En liten tøybleieguide og tøybleier fra Alva Baby

Vet dere hva! Vi skal bruke tøybleier på lille! Jeg syns det er sååå gøy at kjæresten er med på det, for jeg får helt angst av å tenke på hvor mye søppel ett bleiebarn skaper. Og med moderne tøybleier er det virkelig ikke mye mer jobb heller.

Det er veldig mange forskjellige tøybleier, og jeg holdt på å bli tullerusk når jeg først prøvde å sette meg inn i det. Jeg er fortsatt på supernybegynner nivå, men jeg får hvertfall ikke høy puls av å snakke om det – også har jeg faktisk kjøpt de første bleiene :) Siden det sikkert er flere som vurderer tøybleier så tenkte jeg å dele litt av den researchen jeg har gjort til nå.

Så hvorfor tøybleier? For det første kan jeg jo vise deg et bilde av hvor mye søppel det blir av forbruket til en unge, det er nesten motbydelig mye – fra ÉN unge!

tøybleier

I tillegg så er det langt billigere enn engangsbleier – du kan faktisk komme unna med under 1000 kr! Bruker man engangsbleier så bruker man minst 5000 kr på et vanlig barn, normalt rundt 8000 – i tillegg kan jo tøybleiene brukes igjen til neste – not bad! Jeg regner med at vi kommer til å bruke et par tusen på bleier, men velger man de dyreste kommer man fort opp i 3-6000 ifølge hime (som forøvrig har laget en veldig flott guide). I noen kommuner får man også igjen 1000 kr av utgiftene mot kvittering, bla. Oslo. Jeg har akkurat funnet ut at de har startet med en prøveordning for tilskudd i min kommune Asker, så da får jeg igjen 1000 kr av våre utgifter til tøybleier – not bad! Om du bor i Asker kan du lese mer om den ordningen her.

Bleietyper

Det finnes mange forskjellige type bleier. Denne «jukselappen» fant jeg på Facebookgruppen Tøybleiesnakk hvor jeg har fått mye hjelp.

tøybleier

Jeg har lagt min elsk på alt i to-bleier, også kalt ai2. De er nesten like enkle som en alt i ett bleie hvor innleggene er sydd inn, men i ai2-bleiene er  innleggene løse og kan byttes uten at man nødvendigvis trenger å bytte skallet, altså selve bleien. Jeg liker de også bedre enn lommebleiene av samme grunn, med lommebleier må man bytte hele bleia når man først må bytte. Ellers har jeg inntrykket at folk flest er mest glad i disse ai2-bleiene. Mange bruker brettebleier, prefolds og formsydde, men jeg tenker at jeg starter med det litt enklere i og med at jeg ikke kan noen verdens ting. I tillegg syns jeg det er helt OK å investere litt i disse bleiene, de kan jo faktisk brukes fra bebisen blir født til de slutter i treårsalderen! Og nå kom jeg på en fordel til – tøybleiebarn slutter ofte tidligere med bleie! De fleste mener at dette er fordi barna kjenner at de tisser på seg. Engangsbleier har så god sugeevne at det er vanskelig å kjenne at man har tissa på seg, og da er det ikke rart at ting tar lengre tid.

I går handla jeg skikkelig masse fint på Alva Baby som er en kinesisk tøybleieprodusent. De er veldig populære, og veldig gode i pris (bla. fri frakt), også har de et helt enormt utvalg! Første gangen jeg var inne på siden holdt jeg på å krepere. Det tok meg flere timer før jeg klarte å få en viss oversikt, men det gikk heldigvis tilslutt. Her er alt jeg fikk for 865 kr:

tøybleier

Her er det jeg kjøpte. Trykk på lenkene for å komme til de aktuelle kategoriene (tro meg, det er enklere enn å prøve å finne frem på egenhånd):

 • Jeg kjøpte ni lommebleier med forskjellige farger som du finner her. Eneste forskjell på disse er mønstert, foruten de som heter «minky», de er pusete på utsiden og jeg må si jeg liker de aller best. Disse finner du her.
 • I tillegg til skallene kjøpte jeg to 10-pakninger med ekstra innlegg; en 15-pakning med 3-lags bambus og en 10-pakning med 5-lags bambus med mikrofiberkjerne.
 • Jeg kjøpte også en ai1-bleie mest for morro (den grønne med elefanter). Alle ai1-bleiene finner du her.
 • I tillegg til bleier så har jeg skjønt at man trenger våtposer (som man har bleiene i før man vasker de – så de ikke stinker), så jeg kjøpte to av disse og. Nå mangler jeg vel bare rispapir og baby, så er vi i gang ;)

Totalt gir dette meg 10 bleier (skall), 34 innlegg og to våtposer til den nette sum av 865 kr – det er jaggu ikke dårlig! Så får vi håpe de er så gode som folk sier :) Fra før har jeg 6 bleier fra denne nettbutikken – så nå tror jeg faktisk at jeg skal sette stopp for en stund. Mulig det blir en og annen nyfødtbleie, men det får vi nå se på.

Hvor mange bleier trenger man?

Det sies at man trenger 24 bleier totalt, men det varierer selvsagt med hvilken løsning man har. Med ai2-bleiene håper jeg altså på å klare meg med færre enn 24 skall og ha ekstra mange innlegg – vi får vel se hvordan det blir :) Man trenger flere bleier til de aller minste (typ 12 om dagen) enn når de er litt eldre hvor de gjerne kan bruke samme bleia hele dagen.

Jeg skal selvsagt gi dere en oppdatering når bleiene kommer, og ikke minst når de er i bruk! Jeg har nemlig planer om å bli den nye tøybleiedronninga, hehe ;) Er lite oversiktlig informasjon på nett syns jeg, holdt som sagt på å bli gal i starten, så her skal hver erfaring deles!

Har du prøvd tøybleier? Har du noen tips? Er du fristet til å prøve, eller er det for mye styr?


