Verdens Beste Ostekake – LCHF

Til bursdagen min laget jeg en ostekake mange kaller for verdens beste, lavkarbo-style! Kaken tar lang tid å lage, men er ikke så vanskelig som man kan tro, og mesteparten av tiden går til venting på at kaken skal stivne, så du kan jo gjøre andre ting i mellomtiden.

ostekake lchf lavkarbo
Sjokoladepynten stivnet i kjøleskapet og gjorde kaka enda penere :)

Oppskriften er knabbet fra aatinkas innlegg på lavkarbo.no, og jeg har prøvd å følge oppskriften slavisk, men kom ikke lenger enn til bunnen før jeg hadde gjort feil. Jeg har også kun en enkel stavmikser og ikke noen kjøkkenmaskin, men det gikk bra fordet. En annen endring var at jeg også brukte litt natreen for å gjevne ut den kunstige søtningssmaken.

Jaja, her er fremgangsmåten med bilder:

Bunn:

 • 250 gram skoldede mandler
 • 35 gram sukrin (jeg blandet med oppskriften under og brukte 0,6 dl, men ble godt fordet)
 • 0,7 dl smeltet smør

ostekake lchf lavkarbo
Skolding av mandler

Jeg skoldet faktisk mandlene selv. Det gjorde jeg ved å koke opp vann, hive dem i og la dem fosskoke i fem min. Så klemte jeg ut alle mandlene fra det løse skallet, men det skal vist være enklere å dra det av med et kjøkkenhåndkle. Jeg hakket opp mandlene med en stavmikser og blandet med 0,6 dl sukrin og smør (ja jeg leste feil, men det ble godt).

Jeg bruker en vanlig IKEA kakespringform og kledde bunnen med bakepapir. Trykk mandelblandingen godt ned i formen og sett den kjølig i ca to timer.

ostekake lchf lavkarbo
Her har jeg trykket ut mandelbunnen i kakeformen, la den hvile i 2 timer før du fortsetter.

Siden kaken er litt vanskelig å få ut av formen så satte jeg bakepapir på bunnen av springformen (22 cm, tror min er 18?), og satte den opp ned. IKKE GJØR DET!! Jeg tenkte at siden bunnen er fast så er det ikke så farlig, men når jeg stekte den så begynte det å renne smeltet sukker (eller hva det var) ned på bunnen av ovnen og jeg røykla hele leiligheten. Jeg måtte skrape ut av ovnen og sette inn et brett bakepapir før jeg kunne fortsette. Men det gikk bra, og det smakte ikke røyk av kaka heldigvis :)

Men før kaka skal i ovnen må du ha på fyll nr 1!

Fyll 1

 • 500 gram kremost (2 1/2 pakke Philadelfia eller 4 pakker Tine Kremost, eller nesten 2 pakker familiephiladelphia som jeg brukte) – så fet som mulig
 • 0,6 dl sukrin
 • 2 store eller 3 små egg
 • Noen dråper natreen

Alt has i kjøkkenmaskin med kniv og mikses godt – ca 3 minutter, jeg brukte min lille stavmikser med kniv. Det føltes litt rart, men jeg turte ikke å bruke vispen siden det står kniv. Den skal bli mer kremete enn flytende, min ble ganske flytende, mye mer flytende enn jeg trodde, men det gikk fint fordet.

ostekake lchf lavkarbo
Fyll 1, veldig flytende egentlig

Om den ikke blir tykk så ikke fortvil, bare hell den på bunnen og ha den i ovnen, det gjorde jeg. 190 grader i 20 minutter. Den skal ha stivnet nå! Litt «dissete».

ostekake lchf lavkarbo
Ferdig stekt bunn med fyll 1

Ta ut og la hvile i ca 15 minutter. Da rekker du å lage neste fyll:

Fyll 2

 • 2 beger seterrømme
 • 0,6 dl sukrin
 • 1 vaniljestang, evt 1 ts vaniljepulver
 • Noen dråper natreen

Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene. Putt alt i kjøkkenmaskinen igjen og miks godt, jeg vispa med en gaffel. Dette skal også bli kremete, den ble mye tjukkere enn flyll 1 i hvertfall.Denne var fantastisk god, kunne spises med skjed! Den blir ikke like god med bare vaniljeessens, men siden jeg skulle ha vaniljestang i noen cupcakes og så brukte jeg en halv vaniljestang i hver oppskrift og 4-5 dråper vaniljeessens i hver (mest for å spare pæng).

