Langrennstips: Alt du trenger å vite for å komme i gang

Ikke er jeg en langrennsekspert, men jeg har jobbet mange herrens år i sportsbutikk, og jeg har tatt flere kurs i teknikk, så selv om jeg ikke er så god på ski selv, er jeg ganske god i teorien (altså jeg har ganske god snøring på hva du trenger – ikke trenger). Dette er også årsaken til at jeg ønsker å gjøre det enklere for meg selv når jeg faktisk er ute å går på ski, dermed har jeg satt meg godt inn i hva som kan være lurt å investere i av utstyr. Her kommer mine anbefalinger til deg som er ganske newbie på ski og ønsker å komme skikkelig i gang med langrennstreningen:

Skipakke (Ski, Binding og Støvel)

Ski
Dess mer penger du legger på ski, dess bedre ski får du. Ja, det er faktisk en ganske rett graf på dette regnestykket. Det du betaler for er gjerne kvaliteten på skien, spesielt for sålen. Kvaliteten på sålen er gjerne delt opp i 1500-2000-3000-4000-5000 osv. Mine ski har kvalitet 4000 hvilket er ganske bra. Dette betyr ikke at du skal ha de dyreste skiene. De dyreste skiene klarer du sannsynligvis ikke å gå på om du er relativt nybegynner. Jeg anbefaler derimot at du velger en av de beste tur/treningsmodellene. Dette betyr at du får en ski med samme kvalitet som racingskiene, men skien vil være litt bredere, lavere og ha litt innsving. Racing-ski (klassisk), har båtform; det betyr at de er vanskeligere å svinge med. De er også smalere, og mye høyere rett under foten. I tillegg vil skien være mye stivere. Dette er vel og bra for de som har gått mye på ski, og som har både teknikk, styrke og balanse til å takle disse skiene, men for sånne som meg, så vil nok en slik ski bare by opp til frustrasjon.

Lengde og stivhet
Det er viktig at du får et par ski som du klarer å trykke ned. På noen ski vil det stå vekt, men det er alltid smart å måle. Stivheten er basert på hvor god teknikk du har og din vekt. Kjøper du ski på et profesjonelt sted har de målerutstyr så de finner en ski som er perfekt til deg.

Når det kommer til lengde så er det sikkert mange som husker at skien skal gå til håndleddet. Vel, den trenger faktisk ikke det lenger. Siden alle ski har forskjellig stivhet (ja selv de i samme lengde), så kan man godt velge en litt kortere ski. Jeg er 165 cm høy og har ski på 182. Jeg hadde tidligere 188, og har aldri angret på at jeg reduserte på lengden. Fordelen med en kortere ski er at den er lettere å kontrollere og gjør det enklere å skøyte, om du liker å variere med det. En lengere ski er ofte raskere i sporet.

Smøresonen er ofte tegnet opp når du kjøpte skiene med to streker.Du kan finne smøresonen ved å legge skiene på et helt flatt underlag og legge et papir under. Deretter står du på skiene med helt lik vekt på begge mens en anen drar papiret fremover og bakover. Smøresonen starter der papiret ikke kommer lenger frem, og slutter der papiret ikkekommer lenger bak. En annen standard regel er at smøresonen starter ca en fot forran bindingen og ca der bindingen slutter (men det kan være litt langt).

Det er litt forskjell i stivhet blandt merkene, og av erfaring er Atomic de stiveste, deretter Fischer, og Madhus med de mykeste. Dette gjelder tur/treningsski som beskrevet over (ikke racing).

Sko
Det viktigste med sko er selvsagt at de passer, men det er flere andre variabler du skal tenke på. Billige sko har som regel dårligere kvalitet, mykere såle og er kaldere. Jeg anbefaler å kjøpe toppmodellen for tur-treningsbruk, evt en kombisko (altså unngå racing modellene, de kan være veldig stive og er kaldere). Selv bruker jeg en kombisko fra Alpina. Madshus, Fisher og Salomon har også mange flotte sko. Om du sammenligner f. eks madshus sin beste tursko med en racingmodell, bør du se at turskoene har samme type såle. Dette betyr at du får en MYE bedre stabilitet når du går på ski (tro meg, jeg har prøvd).

