Kle deg riktig i kulda! – Tips til hvordan få det meste ut av kalde dager i skibakken

Nå er det skikkelig pisskaldt ute, og det er sikkert mange som er usikre på hva man skal ha på seg i alpintbakken! Dette er nok også grunnen til at mange skisystemer er relativt tomme når gradestokken ligger på 15 kalde eller enda lavere! Jeg fikk også en forespørsel om å lage en liten guide for en stund siden, så her kommer’n :)

Det jeg hadde på meg i Hemsedal forrige helgen er et godt utgangspunkt (da var det 24 kalde ved hytta, og ca 15 kalde i bakken), så vi kan starte der:

hemsedal

Fra bånn og opp!

Føtter:
Føttene er nok den største utfordringen for de fleste når gradetokken kryper under 10 kalde. Alpintstøvler har begrenset med plass, men det er et par ting man kan tenke på for å holde varmen:

 • Hold støvlene varme før bruk! Pass på  ta inn støvlene dine om natta så de er gode og varme før du tar de på deg. Skal du kjøre langt på morgenen til skianlegget, så anbefaler jeg å legge støvlene foran i bilen, og ikke i bagasjerommet.
 • Velg ullsokker! Ull holder deg tørr, og varmer mer enn noe annet teknisk materiale. Pass også på at du ikke velger for tjukke sokker! Om skoen blir trang, får du dårligere blodsirkulasjon, og dermed blir du kaldere på beina. Velg heller en tynnere ullsokk og ha plass til litt luft rundt tærne. Det finnes mange gode sokker med høyt ull-innhold å velge imellom. Husk derimot at ull-prosenten ikke indikerer hvor god kvalitet sokken du kjøper har. Noen sokker har en høy ullprosent, men så er det kun deler av sokken (som for eksempel sålen) som inneholder ull. Slik er det ofte med veldig rimelige sokker, så les den lille skriften bak på pakken! For at et par sokker skal ha lang varighet burde de faktisk ikke ha noe mer enn 60% ull. Kvalitetssokker med en ullprosent på mellom 30 og 60% holder. 2469, Lorpen og Smartwool har fine skisokker.


2469 Trysil alpintsokk, Lorpen Ski Lite, og Smartwool Skiing

 • Bruk sålevarmere! Om du har råd og plass i skoen er dette en fantastisk investering. Jeg investerte i batterier og ledninger med en varmeplate som jeg festet på sålene jeg hadde (er billigere enn å kjøpe ferdige såler), men det ble rett og slett for trangt i mine racingstøvler. På toppen av heisen i St. Anton måtte jeg av med begge støvlene og rive av ledninger og batterier da jeg hadde mistet følelsen opp til under knærne i løpet av en heistur. Det var snakk om ca 1-2 mm med plass som manglet! I de nye derimot er blir det kanskje plass til et par sålevarmere :) Anbefales på det varmeste (høhø)! Et annet tips er å bruke engangs-fotvarmere som du får kjøpt i de fleste sportsforretninger. Disse tar dog litt plass, så det er ikke alle som har plass til dem. Om du derimot har plass er de faktisk utrolig effektive. Du åpner plasten, rister på posen og lar den ligge i et par minutter, før du plasserer den under eller over tærne i støvelen. De koster som regel rundt 30 kr for en pakke, og de holder hele dagen.


Termic fotvarmere, og engangspakker fra The Heat Company

 • Varm støvlene i lunsjen! Det viktigste du gjør i lunsjen på en kald dag, er å ta av deg støvlene. De fleste varmestuer har varme i gulvet så det ikke skal bli så vått, få av deg støvlene og plasser de kalde tottelottene på gulvet mens du spiser. Du kan også ta ut innerstøvelen og plassere på det samme varme gulvet. Om du ikke har plass til engangs-fotvarmere, kan lunsjen være en flott anledning til å bruke disse. Åpne pakken, la de ligge litt mens de blir varme, og ha de i støvelen. Støvlene er da gode og varme når du skal ut på ski igjen.
 • Ikke velg racing! Et siste tips gjelder valg av støvler. Trenger du ikke den stiveste racingmodellen, så ikke velg den. Innerstøvelen på racing er mye kaldere enn innerstøvlene til «vanlige» alpintstøvler. Det samme gjelder telemark. (det fines vel ikke racingstøvler til snowboard).