ostekake lchf lavkarbo
Fyll 2 klart for kaka

Ha over kaka, glatt pent på toppen og ha inn i ovnen på 250 grader i 10 minutter. Det øverste fyllet er ganske skjelvende når du tar den ut, men ikke flytende.

ostekake lchf lavkarbo
Fyll 2 på kaka

La kaka stå i romtemperatur i 5-6 timer (eller så lenge du kan) og i kjøleskap 12 timer før pynting/oppdeling. Jeg hadde den på benken til jeg skulle legge meg og så inn i kjøleskapet over natta.

ostekake lchf lavkarbo
Fyll 2 etter 6 timer

ostekake lchf lavkarbo
Fyll 2 etter 6 timer

ostekake lchf lavkarbo
Kaka dagen etterpå (fikk merke etter forsøk på å legge på gladpack, IKKE gjør det)

Gelelokk

 • 5 plater gelatin
 • 3 dl ublandet fun light (jeg brukte den nye strawberry rabarbra)
 • Noen bær – jeg brukte frosne bringebær og blåbær, omtrent nok til at de dekker kaka. De ga også litt væske, derfor hadde jeg lite saft i forhold til geleplatene

Jeg hadde ikke i noen bær så jeg tok litt mere fun saft.

Så kom utfordring nr 2 da. Iløpet av natta hadde det blitt en liten sprekk mellom kaka og springformen. Jeg var jo veldig klar over at bunnen ikke var tett, og dette kunne jo bli utfordrende i og med at geleen er fullstendig flytende når du heller den på. Jeg helte den på og heiv kaka inn i kjøleskapet og håpet den ville stivne på sekunder, men det gjorde den ikke. Så jeg fylte hele kjøleskapet med tørkerull, men det rant så fælt at jeg måtte ut igjen med kaka å sette den på et fat. Da rant det ikke så mye lenger og geleen stivna tilslutt.

For å få den ut av formen tok jeg bare en skarp kniv og skjærte rundt kaka. Jeg beholdt bunnen (bare klippet vekk overflødig bakepapir), og satte den på en ny tallerken med serviett under. Siden bunnen sto opp ned var det ikke noe problem å skjære i kaka.

Av pynt så brukte jeg overflødig cupcake fyll laget på 100 gr mørk sjokolade, 50 gr smeltet smør, sukrin, fløte og kaffe. Den ble god, men sterk! Den blei litt løs, så jeg måtte ha den i kjøleskap en stund før jeg kunne pynte med den. neste gang bruker jeg nok en philadelphia topping istede (sukrin, philadelphia og smør). Blomstene kjøpte jeg på en svensk matbutikk og er ikke lavkarbo.

ostekake lchf lavkarbo

Lykke til!

Energi
Fett 88 %
Protein 9 %
Karbohydrat 3 %
Alkohol 0 %

Ifølge aatinka er det 2,5 gr karber i hvert stykke (16 stykker), 40 gr karber totalt!


69 comments to Verdens Beste Ostekake – LCHF

 • Hei!
  For en nyyyydelig kake! Fine bilder. Takk for at du deler.
  Forøvrig så har du en super blogg, veldig morro å lese. Den har jo alt; turer i skog og mark, «utstyrsfreak» OG lavkarbo! Herlig.

 • Anne-Grete

  Åh, denne såg veldig god ut! Skal prøvast til påska. Veldig greit at en kan lage gode og «skikkelige» kaker også på lavkarbo. Då er det til å leve med! Takk for at du delte denne :)

  • Ingrid

   Helt enig! Kommer ut med noen muffins snart og, skikkelig oppskrift uten for mye «erstatningsvarer», bare litt sukrin da men det kommer man seg liksom ikke utenom…

 • Aatinka

  Så morsomt å se bilder! Jeg er ikke så flink til å pynte, så min blir ikke like pen. Men GOD det er den!

 • […] glutenallergi ble dessuten overlykkelig over å høre at det ikke var hvete i hverken muffins eller kake Jeg har brukt denne oppskriften fra Grethe B med et par småjusteringer (hovedsaklig kokkosmasse i […]

 • Aatinka

  Hei!