68 comments to En liten tøybleieguide og tøybleier fra Alva Baby

 • Irina

  Bare lurer, jeg vet jo at du er veldig opptatt av økologisk og miljøvennlig, så tenkte kanskje du har reflektert over det. Jeg skjønner at folk gjerne vil spare miljøet for søppelen som engangsbleier gir, men er det gjort noen beregninger på hvor mye vann og energi man bruker ekstra på å vaske tøybleiene? En diskusjon som kom opp i familien nemlig.

  • Ingrid

   Faktisk ikke et dumt spørsmål! Om man vasker de på 60 grader og lufttørker dem så er de det: http://www.gronnhverdag.no/nor/Klaer-Hudpleie/Bleier, men ikke om man kokvasker og tørkletromler. Nå Tror jeg dette blir litt annerledes i Norge, iom at elektrisiteten vår kommer fra fosser og ikke kullkraftverk, men skal nok likevel klare meg uten å koke bleiene :) Også kommer det vel litt ann på maskina da, har man en ny maskin med ecoprogram så blir det vel enda bedre – og det har vi ;)

 • Anett

  Jeg har hatt to unger, men har aldri vurdert tøybleier – av samme grunn som jeg aldri har vurdert å bytte Libresse og OB med tøybind heller. For hvordan i huleste rengjør man dette griseriet på en hygienisk og kjapp måte? Hvor skyller/skraper man av bæsj før man håndvasker bleien og til slutt vasker dem i maskinen? For det kan jo ikke være antydning til bæsj på det som skal i vaskemaskinen? Og jeg ville hatt problemer med å hatt dette i både kjøkkenvasken og i vasken på badet… Og jeg vil iallefall ikke vaske de hvite blusene mine i neste runde etter en porsjon bæsjebleier i maskinen…..
  Du starter med 24 stk bleier – da må du nok (iallefall det første året) vaske en egen maskin med bleier hver dag (ved siden av vanlig vask) for det er ofte full bleie èn eller to ganger pr amming i starten, og veldig mange av avføringene mens babyen kun er på flytende føde er jo også nettopp det…..flytende. Dvs det fordeler seg gjerne fra knehaser til nakkegrop på ungen, og det spørs om det holder å vaske kun innlegget da. Mine små skiftet fra innerst til ytterst iallefall noen ganger pr dag – det er jo bare gul suppe som kommer i begynnelsen. Ære være de som orker å ta dette miljøansvaret – men jeg ser for meg et salig kaos av bæsj og skitne bleier (som må fraktes med skitne hjem i en pose når man er ute på steder eller borte hos folk) og innmari mye skylling og vasking og tørking. For meg ble det iallefall for mye styr ved siden av melkespreng og ammetåke og flaske-sterilisering og gulpeskift og brystbetennelser og våkenetter og kolikk-gråt. Lykke til Ingrid! Jeg følger med spent fra sidelinja :-)

  • Ingrid

   Nå har ikke jeg prøvd noen av delene enda, og ser derfor på det som en gyllen mulighet til å starte med tøybleier. Så fremt jeg ikke vender meg til engangsbleier, så veit jeg jo ikke hva jeg går glipp av ;) Erfaringer fra andre er derimot ganske annerledes enn det du beskriver. De fleste sier at tøybleier holder mye mer tett enn engangs (ved «bæsje-eksplosjoner» som det snakkes om), og når det kommer fast bæsj så har man i et tynt rispapir. Da kaster man bare bæsjen med papiret i do. I starten bruker man flere bleier ja, men det er jo heller ingenting i veien for å ty til engangsbleier innimellom om man skulle trenge det.

   Moderne tøybleier skal ikke være noe mer kronglete å bruke en engangs, i forhold til de gamle brettebleiene hvor det var litt mer jobb. I tillegg liker jeg at barnet ikke blir utsatt for kjemikalier som det er en del av i engangsbleier, også er det mer skånsomt mot huden da tøybleier puster mer.

   Mtp prisen så tror jeg det er umulig å komme seg ned i 1500 kr per barn. I følge forumet jeg følger så kan man kanskje komme seg ned på 3000 kr om man velger de absolutt billigste bleiene og slutter når man er 2 år, men dette har jeg ikke noe erfaring med.

   Men vi får bare prøve å se :) Kommer sikkert til å vare litt «hassel» noen ganger, men såvidt jeg forstår så er det jo det med engangsbleier og om man må bytte absolutt alt fra innerst til ytterst!

  • Kine

   Wow. Skal si du var negativ til dette. Det skal du få lov til å være. Det er ikke alle som egner seg til å bruke tøybleier. Nå har jeg nettopp brukt utelukkende tøybleier til mitt tredje barn, og papirbleier med de to første. Min manns(!) kommentar til dette er: Hvorfor har vi ikke brukt tøybleier før nå?

   Jeg fullammer og har god kjennskap til disse ammebæsjeksplosjonene fra mine to andre barn, men vi har enda ikke hatt ett eneste slikt tilfelle med tøybleier. Grunnen til dette, tror jeg, er at bleiene sitter bedre på babyen enn papirbleiene, og tar derfor imot avføringen i stedet for å porsjonere det ut og opp. Jeg ble gladelig overrasket over at bleiene fanget opp så godt, og har ikke opplevd lekkasjer med bæsj i det hele tatt. Her har papirbleiene noe å lære! :)

   Å skylle av bleiene er ikke nødvendig. Ammebæsjen skyldes av før vask, og vanlig bæsj fanges opp av bambus- eller rispapir. Du syns kanskje at bæsj er ekkelt, men det er jo bare et biprodukt av kroppen. Det løses faktisk opp i vann, overraskende nok :P Ved vask bli bleiene skylt på kald skylling i maskinen før de blir vasket. En gang i blant tar vi en kokevask og rens av maskinen.

   Når det gjelder antall vask per uke, så har du kanskje regnet litt feil. Hvis du har 24 bleier så holder det at du vasker ca. hver tredje dag. Da har du alltid 6-7 ledige, mens det ligger 6-7 i maskinen og 6-7 til tørk + at du har flere i reserve som du kan ha i stellevesken el.l. Dette var et grovt eksempel, men det poengterer tydelig at en ikke trenger å vaske hver dag. Jeg har vasket ca. hver 3. dag siden han ble født, og har aldri gått tom for bleier. Det er ikke mer enn 10 ekstra vaskemaskiner i måneden. Syns faktisk ikke dette er så ille. Husk at jeg allerede vasker for en husholdning på 5, og 1 ekstra maskin hver 3. dag er faktisk ikke noe problem for meg!

