Hvordan komme i gang med tøybleier til nyfødt

Ja, hvordan har det gått med disse tøybleiene? Etter en litt humpete start er vi endelig i gang med tøybleier på fulltid, og jeg er sååå happy :)

IMG_4662
Sjekk denne snasne stumpen a, sååå mye finere enn papirbleier!

Vi bruker kun én type bleie nå, nemlig newborn one size fra alvababy. Den har fått mye skryt fra andre, og er veldig billig å kjøpe inn. De har også gratis frakt, så én bleie koster under 40 kr. Man kan velge mellom snaps eller velcro (borrelås), etter litt research har vårt valg falt på snaps og det fungerer veldig bra. Man kan også velge mellom en lodden versjon og en glatt versjon. Den loddne ser du avbildet over, og er den jeg liker best, men de glatte bleiene fungerer også helt fint. Nettsiden til Alvababy er både treig og veldig forvirrende, så bruk lenkene i teksten over for å finne frem :)

tøybleier alvababy ecoable
Glatte bleier til venstre og loddne bleier til høyre

Av innlegg kan man velge mellom tre forskjellige typer; 3-lags bambus, 3-lags mikrofiber eller 4-lags bambus og mikrofiber mix. Man kan også kjøpe innlegg løst i 1, 10, 20, 30, 50 eller 100-pakk, jeg har lenket til 10-pakningene over her. Jeg har kjøpt en 10-pakk av hver av de tre innleggene ekstra og vi driver fortsatt og tester hvilke kombinasjoner som fungerer best. På natten bruker jeg nå ett lag mikrofiber og ett lag bambus, med mikrofiber nærmest huden. Så fremt jeg skifter ved hver amming (som regel to ganger på natten ca. 02 og 05), så holder det tørt.

På dagen så eksperimenterer vi fortsatt litt og varierer mellom å bruke ett lag mikrofiber eller et lag mix. Sistnevnte har jeg hatt mest lekkasjer med, men det er ikke lenge siden jeg fikk innleggene så de er ikke vasket like mange ganger. Bambus skal gjerne vaskes en 4-5 ganger for optimal sugeevne; enn så lenge får vi passe på å skifte litt oftere. Jeg vil tro at disse kommer til å bli veldig bra etterhvert, så da vil vi kun bruke disse på dagen og den doble kombinasjonen på natten. Noen foretrekker formsydde på natta, men så lenge jeg klarer meg med alvableiene så kommer jeg til å holde meg til det. Prøver å unngå å kjøpe for mye greier :)

IMG_3991

Siden jeg var såpass dårlig når vi kom hjem fra sykehuset så var ikke tøybleier førstepri, men vi prøvde å bruke noen tøybleier hver dag. Hver eneste papirbleie du ikke trenger er jo en seier, alle monner drar! Vi hadde kun ett bambusinnlegg per bleie, men for at disse skulle holde måtte vi ha doble innlegg i bleiene. Så selv om vi hadde 13 nyfødtbleier hadde vi plutselig bare innlegg nok til seks før vi måtte vaske. Jeg innser jo i ettertid at vi kunne ha brettet innleggene til de store bleiene i to, men flere innlegg trengte vi uansett. Jeg bestilte to pakker til med ekstra innlegg, og etter ca. en uke kom de, og vi var klare for å gå all in. Nå som vi kjører tøy 100% så må vi vaske hver dag med 13 bleier, så jeg har bestilt 8 til. Da holder det nok med å vaske annenhver dag. Så nå har vi 21 nyfødtbleier, tre 10-pakninger med ekstra innlegg og fire våtposer.

tøybleier alvababy ecoable
One size lommebleie til venstre og newborn one size lommebleie til venstre. Begge har et 3-lags bambusinnlegg på toppen.

Disse nyfødtbleiene regner vi med å kunne bruke til han er 4-5 måneder gammel. Vi har de på det ytterste hakket i livet (men de sitter relativt løst her), og på det innerste hakket i «høyden». Det er viktig at de sitter tight i låret og helt oppe i lysken for å forhindre tisselekkasjer. Vi har som nevnt hatt litt lekkasje av tiss, men aldri noe bæsjelekkasje, sånn oppover ryggen jeg hører man kan få med papirbleier. Det viktigste er å sette de på riktig, denne videoen viser veldig godt hvordan man setter de på i forhold til vanlige papirbleier:

Sjekk ut kategorien Tøybleier for å lese mer og for å finne lenker til de større bleiene.

