iHerbguiden.no – Tips og regler for å handle på iHerb

iHerb er en amerikansk helsekostbutikk på nett som har fått en økende popularitet i Norge. Stort utvalg og gode priser er nok hovedårsakene til at flere og flere nordmenn hiver seg på iherb-bølgen. Men for mange virker det å handle helsekost fra en Amerikansk nettbutikk skummelt, og sitter med mange spørsmål. Hvordan setter jeg i gang? Hva har jeg lov til å handle? Hva med toll og moms? Hvordan vet jeg om produktene er bra? Dette er spørsmål denne artikkelen skal forsøke å svare på. Her finner du en step-by-step guide til hvordan du setter opp konto!

iherb handleliste

En konkurrent til helsekostbutikken

På iHerb finner du de samme produktene som finnes i Norske helsekostbutikker – og mye mer. Supermat, bakevarer, proteinpulver, vitaminer, glutenfrie og melkefrie produkter, te, krydder, raw og organiske produkter,  kremer, sminke, og produkter til dyr er bare et lite utvalg av kategorier du finner her. Det som er mest vanlig å kjøpe er nok supermat, næringsrike bakevarer, vitaminer og proteinbarer/pulver, i og med at det er utrolig mye å spare i forhold til å kjøpe disse produktene i Norge. Noen av merkene som føres på Iherb er Atkins, Badger, Burt’s Bees, Disney, Dr. Oetker, Eucerin, Hurraw!, Knorr, Lärabar,  miYim, Nesquik, Nescafé, Nivea, Ricola, Stevia, Udo’s Choice, Weetabix, Yogi te, og det finnes mange fler. Billigere enn norsk helsekost En positiv ting med å handle på nett er at de fleste produkter er billigere enn de du finner i butikken. Helsekost er inget unntak. Her er noe av det du kan spare ved å handle på Iherb i stedet for helsekostbutikken her i Norge. Prisene er hentet ut fra Prisjakt.no

Produkt Iherb Pris Helsekosten Pris Spart
100 % Natural Spirulina 500 tab 125 100 tab 109 420*
Lily of the Desert, Aloe Vera Juice 946 ml 37,50 946 ml 154 116,5
Now Foods Acai 500mg 100 tab 69 100 tab 176 107
Now Foods Vitamin D3 400iu 180 tab 25,50 180 tab 69 43,5
Coconut Secret, Raw kokosmel 454 gram 33,5 500 gram 149 101,5
New Foods Sukrin 454 gram 45,5 500 gram 69 17**
Atkins, Endulge, Chocolate Caramel Mousse Bar 34g 5 barer 34,5 5 barer 99 64,5

* Sammenligningen blir ikke helt reell, men Iherb er likevel mye billigere. ** Avregnet

iherb

Er det noe som er ulovlig å kjøpe?

Det er noen kategorier du ikke engang trenger å vurdere å handle fra, og dette er multivitamin, slankemidler og medisiner (som smertestillende ol.). Disse produktene har svært ofte innhold som ikke er tillat å importere inn til Norge. Det kan være at de inneholder for mye av en ingrediens (multivitamin inneholder ofte for mye vitamin-D eller C), eller en ingrediens som klassifiseres som legemiddel, og dermed ikke er tillatt å importere uten spesielle tillatelser. Supermat, proteintilskudd, og andre åpenbare produkter går som regel greit, men jeg har opplevd at spirulina har blitt stoppet i tollen, selv om det er tillat. Det du gjør da er å sende tollvesenet en kvittering av innholdet i pakken (du får en kopi på mail, eller du kan logge inn på din konto på iHerb). Om du ved en feil har bestilt noe som ikke er tillatt å ta med inn, vil pakken din bli returnert. Det er omdiskutert om du får igjen pengene dine når pakken returneres, så jeg anbefaler at du kontrollerer hver vare nøye før du handler. Slik ser det ut når pakken din har vært åpnet for inspeksjon. Av erfaring er det ofte de pakkene som skrangler mest som har vært åpnet. Jeg har aldri opplevd at en pakke som ikke skrangler har blitt åpnet. Om du er usikker på om et produkt er tillatt å importere eller ikke kan du sjekke disse lenkene:

  • Legemiddellisten: alt du finner her er ikke tillat å importere.
  • Dopinglisten: alt her er også selvsagt ulovlig
  • Grenseverdier: her finner du grenseverdiene til vitaminer du ønsker å importere.  Det er ikke lov til å importere vitaminer med høyere innhold enn disse grenseverdiene. (C-vitamin og D-vitamin er vanlige feller).
  • Urtelisten: Alt på denne listen er tillatt

iherb

Hva med Frakt, Porto, Moms og Tollgebyr?

