Hvordan komme i gang med tøybleier til nyfødt

Ja, hvordan har det gått med disse tøybleiene? Etter en litt humpete start er vi endelig i gang med tøybleier på fulltid, og jeg er sååå happy :)

IMG_4662
Sjekk denne snasne stumpen a, sååå mye finere enn papirbleier!

Vi bruker kun én type bleie nå, nemlig newborn one size fra alvababy. Den har fått mye skryt fra andre, og er veldig billig å kjøpe inn. De har også gratis frakt, så én bleie koster under 40 kr. Man kan velge mellom snaps eller velcro (borrelås), etter litt research har vårt valg falt på snaps og det fungerer veldig bra. Man kan også velge mellom en lodden versjon og en glatt versjon. Den loddne ser du avbildet over, og er den jeg liker best, men de glatte bleiene fungerer også helt fint. Nettsiden til Alvababy er både treig og veldig forvirrende, så bruk lenkene i teksten over for å finne frem :)

tøybleier alvababy ecoable
Glatte bleier til venstre og loddne bleier til høyre

Av innlegg kan man velge mellom tre forskjellige typer; 3-lags bambus, 3-lags mikrofiber eller 4-lags bambus og mikrofiber mix. Man kan også kjøpe innlegg løst i 1, 10, 20, 30, 50 eller 100-pakk, jeg har lenket til 10-pakningene over her. Jeg har kjøpt en 10-pakk av hver av de tre innleggene ekstra og vi driver fortsatt og tester hvilke kombinasjoner som fungerer best. På natten bruker jeg nå ett lag mikrofiber og ett lag bambus, med mikrofiber nærmest huden. Så fremt jeg skifter ved hver amming (som regel to ganger på natten ca. 02 og 05), så holder det tørt.

På dagen så eksperimenterer vi fortsatt litt og varierer mellom å bruke ett lag mikrofiber eller et lag mix. Sistnevnte har jeg hatt mest lekkasjer med, men det er ikke lenge siden jeg fikk innleggene så de er ikke vasket like mange ganger. Bambus skal gjerne vaskes en 4-5 ganger for optimal sugeevne; enn så lenge får vi passe på å skifte litt oftere. Jeg vil tro at disse kommer til å bli veldig bra etterhvert, så da vil vi kun bruke disse på dagen og den doble kombinasjonen på natten. Noen foretrekker formsydde på natta, men så lenge jeg klarer meg med alvableiene så kommer jeg til å holde meg til det. Prøver å unngå å kjøpe for mye greier :)

IMG_3991

Siden jeg var såpass dårlig når vi kom hjem fra sykehuset så var ikke tøybleier førstepri, men vi prøvde å bruke noen tøybleier hver dag. Hver eneste papirbleie du ikke trenger er jo en seier, alle monner drar! Vi hadde kun ett bambusinnlegg per bleie, men for at disse skulle holde måtte vi ha doble innlegg i bleiene. Så selv om vi hadde 13 nyfødtbleier hadde vi plutselig bare innlegg nok til seks før vi måtte vaske. Jeg innser jo i ettertid at vi kunne ha brettet innleggene til de store bleiene i to, men flere innlegg trengte vi uansett. Jeg bestilte to pakker til med ekstra innlegg, og etter ca. en uke kom de, og vi var klare for å gå all in. Nå som vi kjører tøy 100% så må vi vaske hver dag med 13 bleier, så jeg har bestilt 8 til. Da holder det nok med å vaske annenhver dag. Så nå har vi 21 nyfødtbleier, tre 10-pakninger med ekstra innlegg og fire våtposer.

tøybleier alvababy ecoable
One size lommebleie til venstre og newborn one size lommebleie til venstre. Begge har et 3-lags bambusinnlegg på toppen.

Disse nyfødtbleiene regner vi med å kunne bruke til han er 4-5 måneder gammel. Vi har de på det ytterste hakket i livet (men de sitter relativt løst her), og på det innerste hakket i «høyden». Det er viktig at de sitter tight i låret og helt oppe i lysken for å forhindre tisselekkasjer. Vi har som nevnt hatt litt lekkasje av tiss, men aldri noe bæsjelekkasje, sånn oppover ryggen jeg hører man kan få med papirbleier. Det viktigste er å sette de på riktig, denne videoen viser veldig godt hvordan man setter de på i forhold til vanlige papirbleier:

Sjekk ut kategorien Tøybleier for å lese mer og for å finne lenker til de større bleiene.

