 + 10l sekk på 3,6 kg, spesielt når man ikke har mange kilo i sekken. Sekken er ikke vanntett og det følger ikke med regntrekk, så det må du kjøpe ved siden av. Bergans har et regntrekk strl. M som passer, til 199,-. Sekken har topplokk, glidelås helt ned, sidelommer til nøtter og flasker, isøks-holdere, sidestropper og vannposeløsning. Den er designet til å bære opp til 10 kg, men det går fint å bære 12-13 kg med den. Kommer man over 15 kg derimot er ikke bæresystemet like stabilt og den blir mer ubehagelig å bruke, men så høy vekt er det svært sjelden du er oppe i på en hytte til hytte-tur. Sekken kommer også i en «Long» variant for høyere mennesker, da den ikke har justeringsmuligheter på rygglengde.

En annen 55l sekk som kan anbefales er Norrøna Falketind 55l. Den er litt tyngre (2,1 kg), men har et kraftigere bæresystem og er vanntett. Bæresystemet har en smartere innstrammingsmekanisme, og tåler mere vekt. Det er en solid sekk i kraftig, men lett materiale og tåler litt mer enn Bergans-sekken. Minus for at den mangler sidelommer, men store sidelommer med glidelåser kan kjøpes ved siden av til 399,- for to. Disse sidelommene gir deg 14 liter ekstra.

Bergans

Pakkeposer

Selv om du har en vanntett sekk er pakkeposer et must. Pakkeposene bør være vanntette. En nødløsning er plastikkposer, men av erfaring går disse fort i oppløsning. Det holder som regel med to store pakkeposer til klær og stæsj, sorter gjerne i en med ting du trenger på hytta og en med ting du kan ha bruk for på turen(varmere klær, shorts, lue, votter, ekstra sokker ol). Skallklær trenger ikke å ligge i pakkeposene. Det er også lurt med en liten pakkepose til mobil, kamera ol som du kan ha i topplokket, også vanntett. Skal du bo på den samme hytta i flere dager, er pakeposene også en fin måte å lagre de tingene du ikke skal ha med deg på tur.

Drikkeflaske

Jeg anbefaler sterkt å ha et drikkesystem i sekken. Drikkesystemet gjør at du får den tunge vekten av vannet nærme ryggen som gjør det mer komfortabelt å bære på enn drikkeflasker i sidelommene. Du får plass til mye vann om du skal gå på turer med lite elver, i tillegg til at du kan drikke litt hele tiden. Kroppen klarer som regel ikke å ta til seg mere enn 3-4 dl vann per time, så det å gaule i seg mengder med vann et par ganger i løpet av en tur, vil som regel føre til hyppige tissepauser. Å drikke litt hele tiden vil holde deg hydrert under hele turen.Det holder å ha en 2 liters beholder.

Source drikkesystem gir deg god kvalitet til en lav pris; kun 299,-

Det kan være greit å ha med seg en vannflaske og. På turen kan du ha energidrikke på vannflaska som også vil gi deg de nødvendige saltene du trenger når du svetter mye. Vannflaska er også lettere å fylle, og kjekk å ha på hytta på kvelden. Husk, det er viktig å fortsette å drikke jevnt flere timer før og etter turen. Drikk litt og ofte hele tiden så holder du kroppen hydrert og sunn, og du blir raskere klar for en ny dag. Våkner du på natten, ta gjerne en slurk vann da og. Personlig favoritt blandt drikkeflasker er Camelbak 0,75 l flaske med sugerør. Den kan festes til sekken med en karabin, og tuten klikkes tilbake når du ikke drikker så blir den ikke full av gjørme og jord om den ligger på bakken. Den har også sugerør så du slipper å snu flaska på hodet for å drikke som er smart når du går med sekk.

pris: 199,-

Termos

Termos er et must på tur. På hyttene får du fylt kaffe, te eller varm saft for 40 kr, og etter flere timers gåing er det utrolig godt med noe varmt i kroppen. Men det må holde seg varmt og. Jeg har selv to termoser, og jeg er veldig fornøyd med begge. Jeg har en Laken termos på 0,5 liter som holder varmen gjennom hele dagen, men ikke noe lenger. Jeg har også en termos fra LifeVenture TiV på 0,7 liter, og denne holder nok varmen enda litt lenger, men det kan også være fordi den er større. Begge er svert lette og kommer med to typer korker. Velg den størrelsen du gidder å bære med deg. Det holder som regel med 0,5 liter om du bærer for en person.