  Jeg har lagt inn oppdatert oppskrift på bloggen min, med bilder denne gangen :) http://strikkekrok.blogspot.com/2011/05/lavkarbo-ostekake.html

 • […] ost, derfor har jeg valgt å definere den som det. Det er en av mine favorittkaker (ved siden av denne, men er mye enklere å lage), og må absolutt […]

 • […] resten av oppskriften her! september 25th, 2012 | Tags: lavkarbo, lchf, oppskrift, ostekake, verdens beste ostekake | […]

 • Rachel Bø

  Hei, vil bare si at du har en veldig inspirerende side! Har blitt bitt av lavkarbo basillen igjen, etter laaaang tid på sukker kjøret! ;-)
  Men jeg lurer på en ting ang ostekaken din. Steker du ikke bunnen litt? Jeg ser at de fleste gjør det, men jeg fant ikke noe i oppkriften din ang det.
  :-) hilsen Rachel

 • It’s a shame you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate to this fantastic blog! I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will talk about this website with my Facebook group. Talk soon!

 • you are actually a excellent webmaster. The website loading speed is incredible. It sort of feels that you are doing any distinctive trick. Also, The contents are masterwork. you’ve done a fantastic job on this matter!

 • JamesanypE

  Great Work From Your Home Business Advice For Busy Lifestyles

  Lots of people already are earning a steady income through their very own home business. Although this could be the way it is, they aren’t sure how to begin. In order to be successful, you must learn all you can about starting and operating a home business. The information in the following paragraphs can help you to begin learning.

  It is crucial that you dress for achievement, irrespective of the physical location of the place you work. You may want to operate in pajamas at your residence office. Dress professionally instead. Dressing appropriately places you within the frame of mind to be effective productively.

  Give full attention to making your customers happy. It’s quicker to keep your customers you currently have coming back to buy than it is to solicit business. A cheerful client base will return again and again.

  One thing you can do to help make money from home is to give people lessons around the things you’re able to perform. A number of people prefer to take private lessons rather than seeing a school that costs more and it has strict schedules. You can teach piano or guitar. Alternatively, hobbies like knitting. Maybe you are a sharp photographer. Teaching could make you money.

  You just might gain knowledge from other online business owners by joining an internet forum. Doing this will provide you with the opportunity to chat with other people within your position. You may commiserate with people who know very well what you’re going through.

  Dedicate spaces or pages for banner sharing. You may then trade links with other sites you already know. As a result your web site more readily found by customers since it will enhance your ratings with search engine listings.

  To totally take advantage of the your website potential, you need to use the Internet to market it. Ensure the strategies you employ work well. Blogs, content creation, forums, and emails are typical great ways to get the business more visibility at no cost, ultimately causing more visitors.

  Be at your very best if you have a property business, even though you don’t leave the house on that day. Your home business enterprise can provide you with a huge motivation boost, but if you neglect yourself in support of your work, that can take its toll with time. Have a shower in the morning, limit snacks, and make time to get frequent exercise. Apply these tips to improve your image as well as your self image.

  Create an unbiased for your internet business. An excellent business objective should provide a short description of your business practices and goals of your respective company. It will be easy to recite your set objective if you are asked what your organization does. This is certainly a great way to talk about your organization in the confident yet concise way.

  If you receive your check in the mail, you need to carry it for the bank immediately. Make an effort to deposit on a daily or weekly basis. You’re unlikely to reduce it in the event you don’t leave your check laying around. To make sure your deposit causes it to be to the account quickly and without hassle, pick the teller on the ATM machine.

  Using these useful tips, it really is possible to have a successful online business. Like anything, understanding the proper information and having the motivation to operate is important for success. While using powerful tips here, you can generate an excellent living without ever leaving your home.

  https://www.pinterest.com/pin/811914639053217766/

  oody geffen

 • Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something.
  I think that you can do with a few pics to drive the message
  home a bit, but instead of that, this is excellent blog.
  An excellent read. I will definitely be back.

 • First off I want to say fantastic blog! I had a quick question that I’d like to ask if
  you don’t mind. I was interested to know how you center yourself and clear your head before
  writing. I’ve had a tough time clearing my mind in getting my ideas out.
  I truly do enjoy writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes tend
  to be lost simply just trying to figure out how to begin. Any ideas or tips?

  Cheers!

 • I just want to tell you that I am just new to weblog and really savored this web-site. Most likely I’m going to bookmark your blog post . You definitely come with perfect articles. Cheers for sharing with us your website page.

 • Heya i am for the first time here. I found this board and I find It truly useful & it helped me out much. I hope to give something back and aid others like you helped me.