   Så siden jeg gidder dette, slipper jeg å bære med meg pakker på pakker med papirbleier på butikken hver gang jeg skal dit, Jeg slipper å bære pose etter pose med stinkende og fulle papirbleier opp i søppelkassen. Jeg slipper lukten av en ekkel bøtte med brukte papirbleier på badet. Tro det eller ei, det var en av de tingene som overrasket meg mest med tøybleier; de lukter langt langt mindre enn papirbleiene..

   For å være ærlig syns jeg at folk skal få hodet ut av sin egen ræv litt og prøve tøybleier før de avviser det fullstendig, og sier at det er ekkelt.. Hva er det egentlig som er ekkelt? Å ta på ungene tøy rett til huden, eller å pakke ungen inn i klamme papirbleier hele døgnet. Jeg vet hva jeg ville foretrukket om jeg hadde kunnet velge.

 • Anett

  Lite tillegg jeg glemte i farta : Et barn bruker ca 1500 bleier i året – og bruker vel vanligvis kun bleier til det er ca 2 år (iallefall på dagtid) Det vil si ca 3000-3500 bleier. I hht pristest koster engangsbleiene ca 50 øre stykket når du benytter deg maks av bleiekort og kjøper storpakk – det skulle bare bli 1500,- pr barn for 2 års forbruk. Så det tallet med at man bruker mellom 5-8000,- pr barn på bleier er helt borti natta!! I andre land er bleier dritdyrt, så kan jo være tallet er hentet fra utlandet (der er ofte tøybleier mere poppis enn i Norge også, nettopp fordi engangs er så dyrt) men i Norge er det billig med bleier! 2-3 måneders barnetrygd, så er alle bleiene barnet kommer til å trenge betalt :-) Ikke så rart at det alltid anbefales å fylle kofferten med bleier når man reiser utenlands – uansett om det blir overvekt (vi betalte en gang 150,- for en bleiepakke i Hellas – det var siste gang vi tenkte «pytt, det kjøper vi der nede») Av miljøhensyn er jo flerbruksbleier lurt da – men ikke helt økonomisk :-)

 • Britt Karin

  Anett,
  Ehh.. Hva gjør du med klærne som barna har bosktavelig talt driti ut?
  Med morsmelkbesj trengs det bare en kald skylling og en 60graders vask, sånne de reine (kaldskyllingen tar man i vaskemaskinen ;) )
  Med fastere besj kan man bruke deigskrape for å skrape besjen ned i do, (såklart en egen en da :P ) eller rispapir som samler sammen besjen slik at den kan kastes.

  Hvis jeg «plutselig» får mensen (noe som ofte skjedde når jeg var tenåring og ikke hadde lært meg syklusen min enda), så kasta jeg jo ikke trusa i søpla etterpå! Jeg heiv den i vaskemaskina sammen med håndklær og tok først en kaldskylling, og så en 60gradersvask :) det er jo det samme med tøybleier og tøybind!

  Håper for all del at du, Anett, ikke kasta alle klærne til barna hvis de ble litt besja på, eller tissa på, for det skal litt energi til for å lage klær også vet du… Det er veldig miljø-uvennlig å kaste og kjøpe nye klær bare pga litt bæsj! (Hilsen barnehagetante uten egne barn, jeg skifter mange besjeklær og besjebleier :) og de er ikke mine barn engang! :P

 • Line

  Anbefaler deg å prøve tøybind og mensekopp, Annet, istedenfor de engangs plastbind ☺ Jeg bestemte nemlig meg å bruke tøybleier på mitt barn etter at jeg først prøvde de tøy-alternativene selv, og det er bare så ubeskrivelig deilig å slippe de klamme ille-luktende plastbind! Vi kvinner bruker det bare ei uke i måned mens barna må leve i tette plasttruser dag inn og ut i flere år. ☺

 • W

  Vi bruker tøybleier og jeg er veldig fornøyd med det. Totalt har vi ca 40 lommebleier og jeg vasker maks en maskin med bleier i uken. Vi vasker på 60 grader ( bakterier dør ved den temperaturen ) og vi tørketromler ikke til vanlig. Vasker gjør jeg jo uasnett så en bleievask i uken makes no sense her hverken i tid eller penger.

  Nå er vår datter 12 mnd og hun har tisset og bæsjet på potte siden 4 mnd alder så det er ikke mye bæsj som kommer i bleine men om det blir så vipper vi bare av bæsjen i do og skyller bleien etterpå. Så tørker den og når vi vasker alle bleiene så kjører jeg et kort skylleprogram først. Alt blir rent. Null stress. Jeg lurer på Anett hvordan du selv skyller og vasker klær med bæsj feks siden du skriver at det som regel er bæsj fra knæhaser til nakkegroper? Engangsbleier flyter gjerne bæsjen ut overalt, men med tøybleier holder det seg oftest på plass i bleien :)

  Det finnes også ris/bambus etc papir som man kan bruke i bleiene hvis det er mye bæsjegris ( vi brukker ikke ) og disse kaster man bare i søpla.

  Tøybleier er ganske dyre i innkjøp, men kjøper man brukt kan man få en bra bleie mellom 40-100 kr. Og man kan bruke til barn nr 1, 2, 3, 4 etc. Eller selge videre når man er ferdig med bleieperioden. Skulle gjerne ville se de som brukte engangsbleier på nytt eller solgte den videre. hehe.

  Hvis man regner at en engangsbleie koster 50 øre st. Og man bruker 8 st i døygnet så blir det 4 kr per dag som i uken vil koste 28 kr. På et år vil det bli 1465 kr. Og på tre år vil det bli 4368 kr. Og da regnet med absolutt billigste bleiene.