Ben:
Det er absolutt ikke gitt at man skal kle seg likt på bein og overkropp når man står på ski, derfor deler jeg opp i en ben- og en overkropp-del.
For oss jenter er rumpe og lår områder som er vanskelig å holde varme på ski, spesielt på skisteder med stolheis. Her er ihvertfall mine beste tips for å holde seg varm på beina:

 • Ull innerst! Ull er det beste hjelpemiddelet du har, men ulla må være innerst. Du kan ha på deg fem lag ull, men om trusa di er laget av bomull, så kan denne ødelegge mye. Bomull blir fort kaldt og vått, og har ingenting å gjøre inntil huden din når det er kaldt ute. Så få deg et par ullboksere! Ett godt tips angående ullboksere er å kjøpe de lengste du finner. Mange ullboksere (eller ulltruser) er veldig korte, men vi jenter fryser ikke bare på den øverste delen av rumpa, men gjerne ned til midten av låret. Dette tipset gjelder selvsagt også til gutta, da de har edlere deler de må ta vare på i vinterkulda! Men velg ull, fremfor disse superundertøy-bokserne som er vindtette foran. En vindtett boxer gir deg ikke noe varme. Den øker også risikoen for å bli klam. Det er likevel et must å ha på seg en vindtett bukse når det er så kaldt, så da blir denne vindtette bokseren overflødig. Så langt har jeg vært mest fornøyd med boksere fra Aclima. Den holder bra på fasongen, klør ikke, og puster godt. Jeg har også boksere fra Kari Traa (disse syns jeg er noe tette), og Devold (disse syns jeg klør litt).
 • Lag på lag! Når det er skikkelig kaldt ute har jeg på meg to lag ull og en fleecebukse inni skallbuksa mi. Jeg bruker en skibukse fra Norrøna (Lofoten gore-tex pro) som ikke er foret. Har du derimot en foret skibukse, kan du muligens droppe fleecebuksa. Det som er viktig å tenke på er at det ikke må bli for trangt! Det er for det første svært ubehagelig, og kan også virke mot sin hensikt. Hensikten med lag på lag er nemlig å skape luft imellom plaggene. Denne lufta vil du gradvis varme opp, og blir som en beskyttende liten boble rundt kroppen din :)


Fleecebukse fra Sweet Protection, Skisokker fra Lorpen (Ski Lite heter modellen).

Overkropp:
Når det er skikkelig kald ute kan man godt kjøre på litt på overkroppen. Overkroppen er den kroppsdelen som er viktigst å holde varm. Om du holder på å dø av kulde vil kroppen din automatisk jobbe for å holde denne delen av kroppen varm, så om du fryser her, så kan jeg garantere deg at du også kommer til å fryse på resten av kroppen etter svært kort tid! Fordelen med denne kroppsdelen er også at det er ganske enkelt å kle på seg nok klær uten at det blir for trangt. Du kan kle deg på to måter når det er veldig kaldt ute, hvilken kommer nok mest an på hva du har i skapet:

 • Dun! Om du har en skikkelig god dunjakke, så velger du selvsagt dun. Dun er en fantastisk oppfinnelse da den holder deg utrolig varm, og prinsippet blir det samme som ved «lag på lag», bare tidobblet! En ting å tenke på er at ikke alle (eller faktisk ganske få) dunjakker er vindtette. Den jeg kjøpte i høst er det (Mountain Hardwear Nilas), men ellers er det ganske uvanlig med vindtette dunjakker. Det du kan sjekke, og det du burde sjekke når du kjøper dunjakke for vintern, det er om sømmene på jakka går tvers igjennom. Gode dunjakker har sydd inn bokser, slik at sømmene ikke går rett igjennom. For du kan helt sikkert tenke deg hvor vindtett en jakke med små hull rett igjennom jakkeen er? Nei ikke veldig. Noen dunjakker (inkluder min faktisk), har kun disse boksene på kroppen, men det holder. Om du ikke har en vindtett dunjakke, vil jeg anbefale deg å ha en skalljakke eller vindjakke som forsterkningsplagg. Om du har plass kan du ha denne over, men da er det faktisk viktig at det er plass! Om ikke det er plass, så ha den under. Så hva har jeg under dunjakka?  Under dunisen har jeg faktisk nesten ingen ting. Jeg har en sports-bh i fleece (noe som også er svært viktig for oss jenter, spesielt de med store pupper, velg fleece eller ull!), også har jeg en ulltrøye. Jeg har også ryggplate. Om du ikke bruker ryggplate, ville jeg vurdert et lag ull til. Det er fordi ryggplata i seg skaper utrolig mye varme. Selv om en dunjakke puster mye bedre enn vanlige skijakker og skalljakker, er det ikke noe poeng i å kle på seg alt for mye. Blir du fryktelig svett i dunjakka di, kan dunet kollapse, og denne luftbobleeffekten kan forsvinne. Så blir det kaldt!
 • Lag på lag! Det er ikke alle som har dunjakke, og kanskje ikke alle som har lyst til å kjøre i dunjakke heller, så hva gjør man da? Jo, da fortsetter man med lag på lag, som på underkroppen. To lag ull, en tjukk fleece, og en skalljakke. Her er det viktig at jakken puster, og spesielt om du har en jakke med for. Om du skal være ute en hel dag med en jakke som ikke puster godt nok, kan du ende opp med is i foret på jakken, og jakken blir iskald! Derfor er jeg faktisk større fan av skalljakker i gore-tex. En skalljakke er også mye mer anvennelig, da man kan bruke den samme jakka året rundt, bare ved å variere hva man har under. De puster som regel godt, og om man skulle bli svett eller fuktig er det bare å dra til bilen og skifte fleece. Pass ihvertfall på å tørke jakka di skikkelig når du kommer hjem!