Bliz Pursuit

Solbriller

Skal du gå på bre er det svært viktig med solbriller, men det er ikke kun på breen du møter snø. I Jotunheimen kan det ligge snø ut i august, og det kan bli en ubehagelig erfaring om du har gått fra solbrillene hjemme. Ha med deg et par solbriller med mørkt glass. Mange foretrekker dyrere solbriller med veldig bra glass og god passform, men det holder bra med billigere om lommeboka er tynn. Jeg er fan av Bliz Pursuit solbriller som sitter svært godt på og dekker godt rundt ansitet så sola ikke slipper inn fra siden eller over. Det følger også med to par glass, et par mørke og et par lyse. Dette er opprinnelig sykkel- og langrennsbriller, men fungerer fint å ha med på tur og. Det er heller ikke så nøye om du får riper i de siden de ikke koster flesk, i tillegg kan man kjøpe pakker med glass ved siden av.

Pris: 699,- inkl to glass og eske

Solkrem + kuldekrem

Selv om det ikke er meldt sol, bør du ha med deg en liten tube med sterk solkrem (faktor 30+). Ligger det mye snø, er det fort gjort å bli solbrent selv når det er overskyet. Er det kaldt er det viktig å velge en solkrem som er spesielt utviklet til fjellet som også beskytter mot kulde. Mange solkremer inneholder vann som kan øke sannsynligheten for forfrysninger i ansiktet. Ha evt med deg en kuldekrem du kan bruke i tillegg. Husk å smøre nakken!

Autan

Myggolje

Ha med deg myggolje! I myrete områder kan du treffe på MYE mygg, og da kan dette være din redning. Jeg velger å ha med meg en stift kontra roll-on, da jeg ikke gidder å drasse på den tunge glassflasken. Stiften holder også i uendelig tid, jeg har hatt min i 6 år.

Bergans

Sitteunderlag

Sitteuderlag er et must under pausene og isolerer mye for bakken. Når man går fra å være aktiv til fullstendig inaktiv taper man varme fort, og dette er en enkel måte å bremse tapet på. Det er i tillegg behagelig å ha når det er fuktig på bakken. Ha gjerne med deg et sammebrettbart du får plass til i topplokket ved siden av matpakka.

Førstehjelpssaker

Ha med deg et standard førstehjelpssett med på tur, ikke regn med at andre har. Det som kan være kjekt å ha med i tillegg er; pyrisept (vanskelig å rense nøye med sårvaskserviettene), sportsteip, støttebandasje, varmeteppe, smertestillende, ørepropper (du kan havne med snorkende folk på disse hyttene, veggene er ikke tykke), og compeed. Jeg er som sagt ikke overbegeistret over compeed, men har man vært uhedig og fått blødende gnagsår, kan compeed være en nødløsning.

Reserveproviant

Det er viktig å ha med seg litt ekstra mat. Turen kan ta lenger tid enn antatt, eller uhellet kan være ute. Jeg pleier å kjøpe en stor pakke med First Price nøtte- og fruktblanding, to kokesjokolader og en pose salte peanøtter. Alt blandes sammen og fordeles i 3-4 små plastposer, og voila, du reserveproviant + mat som gir deg rask energi og salter som er viktig å få i seg under en lang tur. Mørk sjokolade smelter heller ikke like raskt som lys. En pose varer som regel i to dager, ha den gjerne lett tilgjengelig så du kan spise under turen.

Sea to Summit

Kart + kartmappe

Kart får du kjøpt i de fleste sportsbutikker/bokhandler eller på DNTs turistkontor i Oslo. Du kan også sende en mail til DNToslo og bestille kart på nett, du betaler kun 23 kr i frakt.

