Lavkarbo Gule Bomber – Suksesskjeks – den 8. julekakesorten!

Om du skal bake én julekake i år, så bak disse! Jeg har nemlig laget en sukkrfri variant av Trines gule bomber, og herremin, dette er årets julekake!

lavkarbo gule bomber julekaker

Da jeg så oppskriften så tenkte jeg at denne må være enkel å gjøre lavkarbo, da den eneste ingrediensen jeg trengte å bytte ut var sukker. Joda, det er litt maizennna i og, men tre t-skjeer i hele oppskriften tåler vel de fleste ;) Om man vil kan man kanskje bytte ut dette med litt johannesbrødkjærnemel, men det aner jeg ikke om blir bra, så det er isåfall på egen risiko.

Sukkeret i denne oppskriften har jeg byttet ut med Icas stevia-strø som er en blanding av stevia og sukrin. Denne syns jeg fungerer bra til baking, og blanding av to søtninger reduserer også risikoen for den kjølige smaken sukrin kan gi. Jeg har også brukt litt mindre mengde da denne blandingen oppleves litt søtere enn rent sukker. Om du ikke har denne så kan du bruke sukrin og en søtning til, gjerne stevia eller palmesukker. Jeg har også byttet ut vaniljesukker med vaniljepulver.

Ingredienser

Fyll – vaniljekrem

  • 6 store eggeplommer eller 7 mellom/små (ca. 100 gr)
  • 2,5 dl kremfløte
  • 100 gr Stevia strø (ca. 85 gr sukrin og 15 gr stevia – prøv deg frem)
  • 3 ts maizena mel
  • 2 -4 ts vaniljepulver/1 vaniljestang
  • 200 gr smør

Marengs

  • 6 store eggehvitter eller 7 mellom/små- romtemperert (ca. 235 gr)
  • 200 gr Stevia strø (evt.170 gr sukrin og 30 gr stevia – prøv deg frem)
  • 450 gr malte mandler eller grovt mandelmel

Pynt

Fremgangsmåte

Start med fyllet da dette må være helt nedkjølt før du kan sette sammen kakene.

  • Separer eggene, ha hvittene ned i en skål og plommene i en kjele (pass på å ikke få egg-gule med i hvittene)
  • Ha maizena, søtning og fløte i kjelen og sett den over middels varme
  • Rør hele tiden så ikke det svir seg på bunnen, det gjorde jeg, men bare litt da (gikk plutselig veldig fort). Det er også viktig å røre så den ikke klumper seg for mye
  • La kremen få et oppkok og la det småkoke i et par minutter, til slutt er den så tykk at den ikke klarer å koke uten å grise til hele kjøkkenet, da er den klar
  • Ta fyllet vekk fra platen og ha i vaniljen og smøret
  • Rør ettehvert som smøret smelter

lavkarbo gule bomber julekaker

Når smøret er helt smeltet og alt er rørt sammen, så sikt fyllet i en sil over i en bolle. Her blir du også kvitt en del av det som har svidd seg om du klarte å brenne fyllet (jeeej)! Det var rimelig klumpete i perioder, men det ble en jevn og fin røre til slutt :)

Sett bollen med fyllet i kjøleskapet og rør omkring innimellom mens du fortsetter med marengsen.

lavkarbo gule bomber julekaker

Mal mandlene. Jeg brukte en kjøkkenmaskin. Du kan også bruke grovt mandelmel, á denne typen. Pisk så eggehvittene stive i en egen bolle.

lavkarbo gule bomber julekaker

Pisk inn søtning på halv fart og ha til slutt over mandlene. Disse skal ifølge oppskriften vendes inn, men jeg brukte mix-mastern på lavt nivå.

lavkarbo gule bomber julekaker

Når dette er godt blandet så kan du enten lage små marengser med en skje, eller bruke en sprøyte. Jeg brukte sprøyte, men det var ikke bare bare skal man si!

lavkarbo gule bomber julekaker

lavkarbo gule bomber julekaker
Tom for plass på bakepapiret, da måtte jeg legge fra meg sprøyta! Var mye kliss det her, men ble da bra til slutt ;)

Jeg fikk totalt tre fulle brett. Stek marengsene på 180 grader. I originaloppskriften skal de steikes i 12 minutter, men jeg måtte steke alle brettene i ca. 17 minutter for at de skulle bli stive nok (må ofte steke ting lenger, så det er nok noe med ovnen). Ha de over på en rist så de kjøles ned raskere.

lavkarbo gule bomber julekaker

Nå er det på tide å legge sjokoladen i vanbad.

lavkarbo gule bomber julekaker

Fyllet som står i kjøleskapet burde ha stivna ganske bra nå. Når de første marengsene du stekte er nedkjølte så kan du fylle disse med krem. Jeg hadde de på et bakepapir på små brett så jeg kunne putte de i fryseren etterpå, hvilket gjør sjokoladedyppingen myyyye enklere.

lavkarbo gule bomber julekaker

lavkarbo gule bomber julekaker
Inn i frysen med de!