Hender:
Jeg trenger ikke å skrive så mye annet her enn votter. Varme votter! Og vottene MÅ være vindtette. Gore tex og skinn er det beste. En enkel måte å sjekke om vottene er vindtette er å prøve å blåse igjennom votten. En relativt vindtett vott kan man fortsatt blåse litt igjennom, men man skal helst måtte ta i litt. Om du har skallvotter, så anbefaler jeg å ha en ull-liner eller ullvott inni. Johaugs linere i merinoull er fenomenale, og er laget av samme produsent som leverer linere til forsvaret og skilandslaget! På bildet under (og øverst) har jeg de tjukkeste fora vottene jeg eier, det fungerer også bra i bakken (på lange turer kan «ferdigfora» votter være vanskeligere å tørke). Det er viktig å tette sprekken mellom votten og jakka. Har du en god jakke med stramming nederst, kan du ha votter som du får plass til under jakka, helst med en slags form for strikk eller stramming som jeg har på mine scott votter. Alternativet er høye votter som du drar over og strammer oppå jakka, som hestravottene under.


Johaug linere og Hestra skallvotter


Hjelm fra Sweet Protection, Dr. Zipe goggles, votter fra Scott, flecebuff fra Bergans og buff fra DNTung

Hode og hals:
I halsen har jeg alltid en tynn buff som jeg kan dra litt over hodet, og en tjukk fleecebuff som jeg har opp til haka. Da får jeg som regel tettet alle sprekker. Det varmeste du kan ha på hodet ditt er hjelm og goggles! Kjøp en hjelm som sitter som støpt, den skal sitte godt og tett ved ørene. Det dummeste jeg ser er folk som kjører med lue under hjelmen, det er jo bare unødvendig å kjøpe hjelmen så stor! Man skal max ha plass til en tynn buff. Om du absolutt kjører uten hjelm, så velg en lue som er vindtett. Low Alpine har noen veldig fine, og denne fra Mountain Hardware er jeg superfornøyd med! Goggles hjelper deg også med å holde varmen, så lenge du har noen som passer til hjelmen din. Det viktige er at det ikke blir store glipper mellom hjelm og goggles. Skal du derfor kjøpe nye goggles, så ta med deg hjelmen, og motsatt! Spesielt mange jenter tror at de skal ha de minste gogglesene som finnes. Det er bare tull, man må ofte ha helt enorme goggles for å fylle hele plassen som hjelmen gir. Ja, dus er ut som en flue i butikken når du prøver de uten hjelm, men så skal man jo bruke de MED hjelm, og det blir noe helt annet! Om du ønsker goggles som du også kan bruke uten hjelm, så anbefaler jeg deg faktisk å kjøpe to par (om det er viktig for deg å ikke se ut som en flue).