Når det gjelder kartmappe er det viktig at den er solid og vanntett. Det beste er om den rulles igjen på toppen, så slipper du å tenke på at kartet blir vått når du er ute på tur og møter dårlig være. En kartmatte i solid plast vil også verne kartet ditt for unødvendig slitasje. Jeg er veldig for nøyd med Sea to Summit som fyller alle kravene. Den finnes i to bredder, jeg har selv den smaleste, men det kan være greit med den breeste så slipper du å brette kartet så mye.

Silva Expedition 15 TDLC

Kompass

Når du først skal investere i et kompass, så er det likegreit å kjøpe noe skikkelig med en gang. Et bra kompass har du i svært lang tid fremover. Billige kompass får ofte luftbobler etter kortere tid og vil derfor ikke være like korrekte. Bedre kompass har ofte flere funksjoner som gjør det enklere for deg å navigere. Selv om du skal på en godt merket tur i pent vær er et kompass alltid viktig å ha med seg. Når man er høyt oppe i fjellet kan uventet vær komme raskt, og spesielt i tåka er det fint å vite hvilken retning du skal. Du kan også møte på stier som ikke er like godt merket som forventet, og det å kunne dra frem kompasset for å forsikre deg om at du er på rett kjøl er en veldig betryggende følelse.

Jeg anbefaler å kjøpe et speilkompass. Speilet gjør det enklere å navigere riktig da du kan peke dit du skal med strak arm og se kompassnålen i speilet så det blir mer nøyaktig. Jeg anbefaler Silva Expedition 15 TDLC som gir deg alt du krever av et kompass. Dette speilkompasset har klinometer som betyr at du kan måle helningsvinkler f. eks på en fjellside. Denne kan være kjekk å bruke på vinteren for å sjekke om det er snøskredfare.

Pris 699,- (oslo sportslager)

Led Lenser H7

Hodelykt

Hodelykt er noe du som regel slipper å ta frem på dagsturene, men veldig smart å ha på hyttene da mange betjente hytter slår av lyset kl 11, og flere selvbetjente hytter ikke har strøm i det hele tatt. Jeg har en klar favoritt og det er Led Lenser H7. Den er knøttliten, har lav pris og lyser fantastisk bra. Den bruker kun tre små AAA batterier som sitter på baksiden av hodet. Her kan du også justere lysstyrken så du kan spare strøm når du ikke trenger full styrke. Forran har du en på/av knapp som er enkel å bruke selv med votter. Du kan også justere fokusen så du enten kan lyse godt over et stort område, eller konsentrere lyset så det blir sterkere og lyser lengere. Jeg testet hodelykten mot en hodelykt med stor batteripakning i flere-tusenkronersklassen til en medarbeider, jeg ikke husket navnet på (hodelykten, ikke medarbeideren). På nattevandring lyste vi begge opp på en fjelltopp ca en kilometer unna for å se hvem som lyste best, og de lyste faktisk like bra! Den knuser andre hodelykter i samme prisklasse og på samme størrelse, hvertall de jeg har vært borti. Jeg har også møtt veiarbeidere som foretrekker denne hodelykten når de jobber på mørke steder som i tuneller da den lyser ekstremt godt forhold til størrelsen, og det er enklere å arbeide med en hodelykt som sitter godt på hodet og ikke sklir ned på grunn av en tung batteripakning. Husk å ha med deg ekstra batterier.

Pris: 549,-

Reperasjonssaker ++

Det er alltid lurt å ha med seg litt reperasjonssaker. Settet ditt bør gjerne inneholde hyssing, gaffateip, sikkerhetsnåler, lite sysett med sterk tråd, fyrstikker/lighter og en kniv. Gaffateip og hyssing fikser det meste midlertidig. Gaffateipen kan både lappe klær og sekk, den kan til og med fikse sko om sålen skulle løsne (ja, jeg har sett det skje). Blir noe ødelagt, vær kreativ! De selger også mye småtterier på de betjente hyttene.

