Syoppskrift: Ballongbukse og lue med rib til baby

Denne buksa er utrolig enkel å sy. Strikkene kan være litt knot, ellers er den perfekt å sy for deg som er nybegynner. Lua er ganske improvisert, men inspirert av oppskriften jeg lenker til under.

baby syoppskrift

Dette trenger du:

Mengden er basert på strl 68 – se eksakte mål i oppskriften. Alt kommer fra Stoff og Stil:

Fremgangsmåte

Klipp til delene til buksen ved å bruke mønsteret som følger med.

baby syoppskrift

Jeg bruker en søm som heter vario overlock, den ser slik ut. Jeg syr så sømmen ligger ca. 1 cm fra kanten, og klipper av overflødig stoff etterpå. Da får man en pen kant. Du kan også bruke vanlig rett søm, og sy en sikk sak søm langs denne nærmest kanten. Resultatet vi se ganske likt ut som det under, men du vil ikke få noe særlig strech i selve sømmen. Nå er ikke dette noe problem med denne buksen :)

baby syoppskrift

baby syoppskrift

Sy sammen skrittet i begge sider:

baby syoppskrift

baby syoppskrift

baby syoppskrift

Sy sammen bensømmen:

baby syoppskrift

Klipp til og sy sammen strikkene til beina, ca 15 cm til strl 74:

baby syoppskrift

Nå til det mest knotete, å sy opp beina med strikken inni. Jeg tredde buksebeinet over symaskinen og bygde opp med fjernkontrollen til stereoen for å få stoffet helt strekt. Jeg passet på at stoffet lå like langt fra strikken hele veien rundt, og brettet det to ganger innover og satte nåler. Jeg prøvde å unngå å sy i strikken da jeg tror dette vil gi et penere resultat.

baby syoppskrift

baby syoppskrift

Deretter syr du hele veien rundt, bruk fingeren til å holde stoffet stramt, ta bort fjernkontrollen.

baby syoppskrift

Tada! Kjempefornøyd med resultatet :)

baby syoppskrift

baby syoppskrift

Om du syns dette er helt umulig kan du skite i det og sy i ribb nederst istede :)

Nå skal du ihvertfall sy i ribb i toppen av buksa. Sy ribben sammen på langs:

baby syoppskrift

Brett den dobbelt (med sømmen inn) og fest den i buksa. Pass på at sømmen i ribben treffer sømmen i rumpa på buksa. Sett et par nåler, hvertfall fire stk, mens du strekker ut ribben:

baby syoppskrift

baby syoppskrift

Sy mens du holder ribben strekt:

baby syoppskrift

Tada! Da er det bare å brette ned ribben, så er buksa ferdig :)

baby syoppskrift

baby syoppskrift

Kjempeenkelt, og perfekt bukse til store tøybleiestumper ;)

baby syoppskrift

baby syoppskrift

Så var det lua da. Den ble ikke helt som planlagt. Oppskriften jeg brukte er størrelse 2-4 år, og det er jo alt for stort i forhold til buksa, så jeg endte opp med å klippe om hele skiten. Jeg tok fortsatt utgangspunkt i samme mønster, men gjorde det langt mindre, og klippa for frihånd. Til slutt hadde jeg ikke nok stoff til å gjøre den dobbel, så da ble det ribb nederst istede – hvilket passer veldig godt til buksen.

Et tips er å bruke vanlig rett søm til hele toppen av luen. Jeg sydde først med vario overlock, men bredden i sømmen gjorde lua bulkete når man vrengte den. Jeg endte opp med å rakke opp alt og sy det på nytt med enkel søm. Mye bedre :)

Du skal ha akkurat nok stoff igjen etter buksa til å lage lua – om du lurte på det ;)

baby syoppskrift

baby syoppskriftSlik er stoffet klippet etter originaloppskriften

baby syoppskrift

baby syoppskrift

baby syoppskrift

baby syoppskrift

Jeg sydde den slik kun i ene siden, den andre lot jeg være åpen. Jeg lagde lua ganske lang og brettet opp kanten en 5 cm på innsiden. Deretter klippet jeg til en ribb som er ca. 5-6 cm høy og litt smalere enn lua. Sy den sammen som på bildet under:

baby syoppskrift

Brett ribben i to (med sømmen inn) og sy den og lua sammen. Fest et par nåler så den havner rett – sømmen i ribben mot sømmen i lua:

baby syoppskrift

Sy den fast med litt strekk. Her kan vario overlock-sømmen anbefales, evt sikk sakk. Det er viktig med strech i sømmen. Det kan du også få ved å holde god strekk og bruke rett søm.

baby syoppskrift

Slik ble lua mi på innsiden. Litt ekstra stoff ved ørene syns jeg er fint:

baby syoppskrift

Og slik ble den på utsiden :)

baby syoppskrift

baby syoppskrift

Syns du dette var greit å forstå? Kunne du tenke deg flere slike oppskrifter?


4 comments to Syoppskrift: Ballongbukse og lue med rib til baby

  • Maria

    Hei! Du imponerer meg stadig, Ingrid! Supert med sånne oppskrifter. Har planer om å forsøke oss på baby-laging vi også om et halvt års tid, så jeg setter virkelig pris på sånne innlegg! Jeg er totalt nybegynner på syfronten, men jeg kan tenke meg man får litt inspirasjon når man har noe konkret å lage og ikke minst noen helt spesielle å sy plaggene til :) Ha en fin dag videre!

    • Ingrid

      Næh, så spennende da! Ja, er skikkelig morro å sy, spesielt slike søte små plagg :) Skal prøve meg på en bukse til 17. mai og, spent på om jeg får det til :)

  • Ser kjempe bra ut. Et lite tips. For at ribben ikke skal krølle seg i kanten, sy en rak søm som holder den nede (sømmen syes på bukse stoff delen). Syntes så og si ikke, og du slipper at kanten blir bølget opp og ned liksom. Vet ikke om det var noen god forklaring.

  • […] større størrelse. Det var ikke så veldig vanskelig heller. Oppskrift på bukse og lue finner du her. Bodyen har jeg ikke sydd da, den er fra HM […]

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>