Oppsummering:
Jeg har altså på meg:

 • Høye ullsokker fra Lorpen (Ski Lite)
 • Ullbokser fra Acloma
 • 3/4 ulltights fra Kari Traa
 • Lang ulltights som er brettet opp fra Devold (Active)
 • 3/4 fleecebukse fra Sweet Protection
 • Skallbukse fra Norrøna (Lofoten Gore-Tex Pro) med seler
 • Sports-BH i fleece fra Devold
 • Ulltrøye fra Moods of Norway
 • Ryggplate fra Komperdell
 • Dunjakke fra Mountain Hardwear (Nilas)
 • Forede votter fra Scott
 • Buff fra DNTung
 • Fleecehals fra Bergans
 • Hjelm fra Sweet Protection (Trooper)
 • Goggles fra Dr. Zipe (Mistress III)

Sånn, da håper jeg dere er rustet mot vær og vind! Og bare så det er sagt, skal du på langrenn i kaldt vær, så ikke følg denne guiden til punkt å prikke, det blir ALT for varmt :) Da kan du heller ta en titt på denne guiden!


85 comments to Kle deg riktig i kulda! – Tips til hvordan få det meste ut av kalde dager i skibakken

 • Yey! Takk for flott guide!

 • Maria

  Hei, har et som angående dunjakken din fra Mountain Hardwear – Nilas. Hvordan synes du den holder kulden ute? Jeg er en frossenpinn og vurderer denne til bruk på topptur til Kilimanjaro hvor det fort blir -20 effektive kuldegrader. Under skal jeg selvsagt ha skalljakke og ull. Dessverre finner jeg den ikke her hvor jeg bor, så det blir uprøvd kjøp på nett med returrett. Hvordan synes du den er i størrelsen og går den ned over rumpa? Vanligvis er jeg en small (i f.eks. skalljakker og gensere), men har medium i en Norrøna Lyngen dunjakke, og det passer meg fint.

  Tusen takk for hjelpen! :)

  • Ingrid

   Hei! Når du først tar den på deg føles det nok ikke ut som at dette er en ekstremt varm dunjakke, men siden den er aå utrolig mue mer vindtett enn vanlige dunjakker, så er den faktisk det. Det eneste jeg har å utsette på denne er at den faktisk ikke går over rompa. Jeg syns dette er kjemperart da rumpe og pupper er de områdene vi damer fryser mest på, og at herrejakkene som regel går over rumpen (hvertfall MH modellen som samboern har). Jeg har fra tidligere en rab jakke i herre s, og denne går over rumpa, det gjorde ikke damemodellen. Mulig denne jakken i herre hadde fungert, men om du er en dame s blir nok en herre s for smått. Lykke til :)

 • Maria

  Hei igjen, takk for godt og utfyllende svar! Da høres det ikke ut som om denne jakken er helt riktig for meg. Men det var fristende med lettvekterjakke i kombinasjon med 850 cuin dunspenst. Har du noen erfaring med The North Face Himalayan Parka? TUsen takk nok en gang! :)

  • Ingrid

   Hei! Jeg har ikke det, men jeg vet at disse jakkene veier utrolig mye mer enn nilas, og eneste «ekstrafordelen» er at de er litt lenger. Jakkene skal øvrig være like varme. Nilas er en slags moderne ekspedisjonsjakke, og med teknologien aom er brukt kan den gjøres mye lettere. Et vanskelig valg :) hør med de på sportsnett, de er flinke og har både denne og andre gode jakker (på nettet)!

 • You recognize thus drastically in the example of this disorder, helped me individually envision this through several different facets. Their just like people don’t seem to be required besides it’s some thing to perform together with Female coo! Your personal products wonderful. Generally manage it!

 • Your web site doesn’t show up correctly on my android – you might wanna try and repair that

 • I appreciate your wp design, where would you get a hold of it through?

 • I just want to mention I am very new to weblog and absolutely enjoyed this blog site. Likely I’m going to bookmark your blog post . You amazingly come with beneficial stories. With thanks for revealing your web site.

 • you have got a great blog here! do you want to cook some invite posts in this little weblog?

 • I simply couldn’t depart your website prior to suggesting that I actually loved the standard information a person provide in your guests? Is going to be again steadily to investigate cross-check new posts.

 • I’ll right away grasp your rss feed as I can’t find your email subscription link or newsletter service. Do you’ve any? Please allow me know so that I could subscribe. Thanks.

 • I just could not leave your web site prior to suggesting that I really loved the standard info an individual provide for your visitors? Is gonna be back frequently to check out new posts

 • Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I’ve truly enjoyed surfing around your blog posts. After all I will be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 • This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I have shared your web site in my social networks!

 • I am glad to be a visitant of this double dyed weblog, regards for this rare info!

 • My coder is trying to convince me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on a number of websites for about a year and am nervous about switching to another platform. I have heard very good things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress posts into it? Any kind of help would be really appreciated!

