Syoppskrift: Fleecedress med hette og glidelås til baby

Da har jeg laga kjeledressen til Stoff og Stil igjen, men denne gang i fleece og med glidelås istedefor knapper! Jeg har og sydd i ribb i ermer og bein istede for kantbånd som det er i originaloppskriften – hvilket jeg er veldig fornøyd med. Det var litt knot, men jeg fikk det da til :)

IMG_4142

Du trenger:

Sjekk oppskriften for å se hvor mye stoff du trenger i forhold til hvilken størrelse du velger. Jeg kjøpte en glidelås på 45 cm, men kunne klippe av vel 10 cm, så det holder med en kortere.

Fremgangsmåte:

Klipp ut alle delene i mønsteret. Jeg klippet ut et sett i hver farge, men stokket om litt når jeg sydde de sammen. Her har jeg lagt det sånn ca jeg vil at dressen skal se ut. Mest grønt på innsiden og mest blå på utsiden. Jeg har kun byttet en grønn fra innsiden med en blå fra utsiden. Jeg hadde egentlig tenkt til å ha en farge på hver arm, men tenkte litt feil, så slik ble det ikke. I tillegg til disse bitene trenger du å klippe ut fire firkanter med mål 17,5×15,5 (stretchen skal gå i bredden) til ribb. Jeg valgte ribb i grønt.

IMG_3854

Start med å sy fôret. Alltid kjekt å «trene» på innsia først :) Sy sammen baksidene. Jeg bruker en søm som heter vario overlock. Du kan også bruke vanlig rett-søm her. Dressen er såpass vid at det ikke er noen krise at det ikke er strech i sømmene. Sy isåfall først med rett-søm og så en søm sikk-sakk like utenfor (mot kanten). Overflødig stoff klipper du av.

IMG_3857

IMG_3858

Sy sammen skuldersømmene, så for- og bakstykke festes sammen:

IMG_3859

Fest ermene, rett mot rett, tilpass mot hakkene:

IMG_3861

IMG_3863

Sy sidesømmene, rett mot rett:

IMG_3865

IMG_3866

Sy skrittsømmen forran:

IMG_3867

Sy sammen sømmen mellom beina:

IMG_3870

Tada! Fôret er klart – nå skal du gjøre akkurat det samme med yttersiden.

IMG_3871

Etter at du har sydd sammen yttersiden så begynner du på hetta. Sy først disse brettene, rett mot rett, tilpass mot hakk:

IMG_3872

IMG_3873

Sy så sammen hetten på midten, først fôret, så ytterstoffet:

IMG_3876

Sy til slutt sammen fôret og ytterstoffet rett mot rett:

IMG_3877

Og vreng:

IMG_3879

Nå skal du sy sammen fôr, ytterstoff og hette i ett. Det kan se litt kronglete ut, men det er egentlig veldig enkelt:

IMG_4052

Vreng først fôr og ytterstoff og plasser de i hverandre, rett mot rett. Hetten skal ligge imellom, med rettsiden ut. Pass på at fôrsiden til hetten ligger rett mot rett til fôret. Hakkene på hetten skal treffe sømmene på fôr og ytterstoff og hakkene på fôr og ytterstoff skal treffe der hetten slutter.

IMG_4050

Her ser dere litt bedre hvordan stoffene ligger. Yttersiden til kroppen rett mot yttersiden til hetten og samme med fôret:

IMG_4051

Sy sammen og klipp av overflødig stoff:

IMG_4053

Før du vrenger dressen tilbake så syr du sammen fôr og ytterstoff der glidelåsen skal være. La det være en liten åpning igjen nederst (se bildene):

IMG_4054

IMG_4055

IMG_4056

Her er dressen allerede vrengt. Det gjør du ut av ett av beina. Det er trangt, men det går.

Så fester du glidelåsen. Det gjør du ved å legge den mellom fôret og ytterstoffet som du akkurat har sydd sammen (på rettsiden). Du får plass til dette ved å brette den inn ca. 1 cm. Ta utgangspunkt i sommen i skrittet, og brett den inn så langt at den matcher hele veien opp (så det blir en rett søm fra skrittet hele veien opp til halsen).

Putt overflødig glidelås i det lille hullet nederst. Om det er mye glidelås til overs, kan du godt klippe den kortere.

IMG_4057

Øverst har jeg bare brettet glidelåsen inn:

IMG_4058

Bruk gjerne en glidelåsfot, men ikke sy for nære glidelåsen. Det gjorde jeg, og når stoffet kom for nære så gikk det knapt å åpne den. Det er bedre å ha litt margin.

IMG_4059

Gjør det samme på andre side:

IMG_4063

Når jeg har festet glidelåsen på begge sider så valgte jeg å sy en søm litt lenger ut; hovedsaklig for å være sikker på at den skal sitte godt fast (den første sømmen gikk litt lang ut på stoffet). Jeg brukte en vanlig fot med nålen sentrert og vanlig rett-søm med stinglengde 3. Sy hele veien ned og opp igjen, så får du også lukket det lille hullet nederst godt:

IMG_4065

IMG_4067

Nå er det ikke mye igjen :) Nå skal vi sy ribb til ermene, jeg brukte grønn fleece. Til strl 68 klippet jeg ut fire firkanter på 17,5×15,5. Åpningene på ermer og bein er ganske lik på størrelse, så jeg syns det fungerte fint å ha de like store. Pass på at du klipper de slik at strechen er i bredden:

IMG_4107

Brett og sy rett mot rett og vreng tilslutt ribben:

IMG_4112

Fest ribben rett mot rett til fôret og sy den fast. Hold en liten strekk når du syr så ribben legger seg pent:

IMG_4114

IMG_4116

Så til utfordringen. For å feste ribben pent til ytterstoffet (og for å unngå søm innvendig), så vrenger du nå hele drakta. Dra opp ytterstoffet (som nå er på innsia), brett ribben bak og fest fôret med nåler som vist på bildet. Jeg har brettet det blå stoffet en gang før jeg festet nålene:

IMG_4119

Brett nå hele skiten ut igjen så nålene er inni ermet. Fest så ytterstoffet med rett-søm ca. 0,5 cm fra kanten mot ribben. Husk å hold litt strekk her, og ta det sakte. Det er bedre med for mange enn for få nåler her.

IMG_4120

IMG_4121

Slik blir det på innsiden, knapt synlig:

IMG_4123

Når du vrenger dressen igjen vil det se slik ut på utsiden:

IMG_4122

Og da var dressen jaggu ferdig :)

IMG_4127

IMG_4145IMG_4144

IMG_4146

IMG_4147

Var dette forståelig? Sjekk ut alle syoppskriftene her!


7 comments to Syoppskrift: Fleecedress med hette og glidelås til baby

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>