Personlig utstyr

Toalettsaker

Pakk lett, men ha med deg det du bruker til vanlig. Få tak i reiseflasker med shampoo, balsam, såpe og kremer eller kjøp små flasker og krukker hvor du kan fylle på dine egne produkter. Disse finnes i flere varianter og kan kjøpes i sportsbutikker eller såpebutikker. En lite tube med tannkrem, tannbørste med lokk, barbersaker + andre ting du har behov for som linser/linseveske osv. Få det du kan over på småflasker, men husk å ha med deg nok. Parfymen lar jeg stå, men deodorant kan være kjekt med tanke på at du sjelden er alene på hyttene. Litt vaskepulver er veldig smart om du skal på langtur, så får du resirkulert undertøy og sokker. Tar du vitaminer eller trantabletter, så ta med deg en liten eske med nok til hele turen, det er nå du trenger de. Tranen er godt for leddene når du går lange dager i fjellet. Ikke glem en liten hårbørste eller kam, i fuktig vær blir flott hår fort til dreads.

Eagle

Håndkle

Håndkler tar stor plass, men er fortsatt viktig å ha med seg på tur. Det er flere microfiber-håndklær på markedet, og alle er like ukomfortable å bruke, men de gjør jobben og med tanke på hvor små de er, vil jeg fortsatt anbefale et slikt. De tørker også svært fort i forhold til et vanlig håndke. Du trenger heller ikke store greiene, hovedpoenget er å bli tørr, ikke få det rundt seg. For å gjøre håndkleet lettere å bruke (når de er nye fester de seg lett til kroppen når du skal tørke deg), lønner det seg å vaske det et par ganger i vaskemaskinen. Vask det hvertfall en gang i maskinen før det tas i bruk. Jeg bruker Eagle microfiber strl S og det holder for meg.

Bergans rektangulær silkepose

Lakenpose

På alle DNTs hytter er det sengetøy, men du må selv stå for trekket. På noen hytter kan det leies lakensett, men det enkleste er å ha med seg en lakenpose. Den tar også veldig mye mindre plass enn en sovepose og du sparer i tillegg masse vekt. Jeg bruker Bergans silkepose, og har valgt den rektangulære som gir litt mere plass enn den mumieformede uten å veie spesielt mye mer. Silkeposene er også de letteste, og kan brukes inni soveposen på teltturer om det skulle bli kaldt. Silkeposen vil gi deg ytterligere 5 grader å gå på i en sovepose. Ta med deg noe lett å sove i om du ikke er komfortabel med å bare sove i undertøyet, husk at du kan havne på sovesaler med fremmede mennesker. For damer holder det som regel med en liten singlet.

Pris. 399,-

Merrell Euphoria

Tøfler/sandaler

Ha med deg et par tøfler eller sandaler med god såle som du også kan gå litt ute med. Velg fottøy som er lett og tar lite plass. Mange velger sandaler da disse kan brukes til å vade med. Min favoritt er Merrell tøflene Euphoria. De har en god såle som kan brukes ute, og har overdel i vattert ull som gir god varme. Fantastisk å gå i på hytta etter en lang dag i fjellet.

Pakkeliste

 • Skalljakke
 • Skallbukse
 • Vindjakke
 • Dunjakke (ved behov)
 • Lue
 • Buff x 2
 • Hansker
 • Fjellstøvler med gode såler
 • Impregnering
 • Vanntette gamasjer
 • Turbukse
 • Shorts
 • Varm fleece
 • Tynn fleece
 • Langermet ullundertøy tynn
 • Langermet ullundertøy varm
 • Kortermet ullundertøy
 • Ullstillongs
 • Ullbokser x 2
 • Vanlig undertøy (en for hver dag)
 • Sports-BH x 2
 • Superundertøy kortermet
 • Superundertøy stillongs
 • Tynne tekniske sokker
 • Tynne ullsokker
 • Tykke ullsokker til kvelden
 • Bikini/badeshorts om ønsket
 • Ryggsekk 45-55l
 • Regntrekk om nødvendig
 • Pakkeposer (2x store, 1x liten)
 • Drikkepose 2l
 • Drikkeflaske
 • Termos 0,5 – 0,75l
 • Solbriller
 • Solkrem + kuldekrem
 • Myggolje
 • Sammenleggbart sitteunderlag
 • Førstehjelpssaker
 • Reserveproviant
 • Kart
 • Kartmappe
 • Kompass
 • Hodelykt
 • Reperasjonssaker
 • Toalettsaker
 • Håndkle
 • Lakenpose
 • Tøfler/sandaler
 • Kamera + lader
 • Mobiltelefon + lader
 • Litt penger + DNT medlemskort

God Tur!