  Tøybleiebarn blir som regel tørre tidligere enn barn som bruker engangsbleier.

  Nå kan man jo bruke tøybleier av forskjellige anledninger og vi bruker pga miljø og bedre for barnet som slipper masse kjemikalier og hormonforstyrrende stoffer.

 • Anett

  Hei Britt Karin :-) Jo, jeg har nok kastet mye tøy – særlig de lysegule flekkene som ofte kom når barna var helt lynferske gikk jo ikke an å få vekk i vask. Så hvis det ble flekker på hvite sparkebukser så syntes jeg det var ekkelt å bruke det – uansett om jeg visste at plagget var kokt. Når det ellers ble skitt på klærne så ble de selvsagt vasket (for hånd først, før det gikk i maskinen) men da var det jo snakk om kanskje ett plagg i ny og ne – ikke en full batch med 24 bleier hver dag. Stor forskjell å å håndvaske ett lite plagg med bæsj et par ganger i uka, og 24 bæsjebleier pr dag synes jeg. De gangene jeg «plutselig» har fått mensen, så har jeg kastet trusen ja – men det har nok ikke skjedd mer enn 3-4 ganger iløpet av livet – og jeg er kanskje ekstra sær akkurat på det med kroppsvæsker :-) Men uansett hvor greit man synes det er å stå og skrape bæsj og håndvaske (hvor gjør man det? I vasken på badet? I en bøtte? ) baby og barnetøy så må det vel innrømmes at det blir mye jobb med å kaldskylle og vaske alle bleiene i tillegg til annet babytøy (og familiens eget tøy?) eller vaskes bleiene sammen med andre plagg? Brukes det vaskemiddel på bleiene? Kjære Britt Karin – du er barnehagelærer – og jeg har fått et par sånne poser med hjem iløpet av min barnehage-mamma-karriere ;-) hvor truse/bukse er innsmurt og lagt i en hvit pose på plassen vår og hang der i noen timer (ingen i våre barnehager har stått og vasket bæsjetøy altså!) – og det gikk rett i søpla når vi kom hjem :-0 Ja, jeg har nok kastet minst 7-8 plagg pga flekker og gris iløpet av mine to barns bleietider (de er 8 og 10 år nå) men til gjengjeld var dette arvede eller bruktkjøpte klær som heldigvis var brukt lenge og vel før de til slutt havnet på fyllinga :-) Det kan være så naturlig det bare vil, jeg fikser det ikke.

 • Hanne

  Sær på kroppsvæsker ja??? Ha ha ha. Du hadde barn eller?

 • Anett

  Glemte å spørre Britt Karin: Hvilke babybleier er det forresten hormonforstyrrende stoffer i? Det har jeg aldri hørt om (men det er jo også noen år siden jeg selv kjøpte bleier)

  Og til W : Barn bruker jo ikke bleier døgnet rundt i 3 år? Jeg beregnet 3000-3500,- på 2 år med bleier, etter det bruker jo de fleste bare nattbleie, så da kom jo du frem til samme sum som meg 1500,- pr år – og det er altså ikke 5-8000,- pr barn slik det stod i hovedinnlegget, det tallet må komme fra en utenlandsk undersøkelse – det var mitt poeng. Klarer du deg med 40 bleieskift i uka så går det jo bra med en maskin i uka, det skjønner jeg er null stress absolutt, men jeg tenker at det er kanskje for mye forlangt at en nyfødt baby skal klare seg med 40 bleier på en uke – så realiteten for Ingrid blir kanskje en annen når hun setter i gang. Greit å ikke legge lista for høyt før man ser hvordan det går, ikke sant? :-) Men det er innmari kult at hun vil forsøke, og det applauderer jeg veldig. Jeg liker at man tar miljømessige valg – men vær realistiske likevel. Dere tøybleie-entusiaster, dere bruker også tøybind? Eller er engangs greit til mor? Jeg vasket forresten bæsjetøy i en balje ute i hagen, orket ikke ha bæsj i vasken inne – jeg er som sagt litt pysete med sånt :-)

 • Anett

  Jepp Hanne – to stykker! Og den ene har cøliaki og den andre melkeintoleranse – så er det noe jeg har mastergrad i så er det bæsj kan du si :-D Men jeg synes det er noe skikkelig griseri, det vil jeg nok alltid synes.

 • Anett

  Dette er jo kjempegøy å diskutere – beklager hvis jeg har kuppa innlegget ditt Ingrid – jeg skal la være å kommentere mere nå, men det er jo morsomt å høre andres meninger og at det er lov å være uenige :-) Skulle ønske det var en sånn diskusjon med mine venninner da jeg fikk baby, men det var aldri oppe til diskusjon. Tøybind som må kokes (festes hvordan?) og mensekopp hadde aldri funket for meg Line – og nå er jeg heldigvis ferdig med å menstruere :-)

  • Ingrid

   Hehe, jeg syns det er flott at det er en diskusjon og, og herlig at de erfarne tøybleiedamene også kommer på banen, for jeg har jo faktisk ingen praktisk erfaring – kun et bilde av at dette skal jeg få til ;) Jeg tror også det er viktig at det ikke må være enten eller. Det er ikke sånn at om man bruker tøybleier så må man bruke tøybind og kun gå i økologiske hamp-klær, men at man faktisk har lov til å dra på ungen en engangsbleie i ny og ne om det skulle bli nødvendig. Jeg gleder meg hvertfall til å prøve de lekkre tøybleiene jeg har kjøpt :D

 • Anett

  Sakset fra «erdetfarlig» :

  Bleier inneholder i utgangspunktet ingen verstingstoffer.

  Det er i selve produksjonen av råmaterialene – cellulosemasse, bomull og plastmaterialer, at det brukes mye kjemikalier. Mange av disse kan være helse- eller miljøskadelige. Disse stoffene er imidlertid ikke igjen i det ferdige produktet etterpå.

