Vårt forvridde fokus

Vekt, vekt og atter vekt. Er det det eneste vi tenker på? Er det dét denne bloggen handler om? Å være slank og pen og ha mellomrom mellom låra?

ingrid blått

Nope.

Bildet over kan kanskje gi en annen oppfatning, og det kan godt hende at mange opplever bloggen slik. Det er kanskje ikke så rart, for selv om jeg ønsker å være et strålende godt forbilde, så blir jeg påvirket av media jeg og. De siste årene har jeg klart å skifte kursen, om ikke helt, ihvertfall mer i riktig retning. Jeg kan ha nedeperioder, og dette kan selvsagt bli reflektert i bloggen, men jeg håper og tror at de fleste av dere forstår at denne bloggen handler om noe mer.  Jeg snakker om selvfølelse og selvtillit. To veldig forskjellige ting, etter min erfaring, men begge deler er likevel viktige.

Jeg har mer eller mindre slanket meg hele livet. Aldri følt meg bra nok, og når jeg en og annen gang har kommet meg ned i vekt har jeg heller ikke vært fornøyd. Problemet var ikke vekta, det var selvfølelsen. De siste årene har det derimot skjedd mye. Kanskje aller mest det siste året. Med økt selvfølelse har dette med vekta og helsen gått mer av seg selv. Det høres kanskje rart ut, men når fokuset har skiftet fra å sammenligne meg med alle andre, til å ha det bra med meg selv, så har jeg også klart å nå målene mine! Å bli sunn og slank fordi media sier at det er det du skal være er ikke en spesielt sterk motivasjon. Men å bli sunn og slank fordi du vil leve lenger, være friskere og ha det bedre med deg selv er noe helt annet. Denne motivasjonen er MYE sterkere og vil holde i langt lengere tid. Om jeg skeier ut en kortere periode, så er ikke det noe krise lenger! Jeg graver meg ikke ned i sukker bare fordi jeg velger å spise mer i noen dager. Det kunne jeg gjøre før, jeg kunne til og med gi opp!

Nå har jeg vært en uke i alpene, og jeg har feiret bursdagen min som førte til enorme mengder godterier, mat og kaker. For noen år siden ville jeg sittet med en enormt dårlig samvittighet, jeg ville hatt mareritt om at jeg spiser ENDA mer godterier og jeg ville ihvertfall ikke hatt det bra med meg selv. Kjenner du deg igjen? Nå derimot så ser jeg på det som en utfordring, og jeg stresser ganske lite med det. Ok, jeg har gått opp 2 kg, og det syns faktisk litt på kroppen. Men jeg vet at når jeg er tilbake i normale rutiner så vil disse to kiloene forsvinne på null komma svisj!

Hvorfor det? Fordi jeg har endret vaner, og jeg er motivert! Jeg har ikke behovet av å dytte innpå mengder av mat (som jeg spesielt får når jeg ikke har det så bra), også er jeg kvitt sukkersuget mitt! Jeg har endret synet fullstendig på jentene som fremstilles i media, og tenker «dæven, kanke gå på topptur med en sånn kropp», enn «åh, jeg er ikke så tynn, derfor er jeg ikke like bra».

Verdiene mine har endret seg, og det har vært en lang reise for å få dette til. Reisen er definitivt ikke ferdig enda, men jeg tror at jeg har kommet langt, veldig langt, og jeg vet hvor jeg skal. Det er ingen enkel reise, og den blir mye tøffere av media om underbygger at  kvinner kun er verdt noe om de har et spesielt utseende. Men det er ikke utseende i seg selv som setter verdi på en person, mann som kvinne! Det som derimot er viktig er helse, og ha det godt med seg selv! Og for å være helt ærlig så tror jeg at disse to tingene også gjør deg vakrere. Se for deg en frisk, sunn og sterk person med masse energi og god selvfølelse. Hun smiler og har det godt med seg selv. En annen jente er 15 kg lettere men sliter konstant med å holde vekta nede. Hun pirker i maten og selvfølelsen er på bånn. Hun klager alltid over at hun spiser for mye, og du ser usikerheten tyte ut av øra når du inviterer på middag. Hvilke av disse to jentene tror du er vakrest?

Jeg syns denne filmen var ganske bra. Selv om de fleste er klar over det Jean Killbourne snakker om, så ga det ihvertfall meg en liten boost :)


1 comment to Vårt forvridde fokus

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>