Vask av bleiene

Jeg samler opp bleier i en våtpose som henger ved siden av stellebenken. Jeg fjerner alltid innleggene fra bleiene før jeg legger de i posen, og de værste bæsjebleiene skyller jeg litt i vasken først, men det er egentlig ikke nødvendig. For å slippe ammoniakklukt som tiss kan gi så skyller jeg alltid bleiene i maskinen i kaldt vann først. Jeg kan velge et program som heter skylling + sentrifuge, og om jeg trykker bort sentrifugen så tar dette programmet 6 minutter. Når dette programmet er ferdig hiver jeg i en kapsel økologisk vaskemiddel og øvrige håndkler, kluter og undertøy og vasker på 60 grader bomullsvask. Innleggene tørkletomler jeg mens pul-trekkene (altså selve bleiene) og våtmposene henger jeg opp til tørk (disse tørker fort). Bambusinnleggene må som regel tørke litt ekstra etter en runde i tørketrommelen.

tøybleier alvababy ecoableTøybleier til tørk :) Innleggene har vært en runde i tørketrommelen først

Har du testet tøybleier? Fikk du lyst til å prøve?


52 comments to Hvordan komme i gang med tøybleier til nyfødt

 • I

  Vi har brukt tøybleier på begge våre, og driver nå og forbereder tøy til tvillingene jeg har i magen. Det blir spennende! Alva-bleiene var ikke på markedet da vi fikk eldste, men har noen av dem til yngste, og de har funket godt. Vi har foretrukket de med bambus mot huden, men det finnes vel ikke i nyfødtstørrelse, tror jeg? Vi har for det meste brukt formsydde med ull over frem til barnehagestart (dog med noen lommebleier til å ha i stelleveska og sånt), og har vært godt fornøyde med det. Egne nattbleier har vi gått over til i ca 3-4-månedersalderen, når de ikke har bæsjet ved HVER amming mer. :P Da har det vært fullstappede formsydde med tjukke, gode ullbukser over, som har holdt gjennom hele natta. Bambus FTW, vi har ikke fått microfiber-innlegg til å funke, har merket den såkalte svampeffekten veldig godt (altså at det tyter ut igjen når det er fullt). Det problemet har vi ikke hatt med bambus. Synes det er flott at du blogger om tøybleiene, tror mange tenker at det er veldig vanskelig og styrete, men det er det jo absolutt ikke! :)

 • Malin

  Takk for informativ post! Ser du ikke nevner rispapir her. Nå ble jeg usikker på om man trenger å bruke det?

 • Kristina

  Hei! Vi har termin om ikke så lenge, så nå er det på tide å handle inn nyfødtbleier! :)

  Jeg ser at tøybleiebutikkken også har nyfødtbleier fra Alva: http://xn--tybleiebutikken-5tb.no/?product=alva-baby-newborn-med-innlegg
  Er det samme type som du har? Og hvor mye betalte du i tollavgift? Jeg lurer på om det vil lønne seg å bestille de fra alavababy, eller om vi bare skal kjøpe fra tøybleiebutikken til 65kr stk.

  Er det slik at innlegg ikke følger med bleiene fra Alva, eller er det bare at man trenger flere innlegg i bleien for bedre absorberingsevne? Ser jo ut som lommebleier og ikke Ai2, så ble litt forvirret over at du har kjøpt så mange ekstra innlegg.

  Tusen takk for svar!

  • Ingrid

   Hei! Alva har gratis frakt så kjøp derifra :) De setter også ned verdien så om du handler for pver 50 usd så får du fri ekspress frakt. Jeg handlet for 75 usd en gang og da fikk jeg regning, men ikke når jeg handlet for under 60 us. For å være sikker er det bare å holde seg til grensa da, men da tar det litt mer tid.