 • Ingelin

  Grunnen til at eg begynte med tøybleier var at eg sjølv brukar menskopp og i visse tilfelle tøybind. Synest at det er meir behagelig rett og slett. Elles har eg ingen problem med å vaska litt klede og ungen har stort sett bæsja i potta eller do sidan han var 2 månader. Ser jo på han at han er på gong, så kvifor la han gjera på seg? Det at me brukar tøybleier gjer oss nok meir obs på barnet sitt behov for å gå på do. Alle får gjera det som passar for seg, for oss er tøybleier praktisk og bra. Har aldri hatt bæsj i maskina og flekkar går bort med galltvål frå Sonett.

 • Emma

  Nå er jeg på 4. tøybleiebarnet, er egentlig både lat og bedagelig av natur, og det har gått helt fint med meg og mine. Ikke er jeg fanatisk og bruker gjerne engangs innimellom som på reiser og ved sykdom eller ekstrem latskap ;) Håndvaske 24 bæsjebleier eller kaldskylle for hånd har det aldri vært behov for eller falt meg inn for den saks skyld. En og annen skylling i vasken på badet eller vaskerommet eller oppi en bøtte har jeg overlevd og de 15 årene jeg har holdt på med barn har det heldigvis vært vaskemaskiner som har fikset skylling/vasking af tøybleier helt fint, særlig uproblematisk når det kun er snakk om morsmelkbæsj. Eventuelle bakterier ved avføring forsvinner ved minnst 60 grader og alle vaskemaskiner har godt av en 90 grader i ny og næ, uansett tøybleier eller ikke. Så er det mye mindre lekasjer når vi bruker tøy enn når vi bruker papir og dermed mindre bæsjeflekker i klærne.
  Så har det altid vært sånn at de som har vært mest skeptiske til tøybleiegreiene er de som aldri har prøvd det. Mange har prøvd å omvende og overbevise meg om at tøy er tull, men jeg ser ingen grunn til at tøy og engangs ikke kan leve i fred og fordragelighet side om side, uten at den ene må forsvare seg med nebb og klør overfor den andre. I dag er vi så heldige at vi kan velge mellom ganske så greie alternativer innenfor både tøy og papir, akkurat nå koser jeg meg med tøy og syns det er helt topp! :)

 • Hanne

  Tenkte mere på den kroppsvæsken som barnen opprinnelig kommer fra :)

 • Wenche

  Hvordan kan man være så negativ og anti til noe man ikke har prøvd? Vi er på barn nr tre og begynte først med tøybleier nå på siste, men jeg tenker hvorfor begynte jeg ikke på førstemann? Jeg var også skeptisk og tenkte nei det er så mye jobb, det blir så mye gris osv osv. Men er positivt overraska og slipper nå de bæsjeeksplosjonsuhellene vi hadde før og Ikke minst for en stank de papirbleiene avgir, og uansett om de er i en bleiebøtte så stinker de ned hele badet uansett. Er mye ekle kjemikalier i papirbleiene. Nå lukter jeg nesten ikk endt hu har bæsja engang fordi tøybleia absorberer lukta så bra. Vi har ei snuppe med veldig sensitiv hud og hu blir sår bare vi tenker på å ta på annet enn tøy, bruker bare bambus på henne nå og hu er aldri sår. Og det å skylle eller vaske bæsjebleier i vaskemaskina, er da ikke noe verre enn å vaske svette treningsklær, undertøy, illeluktende oppvaskkluter eller uttissa/utbæsja klær, eller sandkasse klær der katter og andre dyr har gjort ifra seg. En kaldskylling og man hindrer bakterieveksten. Vasker som normalt og det lukter ikkenoe av våre klær, håndklær eller av de tøybleiene. Og når det kommer til økonomi, mange kommuner har tilskuddsordning ved bruk og kjøp av tøybleier og man kan kjøpe og selge brukt og da sparer man mye.

 • Bleislutt blir dessverre bare senere og senere i Norge, og gjennomsnittet ligger nå på 3 år og ca. 6000 engangsbleier pr. barn. Folk bruker i gjennomsnittet 8000 kr gjennom bleieperioden, men man kan jo selvfølgelig gjøre det billigere ved å velge de aller rimeligste bleiene. Likevel vil det bli dyrere enn med tøybleier, som man kan kjøpe veldig billig, bruke til flere barn og selge videre. Ellers bruker man ca. 1000 kr på vask og vaskemidler i løpet av 3 år, så er det nevnt også. :)

  Velsa vår har nå brukt tøybleier i 5 av de 7 ukene hun har levd, og både hun, Mannen og jeg ELSKER det! Vi hadde noen få, små lekkasjer i begynnelsen, men etter at vi fikk litt mer teken på det så har vi ikke hatt en eneste en. De holder MYE bedre enn engangsbleiene, for å si det sånn! Med 32 bleier vasket vi annenhver dag i begynnelsen, og nå holder det med hver tredje dag. Bruker maks 30 minutter i uka på det, så tidkrevende er det absolutt ikke for vår del. Morsmelkbæsjen forsvinner lett ved kaldskylling i maskinen, og både bleiene og vaskene etterpå blir helt rene. :) Null problem!

  Nå har ikke jeg noe imot at andre bruker engangsbleier, men aldri i verden om datteren min skal få på seg en slik bleie igjen. For det første er de jo sykt klamme og ekle, akkurat som engangsbind (noe jeg ikke bruker selv, forresten). Og for det andre så stinker de jo død og fordervelse så fort det kommer noen dråper tiss i dem! Blir seriøst kvalm av lukten, og enda kvalmere ved tanke på at det er kjemikaliene i bleiene som gjør at det lukter. Hjelper heller ikke at jeg vet hva de er laget av, nemlig samme type plast som plastposene du får på butikken. Fysj!