 • I got what you intend, thankyou for putting up.Woh I am pleased to find this website through google. «Since the Exodus, freedom has always spoken with a Hebrew accent.» by Heinrich Heine.

 • Somebody necessarily help to make severely posts I’d state. This is the very first time I frequented your web page and thus far? I amazed with the research you made to create this actual put up extraordinary. Magnificent task!

 • I’m impressed, I have to admit. Genuinely rarely should i encounter a blog that’s both educative and entertaining, and let me tell you, you’ve hit the nail for the head. Your thought is outstanding; ab muscles an issue that not enough folks are speaking intelligently about. I will be delighted i always came across this at my find something concerning this.

 • you’re in reality a good webmaster. The web site loading speed is amazing. It sort of feels that you’re doing any distinctive trick. In addition, The contents are masterpiece. you’ve done a excellent task on this subject!

 • I do love the way you have presented this specific issue and it does indeed offer me some fodder for consideration. Nonetheless, because of just what I have witnessed, I simply wish when the responses pile on that people stay on issue and not start upon a soap box of some other news of the day. All the same, thank you for this fantastic piece and even though I do not really agree with it in totality, I value the viewpoint.

 • Good ¡V I should definitely pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all tabs as well as related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, web site theme . a tones way for your client to communicate. Nice task..

 • it sometimes difficult to select the right kind of mens clothing but there are helpful buying guides on the internet,

 • Hello just wanted to give you a quick heads up. The words in your article seem to be running off the screen in Internet explorer. I’m not sure if this is a format issue or something to do with web browser compatibility but I thought I’d post to let you know. The design and style look great though! Hope you get the problem fixed soon. Kudos

 • Cum

  Please let me know if you’re looking for a article writer for your blog. You have some really great articles and I think I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d love to write some content for your blog in exchange for a link back to mine. Please send me an e-mail if interested. Thanks!

 • Very interesting points you have noted , thanks for putting up. «Pleasure and love are the pinions of great deeds.» by Charles Fox.

 • I am really impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it is rare to see a nice blog like this one these days..

 • Hiya, I’m really glad I have found this info. Today bloggers publish just about gossips and web and this is actually irritating. A good site with exciting content, that is what I need. Thank you for keeping this web site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can’t find it.

 • Woah! I’m really enjoying the template/theme of this website. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s difficult to get that «perfect balance» between usability and visual appeal. I must say you have done a amazing job with this. In addition, the blog loads extremely fast for me on Internet explorer. Superb Blog!

 • Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I’ll make sure to bookmark it and come back to read more of your useful info. Thanks for the post. I’ll definitely return.

 • Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I have truly enjoyed surfing around your blog posts. In any case I will be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 • Good write-up, I¡¦m regular visitor of one¡¦s blog, maintain up the nice operate, and It’s going to be a regular visitor for a lengthy time.

 • excellent post, very informative. I wonder why the other specialists of this sector do not notice this. You must continue your writing. I’m sure, you’ve a huge readers’ base already!

 • Unquestionably consider that that you said. Your favorite reason seemed to be on the net the simplest factor to be mindful of. I say to you, I definitely get irked while folks think about issues that they just don’t know about. You controlled to hit the nail upon the highest and defined out the entire thing without having side-effects , people could take a signal. Will likely be again to get more. Thanks

 • Very interesting info !Perfect just what I was looking for! «I meant what I said, and I said what I meant. An elephant’s faithful, one hundred percent.» by Dr. Seuss.

 • magnificent post, very informative. I’m wondering why the opposite experts of this sector do not realize this. You should proceed your writing. I am sure, you’ve a huge readers’ base already!

 • Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is wonderful, let alone the content!

 • Hey, you used to write excellent, but the last few posts have been kinda boring¡K I miss your great writings. Past few posts are just a little bit out of track! come on!

 • I have realized some important things through your site post. One other subject I would like to mention is that there are lots of games out there designed particularly for preschool age kids. They contain pattern identification, colors, animals, and shapes. These generally focus on familiarization as an alternative to memorization. This will keep children engaged without experiencing like they are studying. Thanks

 • Thank you for every other excellent article. Where else may just anybody get that kind of info in such a perfect manner of writing? I’ve a presentation next week, and I’m on the look for such info.