Langrennssko er syntetiske, så de tilpasser seg ikke noe særlig. Derfor er det viktig at du velger en sko som passer. Så, skal du velge en kombisko eller ikke? En kombisko gir mer støtte rundt ankelen, og gjør det enklere å skøyte. Men en kombisko er derimot ofte en kilde til gnagsår, jeg går derfor vanligvis med helbøylen åpen, også fester jeg den i lange nedoverbakker og når jeg ønsker å skøyte.

Her er et par flotte sko:


Fischer XC Control Langrennstøvel 1112 (kr 1079,- på xxl)


Salomon Active 8 CL Langrennstøvel 1112 (kr 1199,- på xxl)


Alpina SCL 11/12 (kr 1199 på Torshov Sport)


Alpina S Combi 11/12 (kr 1359 på Torshov Sport) (de jeg har)

Binding
Det kan virke veldig behagelig med automatiske bindinger (hvor du bare presser skoene i og dytter på en knapp med staven så er de av). Men automatiske bindinger har mye mer trøbbel med is og snø enn manuelle. Derfor er det veldig praktisk å velge en manuell binding. Det er utrolig kjipt å ikke få på seg skien etter kakaoen på varmestua når det er en halv mil til bilen.

Bindinger er forøvrig delt opp i to systemer: Rottefella NNN og Salomon SNS. Begge merkene har tre kategorier med bindinger: automatiske (de billigste), klassiske og skate. Jeg anbefaler klassiske om du skal ha kun ét par ski. Hvilket system du velger avhenger av hvilken sko som passer deg best. Det har variert en god del hvilke merker som bruker hvilke system, men per dags dato så tror jeg at det er flest (i Norge) som bruker Rottefella sitt system. Det kjenner du igjen ved å titte under skoen. Sko med NNN system har to streker under, mens SNS har én bred strek under.

Anbefalte skipakker
De fleste sporstbutikker selger pakker, og det er selvsagt helt klart også det mest lønnsomme for oss forbrukere. XXL har ofte gode priser, men når det kommer til pakker, kan du få vel gode priser på Torshov Sport. God hjelp i butikken kan være verdt de ekstra kronene man eventuet må ut med. 

Her er noen flotte skipakker:


Fischer Langrennspakke Superlight/Motion, SCL, Exersice (2799,- på XXL)


Madshus Langrennspakke Birkebeiner, SCL, Exercise (2599,- på XXL)

Staver
Jeg har gått med mye rart, og man skal faktisk ikke undervurdere stavene. Det er en utrolig forskjell på aluminium og carbon, og det er også utrolig deilig å ha en skikkelig stropp. Aluminiumstaver er billigere, men om det er litt hardt i løypa så kan de dirre veldig når du tar i, som gjør at man blir mye fortere sliten i armene. Man skal også kunne slippe stavene for hvert tak man tar (se videoen under teknikk), og da er de gode stroppene gull verdt. Men om man er 165 eller lavere kan man spare litt penger. Da kan man nemlig kjøpe swix sine juniorstaver til nesten halv pris :) Det er nesten samme stav som til voksen, men de kommer ikke i lenger enn 135. Jeg er 165 og skal ha 135 lange staver. Liste for hvilken lengde du skal ha har de som regel i butikken.


Swix Triac Jr, Advanced Carbon Composite 11/12 (599,- på Torshov Sport)

Bekledning
Klær er viktig. Om man kler seg feil blir det faktisk ikke spesielt morsomt å gå. Kle deg som om du skal på løpetur, men litt varmere, isteden for å dra på anorakk og gamasjer. Vindtette materialer, strech, fleece og ull er nøkkelord. Det tok seg litt tid før jeg fikk et helt langrenns-sett i boks, men det er faktisk utrolig behagelige klær, og motiverer meg enda mer for å komme meg ut på tur. Dette går jeg vanligvis med:

Bjørn Dæhlie Ambition Jakke og Bjørn Dæhlie Winner bukse (best i verden!!)