  Men alle må få velge det som passer best for dem, enten det er tøy eller engangs. Blir bare for dumt å snakke nedsettende om det ene eller andre, når man aldri har vært borti det selv! ;) Synes det er supert at du velger tøybleier, Ingrid! Masse lykke til! :)

 • Siv

  Hehehe, for et engasjement fra folk for en sånn ting! Får bidra litt selv, hihi! Vi brukte tøybleier i noen uker da vesla var baby (hun er 4 år nå), p.g.a miljø og allergi som du skriver om. Da brukte vi Nøstebarn sine, og de var rett og slett for klumpete og store for en bitteliten bebis. Ryggen fikk så stor svai. De holdt tett for bæsj (+ at vi brukte rispapir), men tiss gikk gjennom. Dessuten passet ingen av klærne i rumpen, fordi det ble for stort. Siden testet jeg ut lignende bleier som du har bilder av her, men de synes jeg heller ikke holdt tett. Tiss hadde en tendens til å snike sg ut no matter what :-D Jenta mi hadde dessuten kolikk, og til slutt orket jeg ikke mer av all klesskiftinga og påfølgende vasking, og begynte med papirbleier. MEN, det betyr ikke at det ikke vil fungere for deg og bebisen din, selv om noen ikke synes det har fungert. Visste du at i noen kommuner får man refusjon om man har kvittering? Hvis ikke, søk på grønnhverdag.no :-) Vi fikk tilbake 1000kr.

  • Ingrid

   ja det engasjerer tydeligvis, syns det er flott jeg, har lært masse av alle kommentarene :) Flott å høre fra noen hvor det ikke funket så bra og, man vet jo aldri hvordan det blir for en selv! Joda, viste om det med at man kan få refusjon, trodde jeg hadde skrevet omd et faktisk, men fikk nå lagt det inn nå :) Er selvsagt ikke noe slikt i min kommune da ;)

  • Tror det er mange som går i nøstebarn-fella -de skal være så miljøvennlige og økologiske, og vet ikke at nb sine bleier er større og mer klumpete enn nesten alle andre brettebleier. Selv brukte jeg arvede gulpekluter -veldig myke, tynne og godt innvaskede. Og miljøvennlig siden jeg slapp å kjøpe noe nytt. Det er litt synd at nb er de eneste som aktivt markedsfører brettebleier i gatene i Norge! Når NameIt og alle andre babybutikker selger bleier som er nettere.

   Re tisselekkasje så er det veldig vanlig hos nybegynnere -det er fordi man setter tøybleier på annerledes enn papirbleier, så mange tror de lekker i kantene. I tillegg er det tullete å bruke body oppå tb i begynnelsen -vi brukte mest gensere som ikke graver seg inn under bleia på samme måte. Det er også vanskelig å få tb til å sitte skikkelig rundt lårene hos babyer de første par mnd når de er slanke i låra. Det kommer seg etter noen uker, men det er nok mange som deg som gir opp pga. liknende opplevelser.

   Egentlig tenker jeg at det beste for nybegynnere kanskje er å vente til stingene har grodd og kolikkperioden er over, og man har mer overskudd til å sette seg inn i ting! Ellers føler jeg ofte det blir som amming -mange har store visjoner om hvor søtt og koselig det er uten å ha observert brystbetennelse og dammer av melk i egen person, men når barseltiden setter inn og de blør fra puppen mens ungen står i bue og hyler så var det liksom ikke fullt så kult ;) Ønsker uansett lykke til til bloggeren -hvis det blir mye i en periode er det jo bare å gå til Libero og legge tøy på vent mens stormen blåser over :)

 • sandra

  Jeg skraper av bæsjen med papir og skylder i do. vasker ofte med litt bæsj i maskinen, men tar på forsvask. før hadde vi en gammel maskin uten forvask, men den vasket med så mye vann at det ikke var nødvendig(miljømessig måtte vi skaffe oss en ny. ANETTE: du må jo ha en veldig dårlig vaskemaskin?
  jeg har hatt et par uhell med brettebleier, men da var det magetrøbbel og vi byttet til Aio og alt holdt seg inni i bleia.

  angånde økonomi må man jo regne med at man selger de etter barnet er bleiefritt. da må man trekke fra prisen man får for de ved salg. eventuelt sparer bleiene til neste barn, da kan jo prisen per barn halveres. OG så selger de. da blir de iallefall billig. her skal for eksempel niesa vår låne de før jeg selger de.
  våtposer er ikke noe stress ute blandt folk. lukter ingenting. det lukter mer av papirbleier som ligger i en plastiskkpose i bagen.

  Greit, ikke alle bryr seg om miljøet, selv om de har små barn som skal vokse opp i det miljøet vi skaper… ikke alle har dårlig råd eller tenker på økonomien.
  Det jeg ikke skjønner hvorfor folk er så negative til tøyblier uansett? fordi det er det beste for babyen!! barn med tøybleier har færre såre stumper. tenk deg selv om du skulle hatt en plastikk eller papir pose rundt rompa? det virker ikke særlig behagelig. jeg syntes jo når man får barn man burde prøve alt det som er best for barnet. jeg skjønner om man ikke alltid orker eller har tid. Selv om det ikke tar lange tiden å ta på en maskin og henge det opp. vasker det gjerne sammen med hånklær og udnertøy for å spare vask. Jeg får ta tiden en gang, hvor lang tid jeg bruker på å sette på en maskin, henge opp og legge på plass en maskin med aio :)

  her har ogs¨å jenta tisset og bæsjet på potte i mange mnd, når vi har mulgheten, for det er lettere med tøybleiebarn siden de kjenner når de er våte.

  jeg har masse tøy med litt bæsjeflekker, NO PRO :) trenger da ikke pynte ho med det, men til å ha under noe annet funker det fint, så lenge det er vasket godt.

  Vil også si at nå er bleieslutt alderen for norske barn snart opp i 3,5 år.

  Jeg prøvde mitt første tøybleiebind i går, FRELST!