Jeg hadde en del krem igjen på slutten, så det ble dobbelt lag på siste brett, og litt i munnen.

lavkarbo gule bomber julekaker

Når siste brett er satt i frysern, burde det første brettet være fryst nok til at de kan dyppers i sjokolade (ca. 20 minutter bør holde). Frysing av kjeksen gjør at fyllet ikke smelter når du dypper og de holder seg bedre sammen. Jeg prøvde å dyppe noen som ikke var fryst, og kjente med en gang at kjeksen holdt på å falle fra hverandre.

lavkarbo gule bomber julekaker

lavkarbo gule bomber julekaker

Sett de ferdigdyppede kjeksene tilbake i fryseren så stivner sjokoladen raskere. Ha de over i lufttette bokser når de er fryst. De kan nå oppbevares i fryser i opp til 6 måneder eller 3 dager i kjøleskapet i følge Trine. Enjoooy!!

lavkarbo gule bomber julekaker

lavkarbo gule bomber julekaker

Takk til Trine for en fantastisk oppskrift <3

Sjekk ut alle mine oppskrifter her!


29 comments to Lavkarbo Gule Bomber – Suksesskjeks – den 8. julekakesorten!

  • Madelaine

    Hei! Jeg har lyst til å lage disse, men har bare sukrin(alle tre) – kan jeg bare bruke det?

  • Greetings from Colorado! I’m bored at work so I decided to browse your blog on my iphone during lunch break. I love the knowledge you present here and can’t wait to take a look when I get home. I’m surprised at how quick your blog loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, awesome blog!

  • whoah this blog is great i love reading your articles. Stay up the great work! You recognize, lots of persons are hunting round for this info, you could aid them greatly.

  • Great goods from you, man. I have bear in mind your stuff previous to and you’re just too magnificent. I really like what you have bought right here, really like what you’re stating and the way in which in which you are saying it. You are making it entertaining and you continue to care for to stay it sensible. I can not wait to learn far more from you. That is really a tremendous web site.

  • I’m so happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the random misinformation that’s at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

  • Terrific work! This is the type of info that should be shared around the net. Shame on Google for not positioning this post higher! Come on over and visit my website . Thanks =)

  • I do love the way you have presented this specific issue and it does provide us a lot of fodder for thought. Nonetheless, from what precisely I have experienced, I just simply wish as the feed-back stack on that people today stay on issue and not start upon a soap box of the news of the day. Still, thank you for this fantastic piece and although I do not really agree with it in totality, I value your standpoint.

  • I simply want to tell you that I’m newbie to blogging and site-building and actually enjoyed your blog site. More than likely I’m planning to bookmark your site . You absolutely come with perfect writings. Thank you for sharing with us your blog.

  • I just want to mention I am just beginner to blogging and site-building and truly enjoyed this web blog. Likely I’m likely to bookmark your site . You definitely come with really good posts. Thanks a lot for sharing your blog.

  • I genuinely enjoyed this. It was incredibly educational and useful. I will return to examine on upcoming posts

  • Simply wish to say your article is as surprising. The clarity for your post is simply cool and i can suppose you are knowledgeable on this subject. Well together with your permission let me to snatch your feed to stay updated with imminent post. Thanks 1,000,000 and please carry on the gratifying work.

  • I have been exploring for a bit for any high-quality articles or blog posts in this sort of space . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this web site. Studying this info So i am satisfied to show that I have an incredibly excellent uncanny feeling I found out just what I needed. I so much without a doubt will make sure to don¡¦t forget this site and give it a glance regularly.

  • You actually make it seem so easy together with your presentation however I find this matter to be really one thing that I think I’d never understand. It sort of feels too complex and extremely wide for me. I am looking forward on your next post, I¡¦ll try to get the dangle of it!

  • Someone necessarily lend a hand to make severely posts I’d state. That is the first time I frequented your web page and up to now? I surprised with the research you made to create this actual put up incredible. Wonderful process!

  • you have got a terrific weblog here! would you like to make some invite posts on my blog?

  • This blog is amazing! Thank you.

  • Fantastic post however , I was wondering if you could write a litte more on this subject? I’d be very thankful if you could elaborate a little bit more. Cheers!

  • Hey! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I really enjoy reading your posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that cover the same topics? Thank you so much!

  • Hello! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be ok. I’m definitely enjoying your blog and look forward to new updates.

  • With everything that appears to be developing throughout this specific subject matter, your viewpoints are actually very stimulating. On the other hand, I beg your pardon, because I can not subscribe to your entire strategy, all be it refreshing none the less. It seems to everyone that your comments are not entirely validated and in reality you are generally yourself not entirely certain of your assertion. In any case I did take pleasure in looking at it.

  • It’s really a great and helpful piece of information. I am glad that you shared this useful info with us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

  • I have read several just right stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I wonder how much attempt you set to make such a wonderful informative web site.

  • I have not checked in here for a while since I thought it was getting boring, but the last several posts are great quality so I guess I’ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend :)

  • Great ¡V I should definitely pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all tabs as well as related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, web site theme . a tones way for your client to communicate. Excellent task..

  • very good post, i actually love this website, keep on it

  • Today, while I was at work, my cousin stole my iPad and tested to see if it can survive a 30 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now broken and she has 83 views. I know this is totally off topic but I had to share it with someone!

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>