   Ja, det er lommebleier. Jeg tenkte først å bruke de som ai2, men fant det enklere å bruke de som lommebleier. Ett innlegg holdt ikke så lenge her. Det som fungerte best var ett lag mikrofiber og ett bambus under. De 4-lags innleggene var ikke like effektive som ønsket heller. Men nå fikk jeg en stor gutt, og vi begynte med onesize allerede når han var 8 uker, og da ble det mye enklere med innlegg da de er dobbelt så store. Heldigvis kan bleiene brukes til nestemann, så de er nå pakket bort på loftet :) Og jo, det følger med innlegg. Mikrofiber er gratis, mens bambus eller 4 lags betaler du pittelitt ektra for. De har akkurat gjort om nettbutikken så det har blitt en hel del mer oversiktlig :) Lykke til!!

 • Cathrine

  Da har jeg bestilt meg 4 bleier, bambusinnlegg og våtpose. Så da venter vi spent på å teste det ut før jeg kjøper mange bleier. Fikk god hjelp av innlegget ditt til å bli litt klokere i tøybleiejungelen :) Legg gjerne ut nye linker neste gang du oppdaterer oss på tøybleiene da mange ikke virker lenger.

  • Ingrid

   Takk for tipset! Ja, de har heldigvis gjort siden litt enklere nå, men da må jeg oppdatere innlegget ja. Skal få sett på det i kveld :)

 • Lena

  Takk for informativt innlegg og linker! Har bare et spørsmål. På siden til alvababy står det «Machine wash (no hotter than 30oC), cold rinse.». Betyr dette at man ikke kan vaske bleiene på mer enn 30 grader? Er ikke det litt lite? Har sett andre steder at det står man bør vaske bleiene på 60grader…?

 • I simply want to mention I am very new to blogging and site-building and definitely loved your page. Probably I’m want to bookmark your blog . You actually come with superb well written articles. Bless you for sharing with us your website page.

 • I was reading some of your content on this website and I believe this website is really informative ! Keep on posting .

 • Thanks for enabling me to attain new thoughts about computers. I also possess the belief that certain of the best ways to help keep your mobile computer in perfect condition is by using a hard plastic case, or perhaps shell, that fits over the top of one’s computer. A lot of these protective gear are generally model targeted since they are manufactured to fit perfectly within the natural covering. You can buy them directly from the vendor, or from third party places if they are for your mobile computer, however not every laptop may have a cover on the market. Once again, thanks for your ideas.

 • You made some decent points there. I regarded on the web for the issue and found most individuals will associate with together with your website.

 • Great site. Lots of useful info here. I’m sending it to a few friends ans also sharing in delicious. And certainly, thanks for your effort!

 • F*ckin’ tremendous things here. I’m very glad to look your post. Thank you a lot and i am taking a look ahead to touch you. Will you kindly drop me a e-mail?

 • You made some nice points there. I looked on the internet for the subject and found most guys will go along with with your website.

 • I just want to produce a quick comment to be able to express gratitude back for all those wonderful pointers you’re posting at this site. My time consuming internet investigation has at the conclusion of the day been rewarded with excellent means to show to my guests. I’d personally claim that a number of us guests are very endowed to happens to an excellent network with lots of marvellous people who useful hints. I believe quite privileged to possess used your webpages and check forward to really more fabulous minutes reading here. Thank you for lots of things.

 • Thanks for enabling me to obtain new strategies about desktops. I also hold the belief that certain of the best ways to maintain your laptop in leading condition is by using a hard plastic-type case, or maybe shell, that suits over the top of your computer. These types of protective gear are generally model precise since they are manufactured to fit perfectly within the natural housing. You can buy them directly from owner, or from third party places if they are for your notebook computer, however its not all laptop will have a covering on the market. Once again, thanks for your suggestions.

 • Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to mention that I have really enjoyed browsing your weblog posts. After all I’ll be subscribing for your feed and I’m hoping you write once more very soon!

 • whoah this blog is great i love studying your posts. Stay up the great paintings! You recognize, lots of people are searching around for this info, you can aid them greatly.

 • I just could not leave your website before suggesting that I really loved the standard information a person provide for your guests? Is going to be back frequently in order to check up on new posts.

 • One thing is the fact one of the most common incentives for using your cards is a cash-back and also rebate present. Generally, you’ll receive 1-5% back for various purchases. Depending on the cards, you may get 1% again on most expenditures, and 5% in return on expenditures made at convenience stores, gas stations, grocery stores and ‘member merchants’.

 • The following time I learn a blog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I imply, I know it was my option to read, but I really thought youd have something attention-grabbing to say. All I hear is a bunch of whining about something that you would repair should you werent too busy on the lookout for attention.