 • Siv

  Klissi Mandrain: Ja, det ER veldig synd at tøybleier som ikke er klumpete ikke markedsføres bedre! Det var jo nettopp fordi Nøstebarn er flink til markedsføring at jeg prøvde dem. Nøstebarn sine lakk ikke i kantene. De hadde tre lag, «gulpeklut» innerst med rispapir, deretter en bomullstruse og så en tykk ullbukse. Brukte vi genser gled den bare opp, siden hun absolutt aldri lå stille, lille propellen, hehe. Vesla mi tisset rett og slett så mye at det gikk gjennom alle tre lagene, tro det eller ei :-O Med de andre som var som på bildet ovenfor, lakk de derimot i kantene, for som du skriver, tynne lår var nok årsaken, og jeg ville ikke stramme bleiene så mye at magen kom i klem. Vi prøvde tøybleier frem til jenta var rundt 4-5 måneder, så jeg føler vi ga det en real sjanse da. Nå når vi skal ha en liten en igjen (juni), så tror jeg jeg kommer til å kombinere papir og tøybleier. Og da tenker jeg å kjøpe tøybleier i butikk, sånn at jeg kan kjenne på dem og vurdere om de kommer til å holde stand i praksis. Sist kjøpte jeg alt på nett.

  • Så kult at du vil prøve igjen :) Jeg husker også at da vi begynte med tøy var jeg sjokkert over hvor vått det fakstisk ble. Men da vi la i innlegg i gasbleia (noe nøstebarn ikke markedsfører…) så holdt de flott til ungen var 7 mnd. Brukte snappi og PUL, ikke brillebukser, da jeg ville holde vask til et minimum. Ull på natta :)

   Det som jeg syntes var best var en venninne som tok med seg hele sitt stash til meg så jeg kunne få kjenne på alt og bestemme meg for hva jeg ville ha! Så bygget jeg opp gradvis fra det jeg likte best. Lykke til masse med neste baby.. Heldiggrisen!! Vi er nok på vår siste, og hver dag gråter jeg inni meg fordi han blir større og større og større…

 • Lillan

  Vi har brukt primært tøybleier og innimellom papirbleier på våre barn. Overordna formening er at tøy er enklest og billigst. Som før nevnt; jeg slipper stinkende bomber i søpla på badet, gå ut med søppel flere gang for dag samt å bære digre handleposer med bleier hjem fra butikken. Jeg går aldri tom for bleier. Vi brukte brettebleier i starten og hadde ca 30 av dem. Kjøpte gas i metervare og klippet opp og kasta rundt med symaskin selv. Enkelt og veldig billig, det kosta ca 300 kroner for 5 meter gas, og jeg brukte en snelle med tråd til 39 kroner. Bleiene har holdt til 2 barn til nå, og ble brukt som både stelleunderlag og gulpekluter i tillegg. Det er sikkert store forskjeller på barn, men mine har ikke bæsja så ofte som 24 ganger i døgnet nei. Jeg skifta kanskje 10 bleier om dagen på det meste.
  Rengjøring av bleiene er virkelig ikke noe problem. Morsmelkbæsjen gikk som regel rett i maskina (det skylles faktisk ut av vaskemaskinen og det er både såpe og høy temperatur der så nei, ikke redd for bakterier eller bæsjerester). Skylte av i vasken dersom det var veldig mye. Eller brukte dusjhodet og spylte av rett i do. Når bæsjen ble fastere putta vi rispapir/bambuspapir i bleiene. De skal faktisk IKKE i do da de ikke løser seg opp slik som dopapir og dermed tetter igjen renseanlegget for kloakk, men det er som regel ikke noe problem å ta tak i papiret i begge ender, snu det opp ned over do og trekke fort i det et par ganger- da faller bæsjen av og går rett i do. Resten av papiret går i søpla. Eventuelle bæsjerester på bleiene går av ved å holde bleien nedi do og skylle ned. Rett i våtposen med bleia. Våtposen hindrer ammoniakklukt fra urin i å spre seg på badet.
  Til slutt; 50 øre bleia er ikke en realistisk pris altså. De aller billigste bleiene kan du få ned i den prisen, men ungene vokser og bleiene blir dyrere, samt at jeg ikke kan tenke meg at folk flest er supernøye med å kun handle Libero på Kiwi med bleieavtale, eller Pampers på Rema. En mer realistisk pris er nok nærmere 1 krone per bleie (http://www.mammanett.no/mamma/okonomi/pristest_bleier_februar2013)

  Lykke til med tøy Ingrid!

 • Kari

  Har foreløpig kun brukt tøybleier på mitt første barn men har vert veldig fornøyd:) Tror det gikk ca12 bleier i døgnet den første tiden, byttet ca annen hver time, mest pga våte bleier. Etterhvert ble det en bæsjebleie om dagen – noe som var helt overkommerlig med morsmelkbæsj. Brukte mest brettebleier (små gasskluter som jeg kjøpte på barnas hus) og pul trekk i størrelse nyfødt fra Lillegull, som fungerte ypperlig. Hadde ALDRI lekkasje el bæsjeeksplosjon opp til nakken. Frøkna er nå 2,5 år (liker verken å sitte på potte el do) og bruker fremdeles tøy. Nå går det mer i alt-i-et bleier og lommebleier på dagtid og formsydd med ull på natt.

  Bruker fleeceinnlegg i bleiene, så bæsjen rulles av i do – trekker ned og skyller fleeceinnlegget (med spesielle oppvaskhansker på badet til denne bruk) og tar en siste skylling i vasken. Syns dette er uproblematisk, da det er denne vasken jeg vasker hendene mine i også – og en kan jo være ganske tilgrisa og skitten på de til tider. Det er sjelden jeg må skylle bleia, da mesteparten av avføringen kommer på fleeceinnlegget, og dette «beskytter» bleia.