Også bruker jeg gjerne en tynn fleece fra North Face og ull fra Devold. På hodet har jeg en tynn Odlo lue, en liten buff i halsen og et par tynne hansker som er vindtette. For å finne ut om hanskene dine er vindtette kan du rett og slett prøve å blåse igjennom dem :)

Om du ikke har råd til innkjøp av nye klær, så bruk en vindjakke (gjerne til løping), og en vindbukse. Unngå gore-tex og for tykke klær. Fordelen med et skikkelig langrenns-sett er at buksa har vindstopper forran og strech bak, og samme med jakka. Den har vindstopper der det trengs, og stretch under armer og på ryggen.

Smøring
Om du ikke ønsker å gå til innkjøp av smørejern, benk osv, er det enkleste og dermed billigste (på kort sikt) å levere skiene til en skikkelig prepp hos en proff sportsbutikk (f. eks Torshov Sport). Om du ikke går super ofte, vil du da ha god glid gjennom nesten hele sesongen. Alle proffer vil jo anbefale å legge ny glider for hver tur, men det er faktisk ikke så veldig viktig.  Så da trenger du kun å tenke på festevoksen (hopp ned til «festevoks»).

Om du likevel ønsker å gjøre alt selv, kan jeg anbefale denne fremgangsmåten.

Du trenger

 • Preppestativ
 • Skirens
 • Smørejern
 • Swix papir (også kaldt fiberlene, til prepping, ikke vanlig papir)
 • Swix gul CH 10
 • Sandpapir
 • Kloss
 • Grunnvoks
 • Glider tilpasset utetemperaturen
 • Festevoks tilpasset utetemperaturen
 • Sikle
 • Randsikle
 • Børste

Et godt stativ er viktig. Man kan klare seg med noe hjemmebygd, men uten noe som helst blir det vanskelig. Denne smøreprofilen fra Swix er veldig flott:

Du starter med å rense skien for all tidligere smøring. Har du skien full av klister for eksempel, er det lurt å dekke skien med skirens, legg et langt stykke fiberlene over hele skien, og bruk sikla oppe på papiret for å skrape av så mye smøring som mulig. Du kan gjøre samme prosess og bruke randskrapen til å fjerne smøring som ligger i midten.  Deretter tar du skirens på litt papir og pusser bort resten.

Rubbing
For å få bedre feste er det smart å rubbe skien. Dette gjør du ved å feste sandpapir rundt en kloss og dra den i smøresonen på skien.

Om du er en erfaren rubber kan du rubbe i kryss, altså først skrått den ene veien, og så skrått den andre. Om ikke anbefaler jeg at du rubber langs med skien, så du ikke runder av kantene på skien. Rubb også litt lite enn litt mye. Er du usikker, så kan du godt hoppe over dette punktet, da det også går fint uten å rubbe.

Metting
Metting av skiene trenger du ikke gjøre hver gang, men det er lurt å gjøre innimellom, spesielt om du ser at sålen begynner å bli tørr. Dette er veldig enkelt. Smelt en strimel gul voks før og etter festesonen. Husk at voksen sklir veldig utover, så ikke ta for mye, og ikke for nære festesonen. Bruk etterpå jernet til å spre smøringen ved å la det gli sakte frem og tilbake over voksen. Nå det er sånn passe jevnt, setter du skien til side, og tar for deg neste ski. Skiene må tørke i minst ti minutter før du kan sikle. Pass på at du får av så mye smøring som mulig, og bruk gjerne en børste etterpå. Jeg anbefaler å mette sålen to ganger. Sikle mellom hver gang.