 • Unquestionably imagine that that you stated. Your favorite reason appeared to be on the web the simplest factor to remember of. I say to you, I certainly get irked while folks think about concerns that they plainly do not recognize about. You managed to hit the nail upon the top and outlined out the entire thing with no need side-effects , other folks can take a signal. Will likely be back to get more. Thank you

 • Thanks for the article. My spouse and i have continually noticed that most people are wanting to lose weight because they wish to appear slim in addition to looking attractive. Even so, they do not usually realize that there are additional benefits to losing weight also. Doctors insist that overweight people are afflicted with a variety of conditions that can be instantly attributed to their particular excess weight. Fortunately that people who sadly are overweight plus suffering from various diseases can reduce the severity of the illnesses by means of losing weight. You possibly can see a progressive but notable improvement with health while even a negligible amount of losing weight is attained.

 • I think this is among the most significant information for me. And i’m glad reading your article. But want to remark on some general things, The web site style is wonderful, the articles is really excellent : D. Good job, cheers

 • I gotta favorite this site it seems very beneficial very beneficial

 • You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something which I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 • Simply wanna say that this is very beneficial , Thanks for taking your time to write this.

 • Thanks a lot for the helpful posting. It is also my opinion that mesothelioma cancer has an extremely long latency period of time, which means that signs of the disease might not exactly emerge until eventually 30 to 50 years after the first exposure to mesothelioma. Pleural mesothelioma, that’s the most common form and affects the area across the lungs, will cause shortness of breath, torso pains, along with a persistent cough, which may produce coughing up our blood.

 • W88

  Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles? I mean, what you say is important and all. However imagine if you added some great pictures or videos to give your posts more, «pop»! Your content is excellent but with pics and videos, this website could undeniably be one of the most beneficial in its field. Very good blog!

 • I like this post, enjoyed this one regards for putting up.

 • Wonderful paintings! This is the type of info that are meant to be shared across the net. Shame on Google for not positioning this post upper! Come on over and visit my web site . Thanks =)

 • I will immediately grab your rss as I can not find your email subscription link or newsletter service. Do you have any? Please let me know in order that I could subscribe. Thanks.

 • What i do not understood is in fact how you’re now not actually a lot more smartly-preferred than you might be right now. You’re so intelligent. You understand thus significantly on the subject of this matter, made me personally believe it from a lot of varied angles. Its like men and women are not involved except it’s one thing to accomplish with Girl gaga! Your own stuffs excellent. All the time deal with it up!

 • Thanks for revealing your ideas. Something is that scholars have a selection between government student loan along with a private student loan where it is easier to choose student loan debt consolidation reduction than through the federal education loan.

 • Thanks for discussing your ideas listed here. The other matter is that if a problem arises with a personal computer motherboard, individuals should not have some risk with repairing that themselves for if it is not done correctly it can lead to permanent damage to all the laptop. Most commonly it is safe just to approach the dealer of a laptop for your repair of that motherboard. They’ve got technicians who definitely have an expertise in dealing with laptop computer motherboard problems and can carry out the right prognosis and accomplish repairs.

 • Does your site have a contact page? I’m having problems locating it but, I’d like to send you an email. I’ve got some suggestions for your blog you might be interested in hearing. Either way, great website and I look forward to seeing it expand over time.

 • Hello, Neat post. There’s an issue together with your website in internet explorer, might test this… IE nonetheless is the marketplace chief and a big part of folks will omit your wonderful writing due to this problem.

 • I dugg some of you post as I thought they were very beneficial very beneficial

 • Really nice pattern and excellent articles , very little else we need : D.

 • I’m still learning from you, as I’m making my way to the top as well. I certainly liked reading everything that is posted on your site.Keep the tips coming. I loved it!

 • I went over this internet site and I think you have a lot of excellent info, saved to my bookmarks (:.

 • fantastic issues altogether, you just received a logo new reader. What would you suggest about your put up that you made some days in the past? Any positive?

 • W88

  Usually I do not read article on blogs, however I would like to say that this write-up very pressured me to take a look at and do it! Your writing style has been surprised me. Thank you, quite nice article.

 • There couple of fascinating points at some point in this posting but I don’t determine if them all center to heart. There may be some validity but I’ll take hold opinion until I investigate it further. Excellent write-up , thanks and that we want much more! Added to FeedBurner also

 • W88

  Very nice pattern and superb articles , practically nothing else we require : D.

 • I dugg some of you post as I thought they were invaluable very beneficial

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>