Grensen for å handle på iHerb har økt, men med visse kriterier. Hva betyr denne økningen for oss forbrukere? Vel, for oss som handler på iHerb så er denne økningen veldig fordelaktig – så fremt vi velger International Shipping. Toll og moms baseres nemlig på verdien som står på pakken, og iHerb deklarerer ikke fraktkostnaden i denne verdien. Dette betyr at man kan handle varer for opp til 350 kr (greit å ha litt margin), i tillegg til frakten!

Velger du derimot DHL Ekspress frakten så er det DHL selv som deklarerer varen. De har jo god peiling på hva frakten koster, så jeg ville ikke regnet med å kunne ekskludere frakten i de 350 kronene med denne formen for frakt. DHL tar også et stramt gebyr for tollbehandling, så det kan fort bli VELDIG dyrt! Hold deg derfor til International Airmail – billigere frakt, du kan handle for langt mer, men du må også vente litt lenger på pakkene. Det var en del treghet rundt jul, men nå er de tilbake til den normale leveringstiden på 8-10 dager :)

iherbguiden

Og selvsagt har jeg testet at dette går! 01. januar bestilte jeg denne pakken. Den har varer til en verdi av ca. $40 og frakten var på ca. $8 når jeg handlet, hvilket innebærer at varer + frakt ble $48, altså mer enn 350 kr. På pakken sto det $40, som er det beløpet tollerne må forholde seg til. 350 kr i dag er ca. $45, men som sagt så anefaler jeg å ha en liten margin.

iherbguiden, hva kan du handle for? Det er ikke nødvendigvis så enkelt å forstå hvilket tall som havner på pakken når du handler, derfor skal jeg prøve å oppklare det her:

Ok, det hele er egentlig veldig enkelt. Items er verdien på varene, men her er ikke rabattene trukket ifra. Tallet som havner på pakken din er derfor Items – Discounts, i dette tilfellet litt under $40. Shipping blir ikke lagt til, og om du har bygd deg opp rewards så trekkes heller ikke disse ifra. Dette beløpet kan maks være $45 uavhengig av frakten (ved valg av International Airmail), men jeg anbefaler som sagt å ha litt margin.

Det beste av alt, om du ikke har handlet fra iHerb før, er at du nå får $10 i avslag når du handler for mer enn $40 ved å bruke koden EMO037 :) Disse $10 vil også trekkes ifra verdien som settes på pakken, hvilket betyr at du kan handle for ytterligere $10 om du ønsker! Da begynner vi å snakke om store pakker!

Rewards

Rewards er noe du kan tjene opp ved å dele din unike iHerb reward-kode. Ved å gi din kode til venner og bekjente får de 10$ rabatt på første kjøp og du får en liten prosent av kjøpet. Din iHerb reward-kode finner du på din iHerbkonto, og du kan se oversikt over hvor mange som har brukt din kode ved å logge inn med ditt vanlige brukernavn og passord her.

Du kan tjene rewards på to typer kunder; de som handler for første gang og bruker din kode, og eksisterende kunder som handler et nytt produkt med din kode. Du vil tjene 6% av alt dine førstegangshandlere bruker på iHerb det første året og 2% etter det første året. Om du introduserer et nytt produkt til en eksisterende kunde med din kode vil du tjene 6% av verdien til dette produktet og alle gjenkjøp av samme produkt det første året, og 2% etter det første året.

Gode tips til handlingen

For å få mest mulig verdi for pengene anbefaler jeg at du åpner opp alle produktene du ønsker å handle, eventuelt legger disse produktene i din ønskeliste. Om disse produktene tilsammen overstiger verdibegrensningen eller vekten på 1,81 kg, må du fordele produktene i pakker. Du kan kun lage en handlekurv av gangen, så det blir ofte litt prøve feile. Legg de dyre små produktene sammen med de billige tunge. Jeg handler ofte 4-5 pakker av gangen på denne måten.

Disse tipsene kan du også bruke i andre nettbutikker når du handler fra utlandet.

Her har du en oversikt over alle produktene jeg har kjøpt på iHerb!