Foto: dagbladet.no


Bruk en sikle og en randsikle (rød) for å fjerne overflødig voks


Avslutt med børste Foto: dagbladet.no

Glider
Samme prosess som over, bare med en glider tilpasset været. Bruk gjerne Swix LC da denne inneholder fluor og sitter bedre på skien. Lilla er en fin farge, og passer tilde fleste temperaturer. Jeg går gjerne med lila hele året, og har ikke tatt skade av det :)

Grunnvoks
Ta grunnvoksen og dra en over festesonen. Om du kan feste fiberlene på smørejernet, så gjør det, ellers kan du prøve å holde det under strykejernet når du stryker. Det er viktig at man ikke blander glider og festevoks på jernet. Man kan også ha to smørejern, ett til glider, og et til grunnvoks. Grunnvoksen skal smeltes inn, men du vil sannsynligvis ikke få den fordelt gjenvt utover som med glideren, og det er akkurat slik det skal være, da den er mye hardere.

Festevoks
Til slutt tar du et par lag med den voksen/klisteret som passer til dagens føre. Klin på, og dra det utover med klossen/korken for hånd – repeat.

Hvilken festevoks skal jeg bruke?
Det er ikke så enkelt å velge festevoks, spesielt om du spør ekspertene, men nå er det meg du spør, og da gjør jeg det enkelt for deg: les på boksen! Skiforeningen opplyser også daglig hvilken voks man bør bruke her. Jeg bruker som regel tre smøringer: blå, lilla og klister. Rød kan være fint å ha og, men jeg har ikke brukt rød på mange år. Fargene på boksen indikerer hvilken temperatur de er til, og det er ganske logisk å huske: grønn er kaldest, så blå, lilla og til slut rød som er til varmt føre.  Klister er til slaps, påskeføre og is. Man kan også bruke smøringer på hverandre, men pass på at smøringen som ligger nederst er til kaldere føre enn den du legger på. Kaldere smøring er nemlig hardere, og sitter dermed bedre på skien, så det er bedre å legge lilla på blå enn omvendt. Om du vil ha mer info om smøring, så google it, men om du vil ha det enkelt, så holder det her. Jeg har ihvertfall klart meg fint så langt.

Når du skal legge ny smøring, evt når du har brukt klister, tar du litt papir med skirens og renser midtpartiet på skia, du trenger ikke glide hver gang :) Så smelter du inn ny festevoks og legger ny smøring oppå.

Her er noen praktiske sett:

 

Smørefritt
Det ordet vil jeg ikke høre om det ikke dreier seg om null-grader ski. Og null-grader ski unner man seg ikke før man går ganske aktivt  (det er altså et par ski man kun bruker ved null grader). Smørefritt er for 3-åringer, folk fra land uten snø og foreldre til 3-åringer som liker sofaen best, og som ønsker å ta med 3-åringen på tur. Smørefri ski bremser og uler i nedoverbakkene og du kommer til å være møkk lei etter to turer. Å smøre er faktisk ikke SÅ vanskelig, så gjør heller det. Jeg fikk så mye klager på smørefri ski når jeg jobbet i sportsbutikk, så om du ønsker å gå fortere på ski, stay away.

Teknikk
Jeg orker ikke skrive mer, men denne filmen var veldig godt beskrivende :)

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=3vtsf4jwALQ’]

Nei, nå tror jeg at jeg må ta meg en tur på ski gitt!

Hvor skal du gå?
Her kan du se kart over alle løypene skiforeningen prepper. På kartet kan du også se hvilke løyper som er preppet når :)

Var det gode tips? God tur!!


62 comments to Langrennstips: Alt du trenger å vite for å komme i gang

 • Øyvind Å

  Veldig bra Ingrid! =) Mye nyttig informasjon, selvom jeg ville vært litt forsiktig med rubbing som nybegynner.