59 comments to Den Store Utstyrsguiden hytte til hytte-tur 2009/10

 • var vel ikke billigste pakkelista jeg har sett dette her, men en del gode poenger.

  Selv ville jeg nok prioritert ganske anderledes mtp bekledning, noe også fordu jeg aldri kunne tenke meg å gå dnt-hytte til dnt-hytte.

  Såklart kreves det klær om man skal gå i kulda, i snøen og forventer mye drittvær, men for en ukestur sommerstid klarte jeg meg med feltbukse og skalljakke pluss fleecegenser. To sett jakker og bukser synes jeg virker en smule overdrevet, men det er jo bare meg.

  Når det gjelder sko sverger jeg selv til forsvarets feltstøvler, de koster under tusenlappen, og er man påpasselig med å smøre dem er de vannavstøtene, og de blir ikke ødelagt på samme måte som goretex-støvler. Sole-såler er og blir geniale!

  Når det gjelder gnagsår har jeg andre erfaringer: tykke raggsokker og inngåtte støvler! eneste som funker for meg. Sportsteip er bra, compeed kan funke, men BARE som forebyggende, Compeed på åpne gnagsår er idioti!

  Drikkesystem klarer man seg ikke uten etter å ha prøvd det, men husk å momntere så det er lett å etterfylle. Kartmappe: en ting er vanntett kartmappe, en annen ting er å laminere kartet! Det er enkelt og genialt, man kan tegne på kartet med tusj etc, pluss at kan slipper å få kartet vått når det taes opp for å brettes om.

  Ellers lenge siden sist ;)

 • Her er hvertfall det jeg bruker som jeg er svært fornøyd med. Lista er ganske dyr, jeg er klar over det, men jeg er selv student. Flere av tingene bruker jeg til mange andre ting enn å gå tur i fjellet med, så sånn sett er det ikke så ille syns jeg. I tillegg har jeg prøvd rimeligere varianter (skalljakke, fjellstøvler, turbukse f. eks) og vært svært misfornøyd, og disse tingene er viktig at fungerer. Det finnes mange leverandører, jeg har tatt med de tingene jeg har vært mest fornøyd med av hva jeg har prøvd og hva jeg har blitt anbefalt av andre fjellerfarne og derfor kjøpt selv. Devold-undertøyet feks. kjøpte jeg første gang fordi så mange kunder kom tilbake og var så fornøyd.

  Skal du ha like god kvalitet, med like lette klær som varmer like godt tror jeg ikke du finner så mange rimeligere alternativer.

  Når det gjelder to lag klær så er skallklærne en sikkerhet om man skulle møte uvær på toppen av en 2000m topp (trenger ikke være så høyt en gang). Jeg går svært sjelden med skallklærne om det ikke er skikkelig regnvær, men har opplevd å gå ut i solskinn og møte hagelstorm halvveis, da falt også tempraturen 7-8 grader på svært kort tid. Før jeg fikk meg vindjakke gikk jeg selvsagtuten, men når man skal gå topptur i sterk vind og skalljakka rett og slett blir for varm, er den uunvæerlig, i tillegg er den generelt fantastisk å gå med. Dunjakke er noe man må velge selv om man vil ha med, jeg har den kun med når vi sover i lavvu, men vet om mange som liker å ha den med seg på vanlig tur.

  Når det kommer til feltstøvler så har jeg kun hatt på meg et par i to dager, og jeg klager ikke, så det kan jeg ikke si noe om.

  Laminere kartet? Kan man brette det da? Isåfall jo det en god ide..

  Gnagsår. Det er lenge siden jeg har hatt problemer med gnagsår selv da jeg har fantastiske sko og har blitt reddet av gode sokker og sportsteip. Men sist jeg var på tur hadde vi med en kanadisk lege, og en av damene fikk helt grusomme gnagsår. Da var det på med compeed og sportsteip utenpå hvertfall! Men her er det nok mange meninger, jeg er som sagt skeptisk til compeed, men heller ingen lege :)

 • Marlin

  Hei :-)
  Har du oppskrift på den lua med elgen, eller er den bare til salgs?