 • of course like your website but you need to take a look at the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to inform the truth however I will definitely come back again.

 • We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your site provided us with valuable info to work on. You’ve done a formidable job and our whole community will be thankful to you.

 • you are really a good webmaster. The website loading velocity is incredible. It seems that you’re doing any unique trick. In addition, The contents are masterwork. you’ve done a fantastic process on this topic!

 • Thanks for the helpful posting. It is also my opinion that mesothelioma cancer has an really long latency time period, which means that warning signs of the disease may well not emerge until eventually 30 to 50 years after the 1st exposure to asbestos. Pleural mesothelioma, which is the most common sort and is affecting the area within the lungs, might cause shortness of breath, chest muscles pains, and also a persistent cough, which may bring on coughing up blood vessels.

 • Pretty part of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to say that I get actually enjoyed account your weblog posts. Anyway I will be subscribing to your feeds and even I fulfillment you get right of entry to persistently rapidly.

 • It’s really a cool and useful piece of info. I am glad that you just shared this useful info with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

 • I cling on to listening to the rumor talk about getting free online grant applications so I have been looking around for the finest site to get one. Could you advise me please, where could i acquire some?

 • I think this is one of the most important info for me. And i am glad reading your article. But want to remark on few general things, The website style is wonderful, the articles is really nice : D. Good job, cheers

 • Whats up this is kinda of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding skills so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

 • Thanks for your post. I also believe that laptop computers are getting to be more and more popular currently, and now will often be the only kind of computer utilized in a household. This is because at the same time they are becoming more and more cost-effective, their computing power keeps growing to the point where these are as robust as pc’s coming from just a few years ago.

 • Hello there, simply turned into alert to your blog thru Google, and found that it is truly informative. I am going to watch out for brussels. I’ll appreciate in case you continue this in future. Lots of people can be benefited from your writing. Cheers!

 • It’s really a great and helpful piece of information. I’m glad that you just shared this helpful info with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

 • I really enjoy reading through on this site, it has got superb posts . «Violence commands both literature and life, and violence is always crude and distorted.» by Ellen Glasgow.

 • Howdy! This post couldn’t be written any better! Reading this post reminds me of my good old room mate! He always kept chatting about this. I will forward this write-up to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

 • you’re really a good webmaster. The site loading speed is amazing. It seems that you’re doing any unique trick. Furthermore, The contents are masterwork. you’ve done a fantastic job on this topic!

 • This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I’ve shared your site in my social networks!

 • I am curious to find out what blog platform you are working with? I’m experiencing some small security problems with my latest website and I would like to find something more safe. Do you have any solutions?

 • I just could not depart your web site prior to suggesting that I extremely enjoyed the standard information a person provide for your visitors? Is gonna be back often in order to check up on new posts

 • Hi there, I found your blog by means of Google while looking for a related subject, your site came up, it looks great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

 • Regards for helping out, superb information.

 • I love your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz reply as I’m looking to create my own blog and would like to know where u got this from. thank you

 • Very efficiently written story. It will be supportive to anybody who employess it, as well as yours truly :). Keep doing what you are doing – can’r wait to read more posts.

 • Utterly indited content, appreciate it for entropy. «The earth was made round so we would not see too far down the road.» by Karen Blixen.

 • I have been reading out some of your articles and i can claim nice stuff. I will surely bookmark your website.

 • hello there and thanks for your info – I have definitely picked up something new from proper here. I did then again experience several technical issues using this website, since I skilled to reload the website a lot of times previous to I may get it to load correctly. I were considering in case your web host is OK? Not that I’m complaining, however slow loading circumstances times will very frequently have an effect on your placement in google and can injury your quality ranking if advertising and ***********|advertising|advertising|advertising and *********** with Adwords. Well I’m including this RSS to my email and could look out for much extra of your respective interesting content. Ensure that you replace this again very soon..

 • I just added your RSS Feed on my RSS reader, it is so nice to read your blog.,;”;;

 • I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good. I don’t know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you aren’t already ;) Cheers!

 • W88

  Thanks for expressing your ideas. Something is that students have a selection between federal student loan and a private education loan where it truly is easier to choose student loan online debt consolidation than in the federal education loan.

 • Wow! Thank you! I continually wanted to write on my website something like that. Can I implement a fragment of your post to my website?

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>