 • Virkelig et flott innlegg! Mye av dette visste jeg fra før av, men slett ikke alt. Kreditt til deg! Gode kunnskaper om utstyr og teknikk gir en god langrennstur (forhåpentligvis flere). Godt å kunne friske opp gamle smørekunnskaper. Jeg har dessverre altfor lett fått hjelp av foreldre til det.

  Selv har jeg Fischer i både ski og sko, og barnestaver på 120 cm (er 153 cm selv). Skiklærne har jeg vokst ut av, men trives veldig godt i mine Bergans Dermizax-uteklær og ull under.

  • Ingrid

   Takktakk :) ja er allerede blitt fler turer i år enn i fjor, så det lover jo godt :) snart investerer vi i snikkelig smørebenk og, da blir det litt oftere full prepp og, er utrolig hvor mye det har å si!!

 • Marthe

  Takk for gode tips :)

 • Dette er jo sikkert gullinfo for de som liker sånt, men jeg skal innrømme at det jeg sitter igjen med etter å ha lest alt, er: Takk for at jeg har smørefrie ski, haha. Skal jeg gjøre all denne prepinga kommer jeg meg jo aldri ut :) Og det er egentlig ikke så supernøye for meg om det går litt saktere i nedoverbakken, altså. Jeg går ikke race. Hilsen far til 3-åring, som nevnt i teksten din ;)

  • Ingrid

   Haha, smøringa forran og bak den smørefrie sonen blir jo den samme da, burde jo preppes det og ;) Og man må jo ikke rubbe skia, så da sitter du igjen med å korke på litt smøring :) Men er det ikke så nøye, så er det ikke så nøye!

 • Alex

  Dette var fantastisk konkret informasjon. Dette ble min guideline for kjøp av ski:) i dag er det ut, første gang på mange år. Finnes horder med info der ute, med dette strippa det ned til det som har betydning for alle. Jeg skjønte dette:)

  • Ingrid

   Så herlig at jeg kunne hjelpe :) Det er ikke så enklet å orientere seg nei, og det var vel nettopp derfor jeg skrev denne guiden :)

 • alex

  flott og utfyllende informasjon. kjøpte meg en ferdig pakke til 1500 jeg nå da,har ikke stått langrenn på 10år.står mest slalom.dem pakke blir kanskje litt stusselig etter hva jeg skjønner :) takk for info hvertfall

 • This article is on 18 spot in google’s search results, if you want more visitors, you should build more backlinks to
  your articles, there is one trick to get free, hidden backlinks
  from authority forums, search on youtube; how to get hidden backlinks from forums

 • Vegard

  Tusen takk for fint innlegg! Godt sagt at racing ikke er det beste for nybegynneren. Til de av dere som blir skremt av store preppestativ, så jeg faktisk i vinter at det er kommet opp et nytt produkt som gjør preppen mye enklere http://www.happynorwegian.no.

 • Howdy! I know this is kinda off topic but I’d figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog article or vice-versa? My website goes over a lot of the same topics as yours and I think we could greatly benefit from each other. If you’re interested feel free to send me an e-mail. I look forward to hearing from you! Awesome blog by the way!

 • Howdy I am so thrilled I found your web site, I really found you by mistake, while I was researching on Yahoo for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say thanks for a incredible post and a all round thrilling blog (I also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the minute but I have bookmarked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the great work.

 • Thanks for the tips on credit repair on all of this site. Things i would advice people should be to give up the mentality that they can buy right now and pay out later. As being a society all of us tend to try this for many factors. This includes trips, furniture, along with items we’d like. However, you should separate your own wants from the needs. As long as you’re working to boost your credit score you really have to make some sacrifices. For example you’ll be able to shop online to save money or you can click on second hand merchants instead of expensive department stores with regard to clothing.

 • Thanks for making me to obtain new thoughts about pc’s. I also have the belief that one of the best ways to help keep your laptop computer in best condition is by using a hard plastic-type material case, or shell, that matches over the top of your computer. A lot of these protective gear will be model unique since they are manufactured to fit perfectly over the natural housing. You can buy all of them directly from the owner, or via third party places if they are for your notebook, however not every laptop can have a covering on the market. Again, thanks for your guidelines.