 • Fjellmannen

  Endel gode poeng her, mendu skulle ha skrevet litt mer personlig erfaring om produktene! Det blir litt for mye selger pjatt om ditt og datt. Bare et lite tips til neste gang!

  Hilsen Fjellmannen

  • Hehe, jeg er jo selger av sportsutstyr, så blir fort gjort å legge seg i den tonen, men erfaringene er personlige, og jeg har alle produktene selv (bortsett fra de jeg skriver at jeg ikke har). Takk for tips! Skal definitivt ta det med meg videre :)

 • Rune Haaland

  Merrell Euphoria tøfler har jeg lett etter, men finner ikke. Hvor kjøper man dem?

  • Ingrid

   De hadde de på Torshov sport når jeg jobbet der, men det er en stund siden. Er ikke sikkert de selges lenger :( Keen har også en del kule tøfler, de finner du i norrøna butikker men også andre steder :)

 • […] Er du fristet, men har ikke gått i fjellet før? Du trenger ikke såå mye greier for å bli med, her har jeg laget en detaljert oversikt over utstyret jeg bruker selv og en pakkeliste. Du trenger jo […]

 • […] Er det litt ustabilt vær er regntøy veldig viktig, både for vind og vått, været kan snu fort! Her er en liste over hvilke klær jeg går med. Har selv opplevd snø i starten av Juli, så et par […]

 • […] du øvrig er nysgjerrig på hva jeg anbefaler i fjellet kan du jo sjekke ut denne guiden jeg lagde for noen år siden. Mange har reagert på at det er mye dyrt utstyr, men dette er […]

 • Ullhauet

  Hei! Flott liste med mange gode tips. Men..hva ender du på i antall kilo?
  Hadde vært fint om du kunne hvertfall anslå ca.
  Takk

 • Ullhauet

  Ok. Tusen takk:)

 • May I ask you to write more about this? Perhaps show an additional example? Thanks :)

 • Good as an idea-probably doomed to fail in reality, sorry..

 • This is very wise and thoughtful. May I pose a follow-up question? It’s just that..I’d add some other lessons that support this.

 • I just want to tell you that I’m newbie to weblog and absolutely enjoyed your page. Most likely I’m going to bookmark your blog post . You absolutely come with exceptional article content. Thanks a lot for sharing with us your blog.

 • I just want to tell you that I am just newbie to weblog and definitely loved this web-site. Probably I’m likely to bookmark your blog post . You absolutely come with impressive writings. Thanks for sharing with us your web-site.

 • I am wordless when I have to comment on your blog. Your writing and thought is beyond any word of praise.

 • Thanks for helping out, great info. «The laws of probability, so true in general, so fallacious in particular.» by Edward Gibbon.

 • Hey, you used to write wonderful, but the last several posts have been kinda boring… I miss your great writings. Past several posts are just a little bit out of track! come on!

 • A formidable share, I simply given this onto a colleague who was doing just a little analysis on this. And he actually bought me breakfast because I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! However yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love studying extra on this topic. If possible, as you turn into experience, would you thoughts updating your blog with extra details? It’s extremely useful for me. Huge thumb up for this weblog submit!

 • I have not checked in here for some time because I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I will add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend :)

 • This is really interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I’ve shared your website in my social networks!

 • Good write-up, I am regular visitor of one’s site, maintain up the excellent operate, and It is going to be a regular visitor for a lengthy time.

 • This blog is amazing! Thank you.

 • You made some clear points there. I looked on the internet for the issue and found most individuals will approve with your site.

 • Hello, i think that i saw you visited my blog so i came to “return the favor”.I am trying to find things to improve my web site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 • I needed to send you that little bit of note just to thank you very much again just for the great things you have featured on this page. This has been tremendously generous with you to provide openly what exactly many individuals would have made available for an e book to generate some money on their own, particularly since you could possibly have done it in the event you decided. Those smart ideas likewise served to be a good way to know that many people have similar dream just as mine to find out great deal more when considering this condition. Certainly there are thousands of more enjoyable periods in the future for many who looked over your website.

 • Only wanna comment on few general things, The website pattern is perfect, the subject material is real superb. «The idea of God is the sole wrong for which I cannot forgive mankind.» by Marquis de Sade.