 • Great – I should definitely pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme . a tones way for your client to communicate. Excellent task.

 • Of course, what a fantastic blog and instructive posts, I surely will bookmark your website.Have an awsome day!

 • I’ve been surfing on-line more than 3 hours today, but I by no means discovered any interesting article like yours. It’s pretty price sufficient for me. Personally, if all web owners and bloggers made just right content as you probably did, the internet will likely be much more helpful than ever before. «We are not retreating – we are advancing in another Direction.» by Douglas MacArthur.

 • hello!,I like your writing very much! share we communicate more about your article on AOL? I require a specialist on this area to solve my problem. Maybe that’s you! Looking forward to see you.

 • Normally I don’t read article on blogs, but I would like to say that this write-up very compelled me to try and do it! Your writing taste has been surprised me. Thanks, quite great post.

 • I have been examinating out many of your stories and i can claim pretty nice stuff. I will make sure to bookmark your blog.

 • I’m not that much of a online reader to be honest but your sites really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site to come back later. Many thanks

 • This design is wickedspectacularstellerincredible! You certainlyobviouslymost certainlydefinitely know how to keep a reader entertainedamused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) GreatWonderfulFantasticExcellent job. I really enjoyedloved what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

 • I was curious if you ever thought of changing the page layout of your site? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2 pictures. Maybe you could space it out better?

 • Good day very nice website!! Guy .. Excellent .. Wonderful .. I’ll bookmark your site and take the feeds additionally…I’m satisfied to find so many helpful info right here in the post, we want work out more strategies on this regard, thank you for sharing. . . . . .

 • Hiya, I am really glad I’ve found this information. Today bloggers publish only about gossips and web and this is really annoying. A good site with interesting content, that is what I need. Thank you for keeping this web-site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

 • Patriotism means to stand by the country. It does not mean to stand by the president.’ By Theodore Roosevelt

 • Thank you for sharing superb informations. Your web site is very cool. I am impressed by the details that you’ve on this site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found just the info I already searched everywhere and just couldn’t come across. What an ideal web-site.

 • Thanks a bunch for sharing this with all people you actually understand what you’re speaking approximately! Bookmarked. Please additionally visit my site =). We will have a link trade agreement between us!

 • I like this web blog very much, Its a very nice office to read and get info . «Do not use a cannon to kill a mosquito.» by Confucius.

 • Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is actually irritating. A good website with exciting content, that’s what I need. Thank you for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 • I regard something genuinely special in this internet site.

 • F*ckin’ awesome issues here. I’m very satisfied to look your post. Thank you a lot and i’m taking a look forward to contact you. Will you kindly drop me a mail?

 • you are truly a just right webmaster. The web site loading velocity is incredible. It sort of feels that you’re doing any distinctive trick. In addition, The contents are masterpiece. you’ve performed a magnificent activity in this subject!

 • Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and web stuff and this is really annoying. A good site with interesting content, that’s what I need. Thank you for making this website, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 • Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and web stuff and this is really irritating. A good site with interesting content, that’s what I need. Thanks for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 • Awesome write-up. I’m a normal visitor of your website and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I’ll be a regular visitor for a really long time.

 • Hiya, I am really glad I have found this information. Today bloggers publish just about gossip and net stuff and this is really irritating. A good web site with exciting content, this is what I need. Thanks for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 • Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Today bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is actually frustrating. A good web site with interesting content, that’s what I need. Thank you for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 • Awesome post. I’m a regular visitor of your website and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I’ll be a frequent visitor for a really long time.

 • Hiya, I am really glad I’ve found this information. Today bloggers publish just about gossip and web stuff and this is actually annoying. A good website with exciting content, this is what I need. Thank you for making this website, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 • Hiya, I am really glad I have found this information. Today bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is really irritating. A good web site with interesting content, this is what I need. Thank you for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 • Awesome post. I am a normal visitor of your web site and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I’ll be a frequent visitor for a really long time.

 • Hiya, I am really glad I have found this info. Today bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is really irritating. A good blog with exciting content, that’s what I need. Thanks for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 • Awesome post. I am a regular visitor of your web site and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I’ll be a regular visitor for a really long time.

 • Of course, what a great blog and informative posts, I will bookmark your site.All the Best!

 • Hey there. I found your website by means of Google at the same time as searching for a related subject, your website came up. It appears great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 • Hey There. I found your weblog the usage of msn. That is an extremely well written article. I will make sure to bookmark it and return to learn more of your useful info. Thank you for the post. I will definitely return.

 • Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is actually annoying. A good web site with exciting content, that’s what I need. Thanks for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 • Hello there. I found your web site by means of Google even as looking for a comparable subject, your web site came up. It seems great. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 • Hiya, I am really glad I have found this information. Today bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is really irritating. A good web site with interesting content, that’s what I need. Thanks for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 • Thank you for sharing excellent informations. Your site is very cool. I’m impressed by the details that you have on this website. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found just the info I already searched all over the place and just could not come across. What an ideal website.

 • Hiya, I am really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and web stuff and this is actually irritating. A good site with exciting content, this is what I need. Thanks for making this website, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 • Hello there. I discovered your site by way of Google whilst searching for a similar subject, your website came up. It appears to be great. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 • Awesome write-up. I’m a regular visitor of your site and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I will be a frequent visitor for a long time.

 • Hey there. I found your blog by the use of Google while looking for a related matter, your web site came up. It seems good. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 • Awesome post. I’m a normal visitor of your website and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I will be a frequent visitor for a really long time.

 • Hi there. I discovered your site by the use of Google whilst looking for a related matter, your site got here up. It seems good. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 • Hi there. I discovered your site via Google even as looking for a related matter, your website got here up. It appears good. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 • Awesome post. I am a regular visitor of your blog and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I’ll be a regular visitor for a long time.

 • hello!,I like your writing very so much! proportion we communicate more approximately your post on AOL? I require an expert in this space to solve my problem. May be that is you! Taking a look ahead to see you.

 • You have a great website right now there keep it up. I’m going to be looking out for many articles.

 • Hiya, I’m really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is actually annoying. A good blog with exciting content, this is what I need. Thanks for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 • Hey there. I discovered your blog by means of Google whilst searching for a comparable subject, your site came up. It appears to be great. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 • Awesome write-up. I am a regular visitor of your site and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I’ll be a frequent visitor for a really long time.

 • Thanks for another excellent article. Where else could anybody get that type of info in such an ideal way of writing? I’ve a presentation next week, and I am on the look for such information.

 • Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Today bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is actually annoying. A good website with exciting content, that is what I need. Thanks for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 • Hiya, I am really glad I have found this info. Today bloggers publish only about gossip and net stuff and this is really frustrating. A good site with interesting content, this is what I need. Thanks for making this website, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 • Hi there. I found your blog via Google at the same time as searching for a similar matter, your website came up. It seems to be good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 • Awesome post. I’m a normal visitor of your website and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I’ll be a regular visitor for a really long time.

 • Hiya, I’m really glad I have found this information. Today bloggers publish just about gossip and net stuff and this is actually frustrating. A good site with interesting content, that’s what I need. Thank you for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 • Hiya, I’m really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and web stuff and this is really frustrating. A good site with exciting content, that is what I need. Thanks for making this website, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 • Hi there. I found your web site by the use of Google even as looking for a related subject, your web site came up. It looks great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 • Awesome post. I am a normal visitor of your site and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I’ll be a regular visitor for a really long time.

 • I as well as my pals happened to be taking note of the good tips found on your web blog and so all of the sudden came up with a terrible feeling I had not expressed respect to you for those techniques. Those people appeared to be for that reason stimulated to read them and have unquestionably been having fun with them. We appreciate you being well kind and also for picking varieties of important areas most people are really wanting to be informed on. Our own sincere regret for not expressing gratitude to you earlier.

 • Hi there. I found your site by means of Google whilst looking for a similar topic, your site came up. It seems to be good. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 • Awesome post. I’m a regular visitor of your site and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I’ll be a regular visitor for a really long time.

 • Hello there. I found your blog by way of Google while looking for a similar topic, your site got here up. It seems to be great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 • Awesome write-up. I’m a regular visitor of your web site and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I will be a frequent visitor for a really long time.

 • W88

  Hey very cool site!! Man .. Beautiful .. Superb .. I’ll bookmark your site and take the feeds additionally…I am happy to seek out so many helpful info here within the post, we want develop more strategies on this regard, thanks for sharing. . . . . .

 • Hi there. I discovered your blog by way of Google at the same time as searching for a comparable matter, your site got here up. It seems great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 • I like what you guys are up also. Such clever work and reporting! Carry on the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my web site :)

 • Hi there. I found your website by the use of Google even as searching for a comparable topic, your web site got here up. It looks good. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>