 • Hello there! I know this is kinda off topic however , I’d figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog article or vice-versa? My website goes over a lot of the same subjects as yours and I feel we could greatly benefit from each other. If you might be interested feel free to send me an email. I look forward to hearing from you! Superb blog by the way!

 • I simply want to mention I am newbie to weblog and honestly savored this web site. Most likely I’m planning to bookmark your blog . You really have outstanding article content. Many thanks for sharing your blog.

 • I’ll immediately grab your rss as I can not in finding your e-mail subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you have any? Please let me recognise so that I may just subscribe. Thanks.

 • Thank you for sharing excellent informations. Your web-site is so cool. I am impressed by the details that you’ve on this web site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found just the info I already searched all over the place and simply couldn’t come across. What an ideal site.

 • Hello, Neat post. There’s an issue along with your site in web explorer, might test this… IE nonetheless is the market chief and a large element of other people will leave out your fantastic writing because of this problem.

 • Awesome blog! Do you have any suggestions for aspiring writers? I’m planning to start my own site soon but I’m a little lost on everything. Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m completely overwhelmed .. Any suggestions? Appreciate it!

 • One other issue is when you are in a scenario where you will not have a cosigner then you may really need to try to make use of all of your educational funding options. You could find many grants or loans and other scholarships that will ensure that you get money that can help with classes expenses. Thank you for the post.

 • Thanks for your posting. I also believe that laptop computers have become more and more popular currently, and now are usually the only kind of computer utilized in a household. Simply because at the same time that they are becoming more and more reasonably priced, their computing power keeps growing to the point where these are as powerful as desktop computers from just a few in years past.

 • whoah this blog is magnificent i really like studying your articles. Stay up the good paintings! You understand, a lot of people are hunting around for this information, you could aid them greatly.

 • One important issue is that when you are searching for a student loan you may find that you will want a cosigner. There are many situations where this is correct because you might discover that you do not have a past credit score so the mortgage lender will require you have someone cosign the credit for you. Interesting post.

 • Hello there, just changed into aware of your blog thru Google, and located that it is really informative. I’m gonna be careful for brussels. I’ll be grateful for those who continue this in future. A lot of other folks will be benefited out of your writing. Cheers!

 • hello!,I like your writing very much! share we communicate more about your post on AOL? I need a specialist on this area to solve my problem. May be that’s you! Looking forward to see you.

 • Can I just say what a aid to search out someone who actually is aware of what theyre speaking about on the internet. You positively know the way to deliver a problem to gentle and make it important. More individuals need to learn this and perceive this side of the story. I cant consider youre not more widespread because you definitely have the gift.

 • I conceive this website has got some rattling fantastic information for everyone :D. «The ground that a good man treads is hallowed.» by Johann von Goethe.

 • Wonderful blog! I found it while browsing on Yahoo News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Many thanks

 • Youre so cool! I dont suppose Ive learn something like this before. So good to seek out someone with some original ideas on this subject. realy thanks for beginning this up. this web site is one thing that’s wanted on the internet, someone with a little originality. useful job for bringing one thing new to the internet!

 • I truly appreciate this post. I have been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thx again

 • I have been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. Personally, if all website owners and bloggers made good content as you did, the internet will be a lot more useful than ever before.

 • We are a gaggle of volunteers and starting a brand new scheme in our community. Your web site provided us with helpful information to paintings on. You have done a formidable job and our entire group can be thankful to you.

 • Spot on with this write-up, I truly suppose this web site needs way more consideration. I’ll in all probability be again to learn far more, thanks for that info.

 • Hi, Neat post. There’s a problem with your web site in internet explorer, might check this¡K IE still is the marketplace leader and a good part of other people will leave out your wonderful writing because of this problem.

 • Definitely, what a magnificent site and revealing posts, I will bookmark your blog.Have an awsome day!

 • Greetings! I know this is kinda off topic however , I’d figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog post or vice-versa? My blog covers a lot of the same subjects as yours and I feel we could greatly benefit from each other. If you are interested feel free to send me an email. I look forward to hearing from you! Great blog by the way!

 • I think other web-site proprietors should take this site as an model, very clean and fantastic user friendly style and design, as well as the content. You are an expert in this topic!

 • Thanks for your strategies. One thing I’ve noticed is the fact banks as well as financial institutions know the spending practices of consumers as well as understand that a lot of people max out and about their own credit cards around the getaways. They properly take advantage of this kind of fact and start flooding your own inbox as well as snail-mail box along with hundreds of Zero APR credit card offers shortly after the holiday season closes. Knowing that if you’re like 98% of American general public, you’ll get at the one opportunity to consolidate consumer credit card debt and transfer balances for 0 annual percentage rates credit cards.

 • I wanted to post a note in order to say thanks to you for those pleasant tips and hints you are posting on this website. My extended internet lookup has at the end been rewarded with beneficial suggestions to write about with my company. I ‘d claim that most of us site visitors are unequivocally fortunate to be in a great place with very many awesome individuals with beneficial pointers. I feel rather blessed to have used your entire webpage and look forward to tons of more thrilling minutes reading here. Thanks a lot again for all the details.

 • F*ckin’ remarkable things here. I am very glad to see your post. Thanks a lot and i am looking forward to contact you. Will you please drop me a mail?

 • Very interesting info !Perfect just what I was looking for! «Better and ugly face than an ugly mind.» by James.

 • I was looking through some of your articles on this website and I think this website is real informative ! Continue putting up.

 • Hello. fantastic job. I did not expect this. This is a impressive story. Thanks!

 • Heya this is kind of of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding skills so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

 • Somebody necessarily lend a hand to make severely posts I might state. This is the first time I frequented your website page and thus far? I amazed with the research you made to create this actual post incredible. Magnificent job!

 • W88

  Thankyou for helping out, good information.

 • I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great. I don’t know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you aren’t already ;) Cheers!

 • Excellent blog! Do you have any hints for aspiring writers? I’m planning to start my own blog soon but I’m a little lost on everything. Would you advise starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m completely overwhelmed .. Any suggestions? Thank you!

 • Utterly pent written content, appreciate it for information. «You can do very little with faith, but you can do nothing without it.» by Samuel Butler.

 • Howdy! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers and starting a new project in a community in the same niche. Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a outstanding job!

 • You can definitely see your expertise within the work you write. The world hopes for even more passionate writers such as you who aren’t afraid to mention how they believe. At all times follow your heart. «We may pass violets looking for roses. We may pass contentment looking for victory.» by Bern Williams.

 • Hello.This post was extremely remarkable, especially because I was browsing for thoughts on this topic last Tuesday.

 • Hello there, I found your website via Google while searching for a related topic, your website came up, it looks good. I have bookmarked it in my google bookmarks.

 • Howdy! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where I could find a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having problems finding one? Thanks a lot!

 • It’s laborious to find knowledgeable individuals on this subject, but you sound like you realize what you’re talking about! Thanks

 • Thanks for your beneficial post. Over time, I have come to be able to understand that the actual symptoms of mesothelioma are caused by the build up of fluid between lining of the lung and the chest cavity. The condition may start inside the chest location and propagate to other areas of the body. Other symptoms of pleural mesothelioma include losing weight, severe respiration trouble, fever, difficulty taking in food, and puffiness of the neck and face areas. It ought to be noted that some people with the disease don’t experience almost any serious signs or symptoms at all.

 • Generally I don’t learn post on blogs, however I wish to say that this write-up very pressured me to try and do it! Your writing taste has been surprised me. Thank you, quite great article.

 • It’s really a nice and helpful piece of info. I’m glad that you shared this useful information with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

 • W88

  I am constantly invstigating online for posts that can benefit me. Thanks!

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>