 • Hi there, just become alert to your weblog thru Google, and located that it is truly informative. I am gonna be careful for brussels. I will appreciate for those who continue this in future. Numerous people can be benefited from your writing. Cheers!

 • Pretty portion of content. I simply stumbled upon your web site and in accession capital to assert that I acquire in fact loved account your weblog posts. Anyway I will be subscribing on your augment and even I fulfillment you get entry to constantly quickly.

 • I have learn some good stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I wonder how much effort you place to make one of these fantastic informative website.

 • hello!,I like your writing so much! share we communicate more about your article on AOL? I require an expert on this area to solve my problem. Maybe that’s you! Looking forward to see you.

 • Some genuinely good posts on this web site, appreciate it for contribution. «Always aim for achievement, and forget about success.» by Helen Hayes.

 • I¡¦ve read several excellent stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I surprise how so much effort you place to make this sort of fantastic informative web site.

 • Wow! Thank you! I always wanted to write on my website something like that. Can I implement a portion of your post to my website?

 • I gotta bookmark this website it seems handy very helpful

 • Hello There. I discovered your blog the use of msn. This is a very neatly written article. I will make sure to bookmark it and come back to learn more of your helpful info. Thanks for the post. I’ll certainly comeback.

 • you’re really a good webmaster. The web site loading speed is incredible. It seems that you’re doing any unique trick. Furthermore, The contents are masterpiece. you have done a magnificent job on this topic!

 • I¡¦ve been exploring for a little for any high-quality articles or weblog posts in this sort of space . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this web site. Studying this information So i am happy to express that I have an incredibly excellent uncanny feeling I found out exactly what I needed. I so much no doubt will make sure to don¡¦t omit this site and give it a glance on a continuing basis.

 • But a smiling visitant here to share the love (:, btw great design .

 • Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I’ll make sure to bookmark it and return to read more of your useful info. Thanks for the post. I’ll definitely comeback.

 • I’ve learned a number of important things via your post. I might also like to state that there may be situation in which you will get a loan and never need a co-signer such as a Fed Student Aid Loan. In case you are getting a borrowing arrangement through a standard creditor then you need to be prepared to have a co-signer ready to enable you to. The lenders will probably base their own decision on a few aspects but the greatest will be your credit rating. There are some lenders that will additionally look at your job history and make a decision based on that but in many instances it will be based on on your score.

 • Useful information. Fortunate me I discovered your website by chance, and I’m stunned why this twist of fate didn’t came about in advance! I bookmarked it.

 • W88

  Hello! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at alternatives for another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

 • Hiya, I am really glad I’ve found this information. Today bloggers publish only about gossips and web and this is actually frustrating. A good web site with interesting content, that is what I need. Thanks for keeping this web site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

 • Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You clearly know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving us something enlightening to read?

 • Only a smiling visitant here to share the love (:, btw outstanding design .

 • What i do not understood is in truth how you’re not actually much more well-favored than you may be right now. You are very intelligent. You already know therefore significantly with regards to this topic, made me personally believe it from so many various angles. Its like men and women are not interested until it’s one thing to accomplish with Lady gaga! Your personal stuffs excellent. At all times maintain it up!

 • Hmm it looks like your website ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll just sum it up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog writer but I’m still new to the whole thing. Do you have any points for rookie blog writers? I’d certainly appreciate it.

 • I am 43 years old and a mother this helped me!

 • I am 43 years old and a mother this helped me!

 • W88

  Just wish to say your article is as astonishing. The clarity for your post is just nice and i could assume you’re a professional on this subject. Well together with your permission allow me to grab your feed to stay updated with imminent post. Thanks 1,000,000 and please carry on the enjoyable work.

 • I like to spend my free time by reading various internet recourses. Today I came across your site and I located it is as one of the best free resources available! Well done! Keep on this quality!

 • I’ve been surfing on-line greater than three hours today, yet I never found any fascinating article like yours. It’s lovely price enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made excellent content as you did, the web might be much more useful than ever before. «When there is a lack of honor in government, the morals of the whole people are poisoned.» by Herbert Clark Hoover.

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>