Vask av bleiene

Jeg samler opp bleier i en våtpose som henger ved siden av stellebenken. Jeg fjerner alltid innleggene fra bleiene før jeg legger de i posen, og de værste bæsjebleiene skyller jeg litt i vasken først, men det er egentlig ikke nødvendig. For å slippe ammoniakklukt som tiss kan gi så skyller jeg alltid bleiene i maskinen i kaldt vann først. Jeg kan velge et program som heter skylling + sentrifuge, og om jeg trykker bort sentrifugen så tar dette programmet 6 minutter. Når dette programmet er ferdig hiver jeg i en kapsel økologisk vaskemiddel og øvrige håndkler, kluter og undertøy og vasker på 60 grader bomullsvask. Innleggene tørkletomler jeg mens pul-trekkene (altså selve bleiene) og våtmposene henger jeg opp til tørk (disse tørker fort). Bambusinnleggene må som regel tørke litt ekstra etter en runde i tørketrommelen.

tøybleier alvababy ecoableTøybleier til tørk :) Innleggene har vært en runde i tørketrommelen først

Har du testet tøybleier? Fikk du lyst til å prøve?


8 comments to Hvordan komme i gang med tøybleier til nyfødt

 • I

  Vi har brukt tøybleier på begge våre, og driver nå og forbereder tøy til tvillingene jeg har i magen. Det blir spennende! Alva-bleiene var ikke på markedet da vi fikk eldste, men har noen av dem til yngste, og de har funket godt. Vi har foretrukket de med bambus mot huden, men det finnes vel ikke i nyfødtstørrelse, tror jeg? Vi har for det meste brukt formsydde med ull over frem til barnehagestart (dog med noen lommebleier til å ha i stelleveska og sånt), og har vært godt fornøyde med det. Egne nattbleier har vi gått over til i ca 3-4-månedersalderen, når de ikke har bæsjet ved HVER amming mer. :P Da har det vært fullstappede formsydde med tjukke, gode ullbukser over, som har holdt gjennom hele natta. Bambus FTW, vi har ikke fått microfiber-innlegg til å funke, har merket den såkalte svampeffekten veldig godt (altså at det tyter ut igjen når det er fullt). Det problemet har vi ikke hatt med bambus. Synes det er flott at du blogger om tøybleiene, tror mange tenker at det er veldig vanskelig og styrete, men det er det jo absolutt ikke! :)

 • Malin

  Takk for informativ post! Ser du ikke nevner rispapir her. Nå ble jeg usikker på om man trenger å bruke det?

 • Kristina

  Hei! Vi har termin om ikke så lenge, så nå er det på tide å handle inn nyfødtbleier! :)

  Jeg ser at tøybleiebutikkken også har nyfødtbleier fra Alva: http://xn--tybleiebutikken-5tb.no/?product=alva-baby-newborn-med-innlegg
  Er det samme type som du har? Og hvor mye betalte du i tollavgift? Jeg lurer på om det vil lønne seg å bestille de fra alavababy, eller om vi bare skal kjøpe fra tøybleiebutikken til 65kr stk.

  Er det slik at innlegg ikke følger med bleiene fra Alva, eller er det bare at man trenger flere innlegg i bleien for bedre absorberingsevne? Ser jo ut som lommebleier og ikke Ai2, så ble litt forvirret over at du har kjøpt så mange ekstra innlegg.

  Tusen takk for svar!

  • Ingrid

   Hei! Alva har gratis frakt så kjøp derifra :) De setter også ned verdien så om du handler for pver 50 usd så får du fri ekspress frakt. Jeg handlet for 75 usd en gang og da fikk jeg regning, men ikke når jeg handlet for under 60 us. For å være sikker er det bare å holde seg til grensa da, men da tar det litt mer tid.

   Ja, det er lommebleier. Jeg tenkte først å bruke de som ai2, men fant det enklere å bruke de som lommebleier. Ett innlegg holdt ikke så lenge her. Det som fungerte best var ett lag mikrofiber og ett bambus under. De 4-lags innleggene var ikke like effektive som ønsket heller. Men nå fikk jeg en stor gutt, og vi begynte med onesize allerede når han var 8 uker, og da ble det mye enklere med innlegg da de er dobbelt så store. Heldigvis kan bleiene brukes til nestemann, så de er nå pakket bort på loftet :) Og jo, det følger med innlegg. Mikrofiber er gratis, mens bambus eller 4 lags betaler du pittelitt ektra for. De har akkurat gjort om nettbutikken så det har blitt en hel del mer oversiktlig :) Lykke til!!

 • Cathrine

  Da har jeg bestilt meg 4 bleier, bambusinnlegg og våtpose. Så da venter vi spent på å teste det ut før jeg kjøper mange bleier. Fikk god hjelp av innlegget ditt til å bli litt klokere i tøybleiejungelen :) Legg gjerne ut nye linker neste gang du oppdaterer oss på tøybleiene da mange ikke virker lenger.

  • Ingrid

   Takk for tipset! Ja, de har heldigvis gjort siden litt enklere nå, men da må jeg oppdatere innlegget ja. Skal få sett på det i kveld :)

 • Lena

  Takk for informativt innlegg og linker! Har bare et spørsmål. På siden til alvababy står det «Machine wash (no hotter than 30oC), cold rinse.». Betyr dette at man ikke kan vaske bleiene på mer enn 30 grader? Er ikke det litt lite? Har sett andre steder at det står man bør vaske bleiene på 60grader…?

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>