Vi tar møtet på baker’n

Det er sikkert flere enn meg som har opplevd dette. Du blir invitert på et møte hos den lokale baker’n eller på pizzahuset av en jobbrelasjon du ikke kjenner spesielt godt, eller kanskje ikke i det hele tatt. Du spiser ikke brød. Hva gjør man da? Det enkleste hadde kanskje vært å kunne skylde på intoleranse eller allergi, men i og med at de fleste bakerier og pizzeriaer nå tilbyr speltprodukter, kan du da like gjerne ende opp med å spise spelt, som du har minst lite så lyst på. Dessuten burde jo det strengt tatt være unødvendig. Å skylle på allergi?

Nei, det er en litt ubehagelig situasjon. For det første så er man kanskje bedt på en hyggelig måte, altså relasjonen spanderer, og inviterer deg for å gjøre anledningen litt mer spesiell. Er det da frekt å si at man ikke spiser brød, evt be om å gå et annet sted? Blir det syting eller klaging på bagateller? Det føles ihvertfall litt slik, i hvertfall om det er et litt viktig møte. Det burde jo faktisk ikke være så vanskelig, man burde ikke måtte føle seg tvunget til å spise mat man ikke ønsker å spise, men våre norske normer og rutiner har gjort at dette med brød blir vanskelig for de som ikke vil ha det. Jeg må understreke, jeg klandrer absolutt ikke de som inviterer på møter, eller serverer overtids- eller møtemat, jeg klandrer den norske kulturen. Vi Nordmenn har vokst opp med brødskiva, og med innprentingen av at brød er sunt, og da er det klart at den er vanskelig å gi slipp på, selv om det langt i fra er noen fattigdom som gjør at vi må fylle opp magen med hvetemel og gjær istede for andre sunne matvarer. Bivirkningen av dette blir jo at fryktelig mange forventer at alle spiser brød her til lands (de som har vært på noen konferanser i sitt liv eller blitt servert overtidsmat har nok opplevd at brødmat blir servert i 90% av tilfellene), og dermed er det ingen, eller få, som spør! Om du hadde blitt invitert med på den lokale sushien hadde du garantert blitt spurt om du spiser sushi først, da dette ikke er like åpenbart. Det gjør det også veldig mye enklere og mindre «dramatisk» å si ifra om at en ikke spiser sushi, så har det ikke noe å si om det er fordi du ikke tåler det eller fordi du ikke liker det, eller vil ha det.

møtemat brødmat

Det er sikkert mange brødspisere der ute som tenker at – jo men nå finnes det jo lavkarbo-brød!
Joda, men det gjør ikke nødvendigvis det over alt, og det er langt i fra sikkert at de har noe ferdigsmurt lavkarbobrød. Ikke finnes det lavkarbo-pizza heller.

Det er sikkert også noen som sier – jo, men brød en gang i blant er vel ikke så farlig!
Altså, man dauer ikke. Men for mange er det ikke bare en gang. Mange er på mye eksterne møter, og da kan det bli flere ganger i uken. Og selv om bare er en sjelden gang i blant skal man ikke måtte tvinge i seg mat som man vet gjør kroppen uvel og som man overhodet ikke har lyst på?

Nei, vi trenger en matrevolusjon! Vi må gjøre som svenskene og få inn litt sunn, god og varm mat! Mange bedrifter er allerede langt forran, men det er fryktelig mange som henger igjen, og det er nok først og fremst på grunn av denne typiske norske holdningen til brød. De som vil spise brød skal selvsagt få spise så mye de vil, men det må finnes alternativer, og man må lære seg å spørre. Det er ikke alle som syns det er så spennende å spise pålegg til lunsj ;)

Hva syns du om dette? Havner du ofte i ubehagelige situasjoner fordi du blir servert mat du ikke vil/kan spise?

 

 


7 comments to Vi tar møtet på baker’n

 • Madde

  Du traff spiker´n på hodet, for dette er et problem for ganske mange mennesker. Jeg sliter med samme greia og jeg har ikke allergi å skylde på, jeg har andre ting. Heldigvis er jeg ikke ofte på møter, men når jeg er så serveres det brødmat. Når vi går på restauranter bruker jeg be om ekstra grønnsaker og ikke potet. Ekstra grønnsaker betyr for kokken at han f.ex. legger i en (1) hel, men oppkuttet!! rødløk inn i blant kjøttet, eller to gulrotbiter ekstra. Grønnsaker er ikke det man får mest av på tallerkenen, for det skal jo være POTET!! Desserten er full av sukker som jeg heller ikke tåler særlig godt. Hva gjør man.. jeg kunne sikkert sagt nei til å delta på middagen, men hvorfor skal jeg det? Kan ikke restauranter ta grep og gjøre noe med maten? Under middagen skjer jo halvparten av møtet så da går jeg glipp av masse om jeg ikke er der.

  Jeg er for mat-revolusjon, jeg!

  Vil bare legge til at jeg har vært innlagt på sykehus og ble nektet å få lagt inn ekstra pålegg og ikke brød i de to «brødmåltidene». Jeg hadde ikke glutenallergi så da så! :o( Fikk ikke yoghurt en gang i tillegg. Jeg måtte dra hjem og hente egne brødskiver og ekstra nøtter/sjokolade for å få stillet sulten. Pålegget på sykehusbrettet var ikke nok og det ble kun servert mat 3 gang for dag. Er det rart en blir frustrert og lei? :o/

  Nei, vi er e møl-land når det kommer til mathensyn og matalternativer. ;o)

  • Ingrid

   Nei huff og fy, det burde ikke være sånn på norske sykehos, jeg kan bare tenke meg hva de blir servert på eldresenter (vi har jo fått sett litt bilder her og der). Fult av sukker er det meste og. Får håpe en ikke havner på sjukehus i nær fremtid, for da kommer jeg til å bli svært frustrert!!

 • Madde

  Du skal se du treffer mange med posten din, så kanskje du klarer å sende en piff i riktig retning til noen som bestemmer i bedrifter også. :o)

 • Ine

  Opplever lignende som vegetarianer…
  Rett etter at jeg hadde lagt om kostholdet, ble hele familien invitert til farmor på middag. Hun hadde ikke fått med seg denne nokså drastiske endringen, så det endte opp med at jeg spiste kokte gullerøtter, mens hun sukket og ristet oppgitt på hodet av den «opprørske tenåringen som skal leve på gress».

 • Birgitte

  Dette kjenner jeg meg igjen i! Og hver gang vi jobber overtid el det er ekstra greier på gang på jobb, så er det pizza, pizza, pizza… Det er liksom så lettvint og greit og det liker jo alle. NOT!

 • Anett

  Hjelper lite å skylde på allergi! Har man glutenintoleranse eller cøliaki kan man ikke spise spelt heller, like mye gluten i det som annet mel. Men har ikke de fleste «bakere» salat-alternativer/smoothie tro? Ellers kan man jo bestille kun pålegg (de smører alt selv hos bakern, så har de påsmurt så kan de servere deg pålegget på en tallerken uten brødet)
  Du blir iallefall ikke syk av å ta pålegget av et rundstykke eller en baguett, vi med glutenallergi kan ike engang gjøre det – det er trist. Du får gjøre som meg, spise på forhånd og takk nei til mat under møtet – kos deg med kaffe. :-)

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>