  En annen fordel med tøybleier syns jeg – er at det ikke er den typiske «bleielukten» på badet. Bæsjen er jo i do – og bleiene i luftette våtposer. Jeg vasker ca 2 ganger i uken og har aldri hatt bleielukt på badet. Selv om en bruker hygiensike, sterile poser til papirbleiene, og har bleiebøtte, syns jeg ofte at det er en viss «bleielukt» hos folk som bruker papirbleier. Noen er selvsagt flinke å ta ut den brukte bleia for hvert bleieskift og unngår dette – men det høres stress ut for meg :P

  Masse lykke til med bruk av tøybleier Ingrid. Dette blir nok bra og spør oss inne på Tøybleiesnakk om du trenger råd :)

 • Hanne Beate

  Wow, for en diskusjon det ble av dette da…. ;-) Jeg brukte ikke tøybleier på min sønn, men synes det er flott at noen gjør det. Dessuten er det jo så mye fint å få og noe helt annet enn i gamle dager.
  Jeg har tipset deg om dette forumet før, men her finne du mye info om tøybleier i tillegg til mye annet for småbarnsforeldre: http://tettinntil.no/forumet/index.php

 • […] to bunker med innlegg løst. Her er det jeg kjøpte fra Alva Baby. For full oversikt kan du lese dette […]

 • I simply want to tell you that I am just beginner to blogs and really liked this web-site. Almost certainly I’m going to bookmark your website . You actually come with wonderful articles. Appreciate it for sharing your blog site.

 • I’m still learning from you, but I’m trying to achieve my goals. I absolutely liked reading all that is posted on your website.Keep the stories coming. I liked it!

 • I think you have observed some very interesting details , appreciate it for the post.

 • Thanks for a marvelous posting! I seriously enjoyed reading it, you happen to be a great author.I will make sure to bookmark your blog and definitely will come back later in life. I want to encourage continue your great writing, have a nice afternoon!

 • I am just writing to let you be aware of what a great experience my wife’s girl went through checking your site. She came to find a good number of pieces, most notably what it is like to have an ideal helping nature to get certain people with no trouble fully grasp various extremely tough subject areas. You undoubtedly did more than people’s expectations. Thank you for distributing these practical, trusted, explanatory not to mention unique thoughts on your topic to Jane.

 • Some truly fantastic blog posts on this site, thanks for contribution.

 • hi!,I like your writing so a lot! share we keep up a correspondence more about your article on AOL? I need a specialist on this house to solve my problem. May be that’s you! Having a look ahead to look you.

 • Hi, i believe that i noticed you visited my website thus i came to “return the prefer”.I’m trying to to find issues to enhance my site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 • I am very happy to read this. This is the type of manual that needs to be given and not the random misinformation that’s at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

 • As soon as I found this web site I went on reddit to share some of the love with them.

 • Thank you a bunch for sharing this with all people you actually understand what you’re speaking about! Bookmarked. Kindly additionally discuss with my web site =). We could have a link trade agreement between us!

 • I think this site contains some very good info for everyone. «The individual will always be a minority. If a man is in a minority of one, we lock him up.» by Oliver Wendell Holmes.

 • One thing is the fact one of the most popular incentives for utilizing your credit card is a cash-back as well as rebate present. Generally, you’re going to get 1-5 back on various purchases. Depending on the card, you may get 1 again on most acquisitions, and 5 back on purchases made at convenience stores, filling stations, grocery stores as well as ‘member merchants’.

 • hi!,I like your writing very much! share we communicate more about your article on AOL? I need an expert on this area to solve my problem. Maybe that’s you! Looking forward to see you.

 • Hey there, You have done an excellent job. I will definitely digg it and personally suggest to my friends. I am sure they will be benefited from this site.

 • I haven¡¦t checked in here for a while since I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I¡¦ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend :)

 • Excellent blog here! Also your site loads up fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded up as fast as yours lol

 • I truly appreciate this post. I’ve been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thx again!

 • Do you have a spam issue on this site; I also am a blogger, and I was curious about your situation; many of us have developed some nice methods and we are looking to exchange techniques with others, please shoot me an email if interested.

 • hi!,I really like your writing very a lot! percentage we be in contact more about your post on AOL? I need an expert in this house to resolve my problem. May be that is you! Taking a look ahead to look you.

 • Great site! I am loving it!! Will be back later to read some more. I am bookmarking your feeds also.

 • Please let me know if you’re looking for a article author for your blog. You have some really good posts and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some material for your blog in exchange for a link back to mine. Please shoot me an email if interested. Thank you!

 • I like what you guys are up also. Such smart work and reporting! Carry on the excellent works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my site :)

 • you are actually a excellent webmaster. The website loading velocity is amazing. It sort of feels that you are doing any distinctive trick. In addition, The contents are masterpiece. you have performed a excellent activity on this subject!

 • F*ckin’ amazing issues here. I am very satisfied to see your post. Thanks a lot and i’m looking ahead to contact you. Will you kindly drop me a e-mail?

 • I enjoy the efforts you have put in this, appreciate it for all the great posts.

 • I discovered your blog website on google and test a few of your early posts. Proceed to maintain up the excellent operate. I simply additional up your RSS feed to my MSN Information Reader. Looking for forward to reading extra from you in a while!…

 • I have acquired some new points from your web page about pc’s. Another thing I’ve always believed is that laptop computers have become a specific thing that each family must have for many people reasons. They supply you with convenient ways in which to organize households, pay bills, search for information, study, pay attention to music and in many cases watch tv programs. An innovative strategy to complete many of these tasks is by using a notebook computer. These computers are portable ones, small, robust and transportable.

 • I’m not that much of a internet reader to be honest but your blogs really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your website to come back in the future. Many thanks

 • You actually make it appear really easy together with your presentation however I find this topic to be actually one thing which I feel I would never understand. It kind of feels too complex and extremely broad for me. I am looking ahead in your subsequent publish, I will attempt to get the grasp of it!

 • A formidable share, I just given this onto a colleague who was doing a little analysis on this. And he in truth bought me breakfast as a result of I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the deal with! But yeah Thnkx for spending the time to debate this, I feel strongly about it and love studying more on this topic. If possible, as you become expertise, would you thoughts updating your weblog with more details? It is extremely useful for me. Large thumb up for this blog post!

 • One important thing is that when you find yourself searching for a education loan you may find that you’ll want a co-signer. There are many cases where this is correct because you might discover that you do not possess a past credit history so the mortgage lender will require that you have someone cosign the loan for you. Great post.

 • I’ve read some just right stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting. I wonder how so much effort you set to make this type of wonderful informative site.

 • W88

  I have been absent for a while, but now I remember why I used to love this website. Thank you, I’ll try and check back more often. How frequently